The Green Paradise

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec

Post autor: Red »

MarSz pisze: .....podobno dzieciaki oglądają grzecznie (słyszałem kiedyś, że jakiś chłopak potrafi sobie postawić stołek przed akwarium i siedzieć baaardzo długo patrząc w nie).....
I to jest ten moment dla którego warto było robić całą akcję z!
Może wielu ludzi mogłoby się od Niego czegoś nauczyć?
Albo może jednak nie bo i po co? Lepiej zarezerwować takie momenty właśnie dla tych Wychowanków.
Szczególna Ich percepcja wobec postrzegania Przyrody zapewne dla nas jest nieosiągalna a ponieważ nie Mają możliwości jak my odbierania pewnych innych bodźców świata zewnętrznego to mam nadzieję, że ten pieczołowicie przemyślany i stworzony z niezwykła dbałością o detale "mikrokosmos" sprawi Im wiele zadowolenia. Mam co do tego nie tylko nadzieję ale niezwykłe wręcz przeświadczenie chociaż nie dane mi było przekonać się osobiście nad czym ubolewam przez cały czas.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Wczoraj wieczorem przyjechałem do ośrodka razem z jerzyszczurem bo okazało się, że podczas chwilowej awarii zasilania zapowietrzył się jeden z filtrów i po ponownym uruchomieniu już nie potrafił ruszyć - a niestety nie da się go łatwo zalać w jedną osobę więc potrzebowałem pomocy.

Wczoraj też miały być rybki ale przesyłka jest przesunięta (o ile nic się nie zmieni) na czwartek (jutro).
Filtr odpowietrzyliśmy i już działa.
Z pozytywnych rzeczy - wpuszczone wcześniej raczki i krewetki żyją, co widać na fotkach (nawet jedna sakurka nosi jajka - co wywołało ogólne zainteresowanie wśród wychowanków).
Niestety też dał się we znaki niedobór fosforu. Trochę miejscami zniszczył się mały heniek i pojawiło się trochę zielonego glonka ale już wczoraj dostarczyłem dawkę fosforu, która wystarczy na potrzeby chwilowe, a po większy zapas będe się musiał zgłosić do Daro.

Mam nadzieję, że jutro nic już nie stanie na przeszkodzie by rybki dotarły (wszyscy już na nie czekają z niecierpliwością :-) )
Załączniki
CPO.jpg
Samczyk biene - u mnie był słabo wybarwionym odpadem więc poszedł do grupy testowej a tutaj widać powoli nabiera ładniejszej bieli.
Samczyk biene - u mnie był słabo wybarwionym odpadem więc poszedł do grupy testowej a tutaj widać powoli nabiera ładniejszej bieli.
Sakurka z jajkami
Sakurka z jajkami
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

No pięknie wszystko żyje teraz tylko czekać na rybcie :)
Zdradzisz sekret jaką obsadę zamówiłeś ?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Adam - żadem sekret - już dawno było napisane - musisz po prostu przewertować kilka stron do tyłu :-)

Oczywiście od tego upłynęło sporo czasu i tak na prawdę co będzie ostatecznie to się okaże jak otworzę paczki ale mniej więcej zamysł widać.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Panie i Panowie - "nadejszła wiekopomna chwila" - właśnie odebrałem rybki do akwarium.

Zmienił się dostawca - rybki mamy od Pana Roberta Adamiaka (hodowla/sklep Adamiak Zoo).
Część obsady kupiliśmy a część dostaliśmy gratis.
Więcej informacji wkrótce.
Dziś pod wieczór będzie wpuszczanie - mam nadzieję, że uda się zrobić jakieś fotki (choć niestety sporo dzieci już pewnie wyjedzie na weekend ale nie dało się inaczej dograć transportu niż na piątek - i tak dobrze, że udało się przed wakacjami - przynajmniej wychowankowie SOSW zdążą się nacieszyć rybkami przed wakacjami).

