Akwarium w Domu Dziecka
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- MarSz
- Użytkownik
Re: Akwarium w Domu Dziecka
To ja dla podsumowania wrzucę listę osób, które się zgłosiły do pomocy jak do tej pory:
Skorpionka123
Daro
Tomaszewski
Sonik
BzZzYkU
Alantartak
krzysiekh
może jeszcze się ktoś zgłosi?
Bo powiem szczerze, że ja osobiście spodziewałem się większego odzewu - przy zbiornikach w Pajęcznie i Lublińcu było sporo deklarujących chętnych ale rozumiem - odległość stanowiła problem - teraz jest więc szansa bo akwarium jest praktycznie "pod nosem".
Jak nauczyło nas doświadczenie - najbardziej potrzebnę są ręce do pomocy i chęć - tego nigdy nie za wiele.
No i jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia od samego początku - czy ktoś (poza administracją) zadeklaruje pomoc w serwisie zbiornika czyli doglądanie, podmianki co jakiś czas itp.?
Zakładam, że nawet jeśli dzieci lub opiekunowie z czasem poznają zasady związane z pielęgnacją i opieką nad zbiornikiem, to jednak będzie potrzebny dozór osób z doświadczeniem i praktyką.
Niestety na samym "postawieniu" zbiornika się nie kończy - akwarium ma zapewnić satysfakcję dzieciom - szkoda byłoby je rozczarować gdyby miały zostać same z uruchomionym zbiornikiem i bez pomocy.
Akwarium ma też być wizytówką forum - nie sztuka postawić a sztuka utrzymać w dobrej kondycji.
Znam przypadki odwrotne ale liczę, że i tym razem forumowicze afczwa staną na wysokości zadania.
Powodzenia.
Skorpionka123
Daro
Tomaszewski
Sonik
BzZzYkU
Alantartak
krzysiekh
może jeszcze się ktoś zgłosi?
Bo powiem szczerze, że ja osobiście spodziewałem się większego odzewu - przy zbiornikach w Pajęcznie i Lublińcu było sporo deklarujących chętnych ale rozumiem - odległość stanowiła problem - teraz jest więc szansa bo akwarium jest praktycznie "pod nosem".
Jak nauczyło nas doświadczenie - najbardziej potrzebnę są ręce do pomocy i chęć - tego nigdy nie za wiele.
No i jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia od samego początku - czy ktoś (poza administracją) zadeklaruje pomoc w serwisie zbiornika czyli doglądanie, podmianki co jakiś czas itp.?
Zakładam, że nawet jeśli dzieci lub opiekunowie z czasem poznają zasady związane z pielęgnacją i opieką nad zbiornikiem, to jednak będzie potrzebny dozór osób z doświadczeniem i praktyką.
Niestety na samym "postawieniu" zbiornika się nie kończy - akwarium ma zapewnić satysfakcję dzieciom - szkoda byłoby je rozczarować gdyby miały zostać same z uruchomionym zbiornikiem i bez pomocy.
Akwarium ma też być wizytówką forum - nie sztuka postawić a sztuka utrzymać w dobrej kondycji.
Znam przypadki odwrotne ale liczę, że i tym razem forumowicze afczwa staną na wysokości zadania.
Powodzenia.
- krzysiekh
- Wolontariusz Aqua Jura
- Kontakt:
Marcin, ja wiem że do Częstochowy nie dojadę (za duży koszt) ale jeśli coś z zaoferowanych przeze mnie rzeczy jest potrzebne, to podrzucę do Lublińca.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek

- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
MarSz jeżeli będzie to coś z kamieniołomów to chętnie pomogę w postawieniu i pielęgnacji a jeżeli chodzi o rosliniaki to nie mam jakiegoś dużego zaplecza doświadczenia więc zostawię to dla innych doświadczonych aczkolwiek moje ręce pomogą jeśli będzie ktoś znacznie bardziej doświadczony przy mnie
Tak jak mówiłem jeśli to będzie np. Tanganyika (wiadomo mało inwazyjny baniak, nie koniecznie nudny czy nie fascynujący) to mogę nawet ich wprowadzić w ten biotop przeprowadzając z dzieciakami jakieś zajęcia krótkie i na temat

Tak jak mówiłem jeśli to będzie np. Tanganyika (wiadomo mało inwazyjny baniak, nie koniecznie nudny czy nie fascynujący) to mogę nawet ich wprowadzić w ten biotop przeprowadzając z dzieciakami jakieś zajęcia krótkie i na temat

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- MarSz
- Użytkownik
Brawo - podoba mi się takie podejście!
Co prawda nie wiem jaki jest plan co do zbiornika (w 63l) i nie wiem jakie są w tej chwili zasoby - to myślę trzeba by w miarę szybko skonsultować z Michałem - ale nawet jeśli to nie będzie Twój teren, to pod okiem kogoś, kto wie co i jak na pewno się przydasz a i sporo frajdy z tym będziesz miał.
Pamiętam miny dzieci z SOSW jak wszystko poznawały od początku - reakcje są warte tego by tam być i to zobaczyć.
Co prawda nie wiem jaki jest plan co do zbiornika (w 63l) i nie wiem jakie są w tej chwili zasoby - to myślę trzeba by w miarę szybko skonsultować z Michałem - ale nawet jeśli to nie będzie Twój teren, to pod okiem kogoś, kto wie co i jak na pewno się przydasz a i sporo frajdy z tym będziesz miał.
Pamiętam miny dzieci z SOSW jak wszystko poznawały od początku - reakcje są warte tego by tam być i to zobaczyć.
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
a gdzie ten dom dziecka się znajduje
?? mogę wpaść 

