Temat ten ma w zasadzie pomóc mi lepiej ogarnąć całą kwestię, bo powoli zaczyna się robić zbyt dużo tego wszystkiego (posty, wątki, pw, maile, telefony) i obawiam się, że mogę się w czymś pogubić.
Wszelkie uwagi proszę zgłaszać do mnie a zaktualizuję dane.
Poniżej postaram się wypisać wszystkie do tej pory zorganizowane w jakikolwiek sposób elementy całej układanki jak i te, które jeszcze nie są dopracowane.
By lepiej wizualnie przedstawić ich status, wprowadzę kolory i tak:
- kolor czerwony oznacza, że temat ten nie jest jeszcze rozwiązany
- kolor pomarańczowy oznacza sprawy, które już są wstępnie ustalone ale wymagają jeszcze jakichś szczegółów lub choćby oczekuję potwierdzenia, że są aktualne
- kolor zielony oznacza kwestie już rozwiązane i pewne.
Więc po kolei:
Zestaw podstawowy
240l - Aquael - już na miejscu
Szafka - Aquael - już na miejscu
Grzałka - Aquael - już na miejscu
Filtr Midikani800 - Aquael - już na miejscu
Pokrywa aluminiowa- Aquael - już na miejscu
Oświetlenie 2x39W - Aquael - już na miejscu
Dodatkowe oświetlenie
2x39W albo 2x54W - Zoolight
Filtr
HW-304B - osoba prywatna - już u mnie
Dekoracje stałe
Korzenie - MarSz
Kamienie (a'la Manten Stone) - MarSz
Podłoże
ADA New 2x0l - (osoba prywatna) - już u mnie
Piasek kwarcowy czarny - Boomer (Wodna Kraina) - u Przemka
Keramzyt pod miejsca gdzie będą korzenie Aquapond - już u mnie
ActiSubstrate 24kg- Aquael - już na miejscu
Nawożenie
Zestaw nawozów, bakterie, uzdatniacz - Paweł Mielniczek (AD-SHOP.PL) - już u mnie
Uzdatniacz,bakterie i środek makroelementowy dla roślin - Tropical - już u mnie
Obsada
Ryby - Sepher - Scandinavian Fish (Pleco.eu)
Obsadę już wybrałem wstępnie ale ciągle czekam na potwierdzenie od Sephera czy mój wybór jest sensowny.
Testy
Walizka z kompletem testów - Zoolek - już u mnie
Pokarmy
Zestaw pokarmów - Tropical - już u mnie
Zestaw pokarmów - Tubifex - już u mnie
Zestaw CO2
???
Zaczynamy więc składanie zestawu CO2 na raty.
Na razie mamy zadeklarowany elektrozawór, licznik bąbelków i zaworek zwrotny przez Plejsctocen z holenderskie.pl
potrzebne bądą jeszcze:
- butla
-reduktor
-wąż
-dyfuzor
-??? coś jeszcze?
9. Rośliny
Tutaj postaram się wypisać listę gatunków w miarę możliwości (dlatego pytałem niektóre osoby na pw o to):
- microsoria i bolbotisy - Wrocławski Ogród Zoologiczny (za pośrednictwem Sephera - wkrótce mają być wysłane ale jeszcze nie mam potwierdzenia)
- mchy (milimeter, china, brazil, flame, creeping, flat), eleocharis acicularis, marsilea hirsuta, micrantemum umbrosum - MarSz
- microsorium pteropus mini i windelow, staurogyne - krzysiekh - część już u mnie, część dojdzie na dniach
- mchy (flame, Willow moss ,Peacock moss), Anubias , hydrocotyle sp. Japan, Rotala rotundifolia- Sonik - już u mnie
- alternathera reinecki - Big Daddy - u Przemka
- Hemianthus callitrichoides, Glossostigmę elatinoides, Hydrocotle tripartita Japan i Hygrophila difformis z in vitro - Laboratorium313 - wstrzymujemy wysyłkę tak by rośliny przyszły na ostatnią chwilę
- anubias berteri, microsorium - adams750 (z forum holenderskie.pl) - już u mnie
- microsoria, anubiasy, bolbotis - kier (z forum holenderskie.pl) - już u mnie
- bolbotis, microsorium pteropus i windelow, kryptokoryna - Graff - już u mnie
- microsorum - Sosin - już u mnie
Inne
Pomoc w instalacji zbiornika - Big Daddy, BzZzYkU, Oscar85
Fotorelacja + pomoc przy instalacji jerzyszczur
Transport w razie potrzeby - Sonik
Baniaki, kanistry na wodę - MarSz
Keramzyt pod podłoże - AQUAPOND - już u mnie
Moskitiery by uszyć siatki na keramzyt - adamon z żoną

Uzupełnienie wkładów do dodatkowego filtra (zeolit, ceramika, bioballe) - AQUAPOND - już u mnie
Termometr do akwarium - sklep zoologiczny EGZOTYKA-Cz-wa ul. Ogrodowa 9 - już u mnie
Zapraszam jeśli ktoś jeszcze chce się znaleźć na tej liście lub proszę o przypomnienie jeśli kogoś pominąłem.