Powiem tylko, że będzie kolorowo i ciekawie. Obsada robi wrażenie - mam nadzieję, że uda mi się je przetransportować bez problemów i wszystko będzie ok.
Dalszy ciąg dziś w nocy (jak dam radę bo z czasem krucho) albo w ciągu weekendu.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

To super ,podeślij mi zdjęcia jak już będziesz miał.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

WOW
Widzę, że znalazł się jeszcze jeden darczyńca akcji :-D
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia ,/ ,/ ,/ ,/ ,/ ,/ ,/ ,/ ,/
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Ryby już są, widziałem się z Marszem w pracy i miał już worki, z niecierpliwością czekam na fotki!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Rybki już wpuszczone i jest kolorowo i jest ich bardzo dużo - nie wiem czy nie za dużo ale może to tylko takie wrażenie bo jak wpuscilem to pływały jak szalone.

Niestety w czasie robienia zdjęć padła mi bateria i z zdobyłem tylko fotki jak ryby były w workach. Ale i te wstawię później jak będę miał chwilę czasu bo teraz jeszcze jestem zajęty.

A może w niedzielę pojadę do ośrodka z lepszym aparatem i zrobię więcej zdjęć.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

No to nie możemy się doczekać Marcinie :-ss
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

No nie Marcin taka akcja a tobie bateria pada ? sd sd sd sd sd
I jeszcze nam każesz czekać do niedzieli - no masakra :xx :xx
Ale spoko poczekamy :D
Tylko baterię na niedzielę już ładuj G! :geek: :mrgreen:
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Przyszłą więc pora na aktualizację.

Jak już mówiłem wcześniej - w końcu udało nam się wpuścić rybki do zbiornika.

Rybki trafiły do nas od Pana Roberta Adamiaka - Adamiak Zoo

Obrazek

Część rybek kupiliśmy organizując zbiórkę (wyprzedaż roślin ze zbiornika forumowego - która jeszcze trwa) a oprócz tego dostaliśmy od Pana Roberta dodatkowo bardzo dużo gratisów. Dzięki temu w akwarium jest teraz spory ruch i jest kolorowo.

Korzystając z okazji chciałbym więc podziękować za rybki (również za transport na miejsce), które są w świetnej kondycji i w bardzo dobrej formie.

Najpierw kilka zdjęć zbiornika przed wpuszczeniem rybek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety podczas wpuszczania rybek siadła mi bateria i zdążyłem zrobić zdjęcia tylko gdy jeszcze się aklimatyzowały w workach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciach obsada jest dosyć liczna i zróżnicowana. Nastawiałem się na drobnicę ławicową by było kolorowo i by był ruch w akwarium.
Tak więc są neony inessa, kardynałki chińskie weloniaste, rasbory klinowe, danio pręgowane różowe (te mogą budzić kontrowersje ale to nie ma znaczenia - dzieci pytane, które ryby im się najbardziej podobają jednoznacznie wskazywały właśnie te rybki).
Ponadto chciałem kilka ryb nieco większych i spokojniejszych, na których można by na dłużej zawiesić oko bez ryzyka dostania oczopląsu :-). Tak więc są gurami mozaikowe, prętniki karłowate i pstrążenice marmurkowe (tych były tylko 4 ostatnie sztuki niestety ale i tak robią fajne wrażenie) oraz pielęgniczki ramireza.

Ogólnie mnogość ryb ławicowych w pierwszych chwilach wzbudziła we mnie obawy czy aby nie jest ich za dużo ale jak się potem uspokoiły to wyglądało już ok.

Mam nadzieję, że uda mi się jutro albo pojutrze tam pojechać i zrobić więcej fotek. Rybki powinny już być wtedy ładnie wybarwione.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

I znowu czekamy z niecierpliwością :-ss
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Ale baniak się zachaszczył!, rybki świetne rzeczywiście, danio jak piszesz to nie dla nas zbiornik, a to wyjątkowo ruchliwe rybki przynajmniej nie będzie problemu z filmem bakteryjnym na powierzchni.
Po tygodniach oczekiwania wreszcie jest życie w akwarium wypada podziękować Hodowli Radomsko i Panu Adamiakowi, brawo!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Panu Adamiakowi wielkie dzięki za pomoc :)
Dla Marsza szacunek i słowa uznania za wsłuchanie się w oczekiwania wychowanków SOSW.
Oczywiście czekam na dalsze fotki :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty forumowe”