Przyszłą więc pora na aktualizację.
Jak już mówiłem wcześniej - w końcu udało nam się wpuścić rybki do zbiornika.
Rybki trafiły do nas od Pana Roberta Adamiaka -
Adamiak Zoo
Część rybek kupiliśmy organizując zbiórkę (wyprzedaż roślin ze zbiornika forumowego - która jeszcze trwa) a oprócz tego dostaliśmy od Pana Roberta dodatkowo bardzo dużo gratisów. Dzięki temu w akwarium jest teraz spory ruch i jest kolorowo.
Korzystając z okazji chciałbym więc podziękować za rybki (również za transport na miejsce), które są w świetnej kondycji i w bardzo dobrej formie.
Najpierw kilka zdjęć zbiornika przed wpuszczeniem rybek:
Niestety podczas wpuszczania rybek siadła mi bateria i zdążyłem zrobić zdjęcia tylko gdy jeszcze się aklimatyzowały w workach:
Jak widać na zdjęciach obsada jest dosyć liczna i zróżnicowana. Nastawiałem się na drobnicę ławicową by było kolorowo i by był ruch w akwarium.
Tak więc są neony inessa, kardynałki chińskie weloniaste, rasbory klinowe, danio pręgowane różowe (te mogą budzić kontrowersje ale to nie ma znaczenia - dzieci pytane, które ryby im się najbardziej podobają jednoznacznie wskazywały właśnie te rybki).
Ponadto chciałem kilka ryb nieco większych i spokojniejszych, na których można by na dłużej zawiesić oko bez ryzyka dostania oczopląsu

. Tak więc są gurami mozaikowe, prętniki karłowate i pstrążenice marmurkowe (tych były tylko 4 ostatnie sztuki niestety ale i tak robią fajne wrażenie) oraz pielęgniczki ramireza.
Ogólnie mnogość ryb ławicowych w pierwszych chwilach wzbudziła we mnie obawy czy aby nie jest ich za dużo ale jak się potem uspokoiły to wyglądało już ok.
Mam nadzieję, że uda mi się jutro albo pojutrze tam pojechać i zrobić więcej fotek. Rybki powinny już być wtedy ładnie wybarwione.