Filtr podżwirowy

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Filtr podżwirowy

Post autor: Carew »

Witam,

szperając natchnąłem się na tzw. Filtr podżwirowy :

http://allegro.pl/show_item.php?item=36 ... d00be2ff62" onclick="window.open(this.href);return false;

Stosuje ktoś tego typu filtrację ?

Zastanawiam się nad plusami takiej filtracji. Wyeliminowanie strefy beztlenowej ?
Czy ten ruszt pod piachem, można zasypać jakimś złożem np. grysem koralowym ?
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
kapa131986
Użytkownik

Re: Filtr podżwirowy

Post autor: kapa131986 »

Ja równiez myslałem o tym filtrze ale do wymiarow 120x50x50 podejrzewam ze miał by słabe zastosowanie,wolalem zainwestowac w cyrkulator,a po drugie zwir musi miec granulat odpowiedni i przerazalo by mnie czyszczenie kratek ,słyszałem ze ma kapitalne zastosowanie w małych zbiornikach
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Filtr nadaje się praktycznie do każdego akwarium, ważne by dobrać odpowiedniej mocy pompę, oraz granulacje podłoża. Piach niestety odpada, grys można wysypać bezpośrednio na ruszt, a na niego żwir. Kratek się nie czyści, jak i całego "filtra" - im starszy tym lepsza filtracja biologiczna. Używałem takiego patentu dość dawno i z czasem jak już się zapcha niestety opcja mechaniczna nie działa tak dobrze jak na początku i trzeba rozbudować "pompkę" o jakiś wkład gąbkowy lub waciany by nie wracało nam drobne syficiwo do akwa;) Zrezygnowałem z powodu przejścia na podłoże aktywne i trochę się bałem połączenia tych tematów, jednak w necie sporo dobrego o tym ludzie piszą, nawet lepiej się sprawuje niż żwir;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Czyli z piachem odpada całkowicie. Myślałem o połączeniu go z zewn. filtrem do akwa. 80x35x40.
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Filtr podżwirowy sprawdza sie przede wszystkim jako filtr biologiczny , najlepiej w połączeniu w odpowiednim podłożem porowatym ( Manado , PRO H2O , Floran) lub zwykłym żwirem o odpowiedniej granulacji. Odpadają wszelkie substraty nawozowe ( glinowe , ziemia i soile), oraz drobny piach . Przepływ przez takie podłoże powinien być powolny :!: i co istotne woda powinna być pompowana pod podłoże a nie z pod niego niego wyciągana .
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Dzięki Panowie za wyczerpujące wyjaśnienie działania takowej filtracji :) Ja nie skorzystam, być może komuś przyda się ten wątek :)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: Filtr podżwirowy

Post autor: Big daddy »

Dodam że Kaeste używa/używał taki filtr, więc może na gorąco coś nam powie?

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
wesoly
Użytkownik

Post autor: wesoly »

strefy beztlenowe nie są złe
poczytaj:
http://labiryntowce.migro-tex.com.pl/vi ... ?f=44&t=28" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alantartak
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: alantartak »

ja kiedyś mialem takowy filtr w 240 litrów ale nie bylem z niego zadowolony
byl syf w akwarium potem kupilem uni-maxa 250 i wystarczal choc w sumie przecież też slaby
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Post autor: Kaeste »

A ja mam i sobie chwalę. Nie muszę odmulacza używać (nawet go nie mam), mimo iż czasem syfek jest wypluwany przez pompę to jest właśnie dobre ponieważ kaskada go po prostu wessa i tyle. Brak jakiegokolwiek czyszczenia. To co napisał Daro iż filtr taki powinien być tak złożony iż by wypluwał przez podłoże wodę czystą - to by zdało egzamin gdyby mieć zamiast pompy zamontowany pod pod żwirówkę jakiś kubełek o to tak, natomiast gdy ma się pod ten filtr podpiętą zazwyczaj pompę wewnętrzną typu Aquael Circulator, jest to wg mnie bez sensu by ją montować i motać się tak by woda czysta wypływała pod żwirem czyli cały syf zostawałby pod żwirem czyli wg mnie to jest to samo :/ nie ważne czy czysta woda będzie (w przypadku tych pomp) wypływała z pod żwiru czy normalnie wypustem pompy i tak cały syf będzie w żwirze.
Ja w 200 którą powolutku zakładam wymyśliłem takie coś. Filtr w niej będzie Aquael Unimax 500 lub 700 ma dwa wloty i wyloty co za tym idzie jeden wlot/wylot będzie właśnie podłączony do pod żwirówki [najprawdopodobniej takim sposobem jaki opisał Daro] (długo myślałem nad podłożem aktywnym ale skoro tyle lat u mnie pod żwirówka działa to po co coś zmieniać - można tylko ulepszyć) i zostaje żwirek. Tyle chyba ode mnie. Jakby co pytać :)
Awatar użytkownika
jurek
Użytkownik

Post autor: jurek »

Awatar użytkownika
jurek
Użytkownik

Post autor: jurek »

Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Post autor: zborixon »

Ja na dniach bede montowal w 240l podzwirowke bo juz kupilem ruszt i 2 x aquaszut 750 po przeciwleglych stronach beda zasysac. Jak mi sie to juz uda ogarnac to wrzuce gdzies foty i napisze moje spostrzezenia jednak musze najpierw zalatwic sobie troche pojemnikow na wode bo mnie troche ta wymiana wody przeraza.
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Post autor: zborixon »

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W akwarium zyje sobie ostronos. Caly czas siedzi w sumie w zwirze. W zalozeniu ze pojawia sie tam te bakterie odpowiedzialne za filtracje biologiczna czy to nie bedzie przeszkadzalo tej rybie. Chociaz mozliwe ze bakterie beda lepsze od syfu ktory moze gnic np. I czy jest np sens bioceramike posypac cienka warstwe na ruszt? Czy gruby zwir rzeczny ponad 10mm wystarczy?
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Post autor: Kaeste »

Ja mam ostronosa i pod żwirówkę już prawie rok :) i nic się nie dzieję :) Wesołego Sylwka :P:P:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”