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- Sobotamichal
- Użytkownik
Kontakt do opiekuna i adres podaję zainteresowanym na priv .
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: Akwarium w Domu Dziecka
Michał koordynuj cała akcję co potrzeba, jaki masz zamysł na akwarium, rośliny i te rzeczy. Dobrze by było zęby nie dzałac na zasadzie wrzucimy co kto przyniesie itp, podaj adres domu dziecka to pewnie nie tajemnica a może ktoś wpadnie w ostatniej chwili.
Akwarium jest u mnie więc przywiozę je, myślę że będę się widział z Darem mogę wziąć od niego podłoże.
Musimy się zorganizować tutaj, na forum i musimy mniej więcej wiedzieć co i jak ma powstać.
Ja będę obecny, BzZzyku z tego co zrozumiałem też, kto jeszcze?
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Akwarium jest u mnie więc przywiozę je, myślę że będę się widział z Darem mogę wziąć od niego podłoże.
Musimy się zorganizować tutaj, na forum i musimy mniej więcej wiedzieć co i jak ma powstać.
Ja będę obecny, BzZzyku z tego co zrozumiałem też, kto jeszcze?
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
cytuje:

Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalneSobotamichal pisze:Witam.
Proponuję coś proste i łatwe w opiece . Zdaję się na bardziej doświadczonych kolegów![]()

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Ja proponuję jakieś black water 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- alantartak
- Wolontariusz Aqua Jura
ja moge byc
moge jeszcze podarowac 4 do 6 sztuk moich platek jakby co
moge jeszcze podarowac 4 do 6 sztuk moich platek jakby co
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Nie chcę Cię martwić Kamil ale w takim litrażu będzie ciężko zrobić tangę , tak aby była bez kontroliBzZzYkU pisze:
Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalne

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
Dlaczego bez kontroli ja raz na dwa tygodnie moge tam przychodzić i kontrolować a cotygodniowymi podmianami dzieciaki się zajmą pod okiem opiekuna 
P.S
Małe wyprostowanie aby nie było niedomówień. Według mnie to jest najbardziej opcjonalne

P.S
BzZzYkU pisze: Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalne
Małe wyprostowanie aby nie było niedomówień. Według mnie to jest najbardziej opcjonalne

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Ja mam na myśli kontrolę codzienną i obserwacje. W takim litrażu naprawdę za bardzo nie ma co wpuścić. Ja szaleję ale robię to pod kontrolą, samopas nie wpuścił bym większej ilości muszlowcy , a jak wpuści się tylko parkę to dzieci nie będą zadowolone z pustego baniaka. Inne tanganickie gatunki do tego litrażu odpadają 
Można by się pokusić o naskalniki wężogłowe, jednak też na dłuższą metę z inną obsadą nie miały by racji bytu, tylko same

Można by się pokusić o naskalniki wężogłowe, jednak też na dłuższą metę z inną obsadą nie miały by racji bytu, tylko same

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- Sobotamichal
- Użytkownik
Aby sprawić dzieciom radość, dajmy rośliny + w miarę spokojne ryby . Rośliny oczywiście bez dużych wymagań. Byłem w tym Domu, miejsce na akwa jest w dobrej lokalizacji. Dzieciom potrzebne jest poznanie świata takiego jaki my znamy "od zawsze" , dozujmy im przyjemność powoli i rozważnie, aby go poznały. Jestem przekonany, że na tym pierwszym akwarium z pewnością się nie skończy ( jak u wszystkich którzy kiedyś zarazili się akwarystyką). Kolejny etap zrobimy bardziej zaawansowany 

- MarSz
- Użytkownik
To jest fakt - to niestety nie jest akwarium jakie byście sobie postawili w domu i cieszyli się obserwacja zachowań "dwóch rybek na krzyż" - to ma też podobać się dzieciakom.
Ja się za bardzo nie chcę wtrącać bo w tej akcji bezpośrednio nie biorę udziału ale wydaje mi się, że padła ciekawa propozycja - BW.
Tym bardziej, że jak się nie mylę, to akurat to akwarium miało już z tym biotopem do czynienia - co więcej - na V Śląskim Weekendzie Akwarystycznym aranżacja BW w tym akwarium zdobyła nagrodę publiczności - może to dobry znak
Ja się za bardzo nie chcę wtrącać bo w tej akcji bezpośrednio nie biorę udziału ale wydaje mi się, że padła ciekawa propozycja - BW.
Tym bardziej, że jak się nie mylę, to akurat to akwarium miało już z tym biotopem do czynienia - co więcej - na V Śląskim Weekendzie Akwarystycznym aranżacja BW w tym akwarium zdobyła nagrodę publiczności - może to dobry znak