[25 L] miniaturowa tanganika
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: miniaturowa tanganika
moj już zasadzony i dostal swoją kulkę - nawet zdjecie juz wstawiłam, ale nie w tym wątku 

- bynio67
- Założyciel
Myśle intensywnie o Twoich leleupiflorida_blue pisze: zostały trzy leleupi no i nie wiem jeszcze co dalej

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: [25 L] miniaturowa tanganika
dwa pływają i mam wrażenie , że się lubią - jeden siedzi w dziurze i wypływa do karmienia, więc chyba go tępią trochę. Nie biją się miedzy sobą przy jedzeniu.
- bynio67
- Założyciel
Ok, więc niech się zdrowo i zgodnie prezentują
.
Przy okazji mojego postu, wróciłem do początku Twojego tematu "miniaturowa tanganika"
I zwróciłem uwagę na post Kamila. Który cytuję poniżej...
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=110&t=1068

Przy okazji mojego postu, wróciłem do początku Twojego tematu "miniaturowa tanganika"
I zwróciłem uwagę na post Kamila. Który cytuję poniżej...
Broń Boże żebym się czepiał...Po prostu przytoczyłem wypowiedź Kamila jako pozytywny przykład szybko postępującej odpowiedzialność. Jