Akwarium w Domu Dziecka

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Akwarium w Domu Dziecka

Post autor: MarSz »

To ja dla podsumowania wrzucę listę osób, które się zgłosiły do pomocy jak do tej pory:
Skorpionka123
Daro
Tomaszewski
Sonik
BzZzYkU
Alantartak
krzysiekh

może jeszcze się ktoś zgłosi?
Bo powiem szczerze, że ja osobiście spodziewałem się większego odzewu - przy zbiornikach w Pajęcznie i Lublińcu było sporo deklarujących chętnych ale rozumiem - odległość stanowiła problem - teraz jest więc szansa bo akwarium jest praktycznie "pod nosem".
Jak nauczyło nas doświadczenie - najbardziej potrzebnę są ręce do pomocy i chęć - tego nigdy nie za wiele.

No i jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia od samego początku - czy ktoś (poza administracją) zadeklaruje pomoc w serwisie zbiornika czyli doglądanie, podmianki co jakiś czas itp.?
Zakładam, że nawet jeśli dzieci lub opiekunowie z czasem poznają zasady związane z pielęgnacją i opieką nad zbiornikiem, to jednak będzie potrzebny dozór osób z doświadczeniem i praktyką.
Niestety na samym "postawieniu" zbiornika się nie kończy - akwarium ma zapewnić satysfakcję dzieciom - szkoda byłoby je rozczarować gdyby miały zostać same z uruchomionym zbiornikiem i bez pomocy.
Akwarium ma też być wizytówką forum - nie sztuka postawić a sztuka utrzymać w dobrej kondycji.
Znam przypadki odwrotne ale liczę, że i tym razem forumowicze afczwa staną na wysokości zadania.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Marcin, ja wiem że do Częstochowy nie dojadę (za duży koszt) ale jeśli coś z zaoferowanych przeze mnie rzeczy jest potrzebne, to podrzucę do Lublińca.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

MarSz jeżeli będzie to coś z kamieniołomów to chętnie pomogę w postawieniu i pielęgnacji a jeżeli chodzi o rosliniaki to nie mam jakiegoś dużego zaplecza doświadczenia więc zostawię to dla innych doświadczonych aczkolwiek moje ręce pomogą jeśli będzie ktoś znacznie bardziej doświadczony przy mnie :)

Tak jak mówiłem jeśli to będzie np. Tanganyika (wiadomo mało inwazyjny baniak, nie koniecznie nudny czy nie fascynujący) to mogę nawet ich wprowadzić w ten biotop przeprowadzając z dzieciakami jakieś zajęcia krótkie i na temat ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Brawo - podoba mi się takie podejście!

Co prawda nie wiem jaki jest plan co do zbiornika (w 63l) i nie wiem jakie są w tej chwili zasoby - to myślę trzeba by w miarę szybko skonsultować z Michałem - ale nawet jeśli to nie będzie Twój teren, to pod okiem kogoś, kto wie co i jak na pewno się przydasz a i sporo frajdy z tym będziesz miał.

Pamiętam miny dzieci z SOSW jak wszystko poznawały od początku - reakcje są warte tego by tam być i to zobaczyć.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

a gdzie ten dom dziecka się znajduje ;) ?? mogę wpaść ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Sobotamichal
Użytkownik

Post autor: Sobotamichal »

Kontakt do opiekuna i adres podaję zainteresowanym na priv .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: Akwarium w Domu Dziecka

Post autor: Big daddy »

Michał koordynuj cała akcję co potrzeba, jaki masz zamysł na akwarium, rośliny i te rzeczy. Dobrze by było zęby nie dzałac na zasadzie wrzucimy co kto przyniesie itp, podaj adres domu dziecka to pewnie nie tajemnica a może ktoś wpadnie w ostatniej chwili.
Akwarium jest u mnie więc przywiozę je, myślę że będę się widział z Darem mogę wziąć od niego podłoże.
Musimy się zorganizować tutaj, na forum i musimy mniej więcej wiedzieć co i jak ma powstać.
Ja będę obecny, BzZzyku z tego co zrozumiałem też, kto jeszcze?

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

cytuje:
Sobotamichal pisze:Witam.
Proponuję coś proste i łatwe w opiece . Zdaję się na bardziej doświadczonych kolegów :)
Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalne ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ja proponuję jakieś black water ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
alantartak
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: alantartak »

ja moge byc
moge jeszcze podarowac 4 do 6 sztuk moich platek jakby co
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

BzZzYkU pisze:
Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalne ;)
Nie chcę Cię martwić Kamil ale w takim litrażu będzie ciężko zrobić tangę , tak aby była bez kontroli 8-|
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Dlaczego bez kontroli ja raz na dwa tygodnie moge tam przychodzić i kontrolować a cotygodniowymi podmianami dzieciaki się zajmą pod okiem opiekuna ;)

P.S
BzZzYkU pisze: Dlatego ja proponuje jakiś kamieniołom. Nie chcę być nachalny ale dla mnie to jest najbardziej opcjonalne ;)

Małe wyprostowanie aby nie było niedomówień. Według mnie to jest najbardziej opcjonalne ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Ja mam na myśli kontrolę codzienną i obserwacje. W takim litrażu naprawdę za bardzo nie ma co wpuścić. Ja szaleję ale robię to pod kontrolą, samopas nie wpuścił bym większej ilości muszlowcy , a jak wpuści się tylko parkę to dzieci nie będą zadowolone z pustego baniaka. Inne tanganickie gatunki do tego litrażu odpadają ;)

Można by się pokusić o naskalniki wężogłowe, jednak też na dłuższą metę z inną obsadą nie miały by racji bytu, tylko same :(
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Sobotamichal
Użytkownik

Post autor: Sobotamichal »

Aby sprawić dzieciom radość, dajmy rośliny + w miarę spokojne ryby . Rośliny oczywiście bez dużych wymagań. Byłem w tym Domu, miejsce na akwa jest w dobrej lokalizacji. Dzieciom potrzebne jest poznanie świata takiego jaki my znamy "od zawsze" , dozujmy im przyjemność powoli i rozważnie, aby go poznały. Jestem przekonany, że na tym pierwszym akwarium z pewnością się nie skończy ( jak u wszystkich którzy kiedyś zarazili się akwarystyką). Kolejny etap zrobimy bardziej zaawansowany :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

To jest fakt - to niestety nie jest akwarium jakie byście sobie postawili w domu i cieszyli się obserwacja zachowań "dwóch rybek na krzyż" - to ma też podobać się dzieciakom.

Ja się za bardzo nie chcę wtrącać bo w tej akcji bezpośrednio nie biorę udziału ale wydaje mi się, że padła ciekawa propozycja - BW.

Tym bardziej, że jak się nie mylę, to akurat to akwarium miało już z tym biotopem do czynienia - co więcej - na V Śląskim Weekendzie Akwarystycznym aranżacja BW w tym akwarium zdobyła nagrodę publiczności - może to dobry znak ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty forumowe”