Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec - Podsumowanie

Moderatorzy: Opiekun_Forum, admin_tech

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec - Podsumowanie

Post autor: MarSz »

Postanowiłem założyć osobny temat (po wszystkim można będzie go usunąć), w którym będę na bieżąco edytował listę rzeczy do zrobienia/zorganizowania jak i osób, które zechcą wziąć w akcji udział.

Temat ten ma w zasadzie pomóc mi lepiej ogarnąć całą kwestię, bo powoli zaczyna się robić zbyt dużo tego wszystkiego (posty, wątki, pw, maile, telefony) i obawiam się, że mogę się w czymś pogubić.

Wszelkie uwagi proszę zgłaszać do mnie a zaktualizuję dane.

Poniżej postaram się wypisać wszystkie do tej pory zorganizowane w jakikolwiek sposób elementy całej układanki jak i te, które jeszcze nie są dopracowane.

By lepiej wizualnie przedstawić ich status, wprowadzę kolory i tak:
- kolor czerwony oznacza, że temat ten nie jest jeszcze rozwiązany
- kolor pomarańczowy oznacza sprawy, które już są wstępnie ustalone ale wymagają jeszcze jakichś szczegółów lub choćby oczekuję potwierdzenia, że są aktualne
- kolor zielony oznacza kwestie już rozwiązane i pewne.

Więc po kolei:

Zestaw podstawowy
240l - Aquael - już na miejscu
Szafka - Aquael - już na miejscu
Grzałka - Aquael - już na miejscu
Filtr Midikani800 - Aquael - już na miejscu
Pokrywa aluminiowa- Aquael - już na miejscu
Oświetlenie 2x39W - Aquael - już na miejscu

Dodatkowe oświetlenie
2x39W albo 2x54W - Zoolight

Filtr
HW-304B - osoba prywatna - już u mnie

Dekoracje stałe
Korzenie - MarSz
Kamienie (a'la Manten Stone) - MarSz

Podłoże
ADA New 2x0l - (osoba prywatna) - już u mnie
Piasek kwarcowy czarny - Boomer (Wodna Kraina) - u Przemka
Keramzyt pod miejsca gdzie będą korzenie Aquapond - już u mnie
ActiSubstrate 24kg- Aquael - już na miejscu

Nawożenie
Zestaw nawozów, bakterie, uzdatniacz - Paweł Mielniczek (AD-SHOP.PL) - już u mnie
Uzdatniacz,bakterie i środek makroelementowy dla roślin - Tropical - już u mnie

Obsada
Ryby - Sepher - Scandinavian Fish (Pleco.eu)
Obsadę już wybrałem wstępnie ale ciągle czekam na potwierdzenie od Sephera czy mój wybór jest sensowny.

Testy
Walizka z kompletem testów - Zoolek - już u mnie

Pokarmy
Zestaw pokarmów - Tropical - już u mnie
Zestaw pokarmów - Tubifex - już u mnie

Zestaw CO2
???

Zaczynamy więc składanie zestawu CO2 na raty.
Na razie mamy zadeklarowany elektrozawór, licznik bąbelków i zaworek zwrotny przez Plejsctocen z holenderskie.pl

potrzebne bądą jeszcze:
- butla
-reduktor
-wąż
-dyfuzor
-??? coś jeszcze?

9. Rośliny
Tutaj postaram się wypisać listę gatunków w miarę możliwości (dlatego pytałem niektóre osoby na pw o to):
- microsoria i bolbotisy - Wrocławski Ogród Zoologiczny (za pośrednictwem Sephera - wkrótce mają być wysłane ale jeszcze nie mam potwierdzenia)
- mchy (milimeter, china, brazil, flame, creeping, flat), eleocharis acicularis, marsilea hirsuta, micrantemum umbrosum - MarSz
- microsorium pteropus mini i windelow, staurogyne - krzysiekh - część już u mnie, część dojdzie na dniach
- mchy (flame, Willow moss ,Peacock moss), Anubias , hydrocotyle sp. Japan, Rotala rotundifolia- Sonik - już u mnie
- alternathera reinecki - Big Daddy - u Przemka
- Hemianthus callitrichoides, Glossostigmę elatinoides, Hydrocotle tripartita Japan i Hygrophila difformis z in vitro - Laboratorium313 - wstrzymujemy wysyłkę tak by rośliny przyszły na ostatnią chwilę
- anubias berteri, microsorium - adams750 (z forum holenderskie.pl) - już u mnie
- microsoria, anubiasy, bolbotis - kier (z forum holenderskie.pl) - już u mnie
- bolbotis, microsorium pteropus i windelow, kryptokoryna - Graff - już u mnie
- microsorum - Sosin - już u mnie

