Filtr podżwirowy
Moderator: Opiekun_Forum
- Carew
- Użytkownik
Filtr podżwirowy
Witam,
szperając natchnąłem się na tzw. Filtr podżwirowy :
http://allegro.pl/show_item.php?item=36 ... d00be2ff62" onclick="window.open(this.href);return false;
Stosuje ktoś tego typu filtrację ?
Zastanawiam się nad plusami takiej filtracji. Wyeliminowanie strefy beztlenowej ?
Czy ten ruszt pod piachem, można zasypać jakimś złożem np. grysem koralowym ?
szperając natchnąłem się na tzw. Filtr podżwirowy :
http://allegro.pl/show_item.php?item=36 ... d00be2ff62" onclick="window.open(this.href);return false;
Stosuje ktoś tego typu filtrację ?
Zastanawiam się nad plusami takiej filtracji. Wyeliminowanie strefy beztlenowej ?
Czy ten ruszt pod piachem, można zasypać jakimś złożem np. grysem koralowym ?
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Carew
- kapa131986
- Użytkownik
Re: Filtr podżwirowy
Ja równiez myslałem o tym filtrze ale do wymiarow 120x50x50 podejrzewam ze miał by słabe zastosowanie,wolalem zainwestowac w cyrkulator,a po drugie zwir musi miec granulat odpowiedni i przerazalo by mnie czyszczenie kratek ,słyszałem ze ma kapitalne zastosowanie w małych zbiornikach
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Filtr nadaje się praktycznie do każdego akwarium, ważne by dobrać odpowiedniej mocy pompę, oraz granulacje podłoża. Piach niestety odpada, grys można wysypać bezpośrednio na ruszt, a na niego żwir. Kratek się nie czyści, jak i całego "filtra" - im starszy tym lepsza filtracja biologiczna. Używałem takiego patentu dość dawno i z czasem jak już się zapcha niestety opcja mechaniczna nie działa tak dobrze jak na początku i trzeba rozbudować "pompkę" o jakiś wkład gąbkowy lub waciany by nie wracało nam drobne syficiwo do akwa;) Zrezygnowałem z powodu przejścia na podłoże aktywne i trochę się bałem połączenia tych tematów, jednak w necie sporo dobrego o tym ludzie piszą, nawet lepiej się sprawuje niż żwir;)
- Carew
- Użytkownik
Czyli z piachem odpada całkowicie. Myślałem o połączeniu go z zewn. filtrem do akwa. 80x35x40.
Pozdrawiam
Carew
Carew
- Daro
- Użytkownik
Filtr podżwirowy sprawdza sie przede wszystkim jako filtr biologiczny , najlepiej w połączeniu w odpowiednim podłożem porowatym ( Manado , PRO H2O , Floran) lub zwykłym żwirem o odpowiedniej granulacji. Odpadają wszelkie substraty nawozowe ( glinowe , ziemia i soile), oraz drobny piach . Przepływ przez takie podłoże powinien być powolny
i co istotne woda powinna być pompowana pod podłoże a nie z pod niego niego wyciągana .

Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- Carew
- Użytkownik
Dzięki Panowie za wyczerpujące wyjaśnienie działania takowej filtracji
Ja nie skorzystam, być może komuś przyda się ten wątek 

Pozdrawiam
Carew
Carew
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: Filtr podżwirowy
Dodam że Kaeste używa/używał taki filtr, więc może na gorąco coś nam powie?
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
strefy beztlenowe nie są złe
poczytaj:
http://labiryntowce.migro-tex.com.pl/vi ... ?f=44&t=28" onclick="window.open(this.href);return false;
poczytaj:
http://labiryntowce.migro-tex.com.pl/vi ... ?f=44&t=28" onclick="window.open(this.href);return false;
- alantartak
- Wolontariusz Aqua Jura
ja kiedyś mialem takowy filtr w 240 litrów ale nie bylem z niego zadowolony
byl syf w akwarium potem kupilem uni-maxa 250 i wystarczal choc w sumie przecież też slaby
byl syf w akwarium potem kupilem uni-maxa 250 i wystarczal choc w sumie przecież też slaby
- Kaeste
- Użytkownik
A ja mam i sobie chwalę. Nie muszę odmulacza używać (nawet go nie mam), mimo iż czasem syfek jest wypluwany przez pompę to jest właśnie dobre ponieważ kaskada go po prostu wessa i tyle. Brak jakiegokolwiek czyszczenia. To co napisał Daro iż filtr taki powinien być tak złożony iż by wypluwał przez podłoże wodę czystą - to by zdało egzamin gdyby mieć zamiast pompy zamontowany pod pod żwirówkę jakiś kubełek o to tak, natomiast gdy ma się pod ten filtr podpiętą zazwyczaj pompę wewnętrzną typu Aquael Circulator, jest to wg mnie bez sensu by ją montować i motać się tak by woda czysta wypływała pod żwirem czyli cały syf zostawałby pod żwirem czyli wg mnie to jest to samo :/ nie ważne czy czysta woda będzie (w przypadku tych pomp) wypływała z pod żwiru czy normalnie wypustem pompy i tak cały syf będzie w żwirze.
Ja w 200 którą powolutku zakładam wymyśliłem takie coś. Filtr w niej będzie Aquael Unimax 500 lub 700 ma dwa wloty i wyloty co za tym idzie jeden wlot/wylot będzie właśnie podłączony do pod żwirówki [najprawdopodobniej takim sposobem jaki opisał Daro] (długo myślałem nad podłożem aktywnym ale skoro tyle lat u mnie pod żwirówka działa to po co coś zmieniać - można tylko ulepszyć) i zostaje żwirek. Tyle chyba ode mnie. Jakby co pytać
Ja w 200 którą powolutku zakładam wymyśliłem takie coś. Filtr w niej będzie Aquael Unimax 500 lub 700 ma dwa wloty i wyloty co za tym idzie jeden wlot/wylot będzie właśnie podłączony do pod żwirówki [najprawdopodobniej takim sposobem jaki opisał Daro] (długo myślałem nad podłożem aktywnym ale skoro tyle lat u mnie pod żwirówka działa to po co coś zmieniać - można tylko ulepszyć) i zostaje żwirek. Tyle chyba ode mnie. Jakby co pytać

Polecam w tym temacie :http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-t ... by-oswald/
Ja na dniach bede montowal w 240l podzwirowke bo juz kupilem ruszt i 2 x aquaszut 750 po przeciwleglych stronach beda zasysac. Jak mi sie to juz uda ogarnac to wrzuce gdzies foty i napisze moje spostrzezenia jednak musze najpierw zalatwic sobie troche pojemnikow na wode bo mnie troche ta wymiana wody przeraza.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W akwarium zyje sobie ostronos. Caly czas siedzi w sumie w zwirze. W zalozeniu ze pojawia sie tam te bakterie odpowiedzialne za filtracje biologiczna czy to nie bedzie przeszkadzalo tej rybie. Chociaz mozliwe ze bakterie beda lepsze od syfu ktory moze gnic np. I czy jest np sens bioceramike posypac cienka warstwe na ruszt? Czy gruby zwir rzeczny ponad 10mm wystarczy?
- Kaeste
- Użytkownik
Ja mam ostronosa i pod żwirówkę już prawie rok
i nic się nie dzieję
Wesołego Sylwka
:P:P