Inne
Pomoc w instalacji zbiornika - Big Daddy, BzZzYkU, Oscar85
Fotorelacja + pomoc przy instalacji jerzyszczur
Transport w razie potrzeby - Sonik
Baniaki, kanistry na wodę - MarSz
Keramzyt pod podłoże - AQUAPOND - już u mnie
Moskitiery by uszyć siatki na keramzyt - adamon z żoną :-) - już u mnie
Uzupełnienie wkładów do dodatkowego filtra (zeolit, ceramika, bioballe) - AQUAPOND - już u mnie
Termometr do akwarium - sklep zoologiczny EGZOTYKA-Cz-wa ul. Ogrodowa 9 - już u mnie

Zapraszam jeśli ktoś jeszcze chce się znaleźć na tej liście lub proszę o przypomnienie jeśli kogoś pominąłem.
Awatar użytkownika
Aquapond
Użytkownik

Re: Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec - Podsumowani

Post autor: Aquapond »

Keramzyt możesz odznaczyć na zielono :)
AQUAPOND
Internetowy Sklep zoologiczny
Kazimierza Wielkiego 23/25
42-202 Częstochowa
tel. 502313730
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Brawa dla firmy AQUAPOND!
Marcin a na keramzyt nadałaby się siarka do styropianu?
Miałem w malawi (zresztą polecana była na forach jako zabezpieczenie przed wygryzaniem styropianu spod kamieni)i nie zauważyłem negatywnego wpływy na ryby. Jeśli tak załatwione!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki dla Aquapond.
W odpowiednim czasie się skontaktuje w celu odbioru.

Przemku, ta siatka pewnie też się nada choć jest mniej elastyczna i trudniej będzie uformować wybrany kształt. Poczekajmy jeszcze - może moskitiera się znajdzie albo zrobię żonie cichy przegląd firanek :-)

Tak więc brakuje nam jeszcze:
- filtra (bo w zestawie ma być podobno midikani 800, który zgodnie że specyfikacja powinien wystarczyć do 250l ale chyba lepiej będzie mieć dodatkowy)
- zestawu CO2 (najlepiej jakby się udało w całości nowy komplet ale jak nie to może jakiś składak???)

Pierwszy post zaktualizowany.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

MarSz jak cię interesuje to mam siatkę na keramzyt :)
Żon firankę kupiła i dostała taką siatkę, a ja oczywiście, że mi to potrzebne :D
wielkość 45cm na 57cm ściągana u góry, wielkość oczek około 1mm
na razie mam jedną ale szykuje się zakup jeszcze 2 firanek :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Wow - super - dzięki.
Nawet szyć już nie będzie trzeba tylko nasypie keramzytu ile będzie trzeba, owinę o uformuję kształt jako będzie trzeba.
Będzie niezłą warstwa na podniesienie podłoża tam gdzie nie będzie wymagana grubszą warstwa lepszego podłoża (bo np. będą tam grupy korzeni z epifitami lub kamienie a nie rośliny ukorzeniakące się.
Przy okazji nie będzie stref beztlenowych i będzie dodatkowa powierzchnia na złoże bakteryjne.

Jak będziesz miał kolejne to jeszcze lepiej bo korzenie będą z dwóch stron ale jak nie to też super bo wydaje mi się, że da radę jak tą jedna przetnę na pół i zszyję.

Mam tylko nadzieję, że rzeczywiście nie będzie Wam potrzebna.

Podziękowania i pozdrowienia również dla małżonki.

Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

MarSz żona kupiła jeszcze 4 firanki i do każdej jest worek ;)
więc dostaniesz 2 worki :)
tylko nie wiem jaki duży będzie ten drugi :)
pozdro
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki - jak będziesz widział się z Kodim, to możesz mu przekazać? Od niego już łatwiej będzie mi odebrać.

A przy okazji dodam, że to nie koniec dobrych wieści na dziś.

Od czego by tutaj zacząć...

No więc po pierwsze mamy już dodatkowy filtr do akwarium, który będzie pełnił głównie funkcję filtracji biologicznej (choć może jeszcze to przemyślę).
Jest to filtr od osoby prywatnej, kubełek HW-304B. Co prawda chińczyk ale ma całkiem dobre recenzje.
Może być trochę mocny ale nad tym popracuję. Wcześniej (zanim zaproponowano mi ten właśnie model w prezencie) poważnie rozważałem zakup używanego filtra tej samej firmy ale niższej wersji (HW-303B). Jednak już kwestia dodatkowego filtra jest załatwiona. Z tego co wiem, to w filtrze wkłady w koszyczkach mogą wymagać uzupełnienia (zeolit, ceramika...) ale może w tej kwestii mam pewien plan jednak na razie nie chcę pisać nie mając pewności.
Osobie darującej filtr pragnę jeszcze raz bardzo podziękować.

Druga kwestia to obsada ryb do zbiornika - dostałem dziś od Sephera listę gatunków, z których mam złożyć obsadę. Lista zawiera dosyć dużo pozycji ale i pozycje same w sobie są bardzo interesujące. Na razie nie będę zdradzał szczegółów bo muszę obsadę skonsultować z paroma osobami jak i z Sepherem bo niektóre gatunki to znam tylko "z widzenia" a kilka pozycji widzę pierwszy raz (w przypadku kilku nawet google mało mówi).
Więc czeka mnie chyba długa nocka z analizowaniem obsady i doborem gatunków pod kątem spójności ale i niewygórowanych wymagań.

Ponadto po rozmowie z Sepherem ustaliliśmy, że zorganizuje niebawem wysyłkę roślin z Wrocławskiego ZOO.

Ponadto zacząłem wstępnie rozmowę z pewną firmą w kwestii zestawu CO2 do akwarium ale jest to etap bardzo wstępny i na razie jeszcze nic nie rokujący (w zasadzie to po rozmowie wysłałem wiadomość ze szczegółami i czekam na odpowiedź czy w ogóle będzie zainteresowanie a jeśli tak to dopiero potem ustalimy resztę).

To tyle na dziś - zrobię update w pierwszym poscie i zabiorę się za analizowanie obsady do zbiornika.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki dla Graffa i Sonik za roślinki (dla Sonik również za podrzucenie ich mimo niesprzyjających okoliczności zdrowotnych).
Dziś też dostałem w swoje ręce walizkę z testami od firmy Zoolek - podziękowania zarówno dla firmy Zoolek jak i dla członków kolejnej "siatki przerzutowej" do mnie :-)

I dodatkowa informacja (już podana wcześniej przez Kodiego ale aby wszystko było w jednym miejscu to dodaję tutaj) - termometr do akwarium ofiarował sklep zoologiczny EGZOTYKA-Cz-wa ul. Ogrodowa 9 .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Zielono... jak w prawdziwym roślinniaku :) ta czerowna wyspa u mnie w bańce podoba mi sie bardzo tutaj jednak nie pasuje...Ale:
Będzie jeszce gotówka do podziału z "koszulek" ok 100zł(pełne i szczegółowe rozliczenie po odbiorze) i sprzedaży roślin 30zł :D
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

To ja w takim razie podejmętemat bo może coś się uda wyskrobać tylko trzeba by mieć plan - lubię mieć plan ;-) (Egon Olsen w nowym wydaniu).

Jednak potrzebuję opinii osób bardziej rozeznanych w temacie CO2 (wstyd się przyznać ale jedyne z CO2 z czym miałem do czynienia to bimbrownia).

Więc tak - mamy zaworek zwrotny, licznik bąbelków i najistotniejsze - elektrozawór (choć można puścić 24h ale wolałbym jednak sterować czasem włączenia bo to nie to samo co w domu, gdzie w razie czego można zareagować szybko i coś zrobić) - tylko nie wiem czy z dławikiem czy bez więc zakładam, że bez.

Brakuje butli - pytanie jak duża - teoretycznie im większa tym lepsza bo mniej nabijania, jednak ograniczeniem może być rozmiar szafki (już dwa filtry tam muszą wejść z czego jeden to R2-D2).
Z rozsądnych rozwiązań (pomijam małe "bździnki") widzę na razie dwa przykłady:
- butla 0.5kg - cena 110zł
http://allegro.pl/butla-co2-0-5-kg-z-wa ... 13679.html
- butla 3kg - cena 110 zł

Jak widać cena taka sama więc nie zastanawiałbym się tylko brał większą, gdyby nie jej rozmiar i wątpliwość czy wejdzie do szafki. To się okaże dopiero jak będzie zestaw na miejscu.

Jeśli chodzi o reduktor, zaworek precyzyjny i wąż to możnaby to załątwić za jednym razem tutaj:
http://allegro.pl/zestaw-reduktor-co2-d ... 84779.html
Proszę tylko o ocenę czy warto - 73zł.

Kolejnym punktem będzie dyfuzor - by nie płacić dwa razy za wysyłkę rozejrzałem sięw obrębie tego samego sklepu i mamy tak:
- szklany dyfuzor - 19,99
http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/ ... 85429.html
- podwójny dzwon ze wskaźnikiem poziomu CO2 (to by było ciekawe tylko czy ktoś wie coś więcej jak to działa i czy jest ok?) - 24,90
http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/ ... 07558.html
- ewentualnie drabinka - w tym od razu licznik bąbelków (który już i tak mamy ale to tak przy okazji) - 23,50
http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/ ... 07423.html

Tak więc podsumowując mamy:
- butla 110zł
- reduktor z manometrami + dławik + wąż - 73zł
- dyfuzor - 20-25zł

Razem 208zł + koszty wysyłki

Porównując to do oferty pokazanej kiedyś przez Przemka:
http://allegro.pl/zestaw-co2-classic-ex ... 04624.html
- 320zł
wychodzi ok 100zł taniej - ale butle mają krótszą legalizację (używane) no i jest skłądak.

Pytanie co się bardziej opłaca. I to nie patrząc tylko na $$ bo wtedy oczywiste, że 100zł mówi samo za siebie ale czasem - zwłaszcza przy takich sprawach jak butle wysokociśnieniowe - może akurat cena nie jest na pierwszym planie.

Proszę o podpowiedzi - liczę na konkretne opinie - jak pisałem - ja nie mam aż takiego doświadczenia.

W końcu nie musimy mieć tego CO2 od samego początku (choć byłoby lepiej) - może - jeśli już zbiornik ruszy - to sam sobie na to zarobi bo mam nadzieję, że uda się sprzedać z niego rośliny i w ten sposób będzie mógł się utrzymywać - przynajmniej na sprawy bierzące jak pokarmy, testy, nabijanie butli itp.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Butla- jeśli ma być w szafce to max 1,5 , 2 kg choć w szafce pod 240 tką przy dwóch filtrach może byc problem. Jeśli w pobliżu akwa będzie jakies pomieszczenie techniczne można zastanowić się nad doprowadzeniem gazu węzykiem ja mam tak rozwiązane butla stoi ok 8 m od akwa na strychu, przewód ukryty w listwach. nie znam możliwości pisze o tym jako o pewnej możliwej opcji, przy korzystnych warunkach- do zrobienia.Podana cena może również dotyczyć butli 6kg, mnie starczyła na okrągły rok koszt nabicia 20zł. Ważne butla i reduktor nie może mieć przeznaczenia akwarystycznego przelicznik niestety wzrasta poniżej postaram się wyszukać przyklady.
O butli 0,5 kg nawet nie myśl ;)

Reduktor- tylko i wyłącznie szukamy spawalniczych to te same ale wiadomo że taniej.

Zaworek precyzyjny- te które są w tej aukcji do niczego się nie nadają to szmelc i nawet nie chce mi się pisać dlaczego, nie nadają sie i tyle.
Jedyna możliwa opcja to zaworek firmy Camozzi, lub Festo bezpieczna i pewna próbowałem różnych opcji, wiem co piszę...

Dyfuzor- grzechem byłoby kupować jakiś badziewny spiek czy inne ustrojstwo wg mnie jedyny słuszny wybór przy takiej filtracji to reaktor z narurówki, zero strat, idealna dystrybucja - moge wykonac jeśli bede miał korpus, w miejscu gdzie kupowałem filtr RO kosztował 17 zł, albo...

No właśnie...
Wiem, że Daro ma graty do odsprzedania, na pewno: reduktor z rotametrem, różnego typu dyfuzory co2, nie pamiętam czy zaworek był. może się odezwie i będze można coś zdobyc trochę taniej lub bez wysyłki, poczekamy jak nie skrobną PW.
Poszukam linków i wkleje to co bedzie wydawaoł mi się interesujące.

http://allegro.pl/reduktor-gazu-ar-co2- ... 74447.html
http://allegro.pl/obudowa-filtr-wody-us ... 36787.html
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki - właśnie o taką ocenę mi chodziło.

Więc co do umieszczenia butli to muszę sprawdzić - jest do 3m od akwarium szafa - nie wiem czy zamykana i czy jest w niej miejsce ale może akurat.

Reaktor narurowy - dla mnie czarna magia - więc zdam się na Ciebie - ale nawet jeśli to jeszcze jest trochę czasu by to omówić.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Update na pierwszej stronie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „WYDARZENIA AKWARYSTYCZNE (imprezy, zloty, konkursy itp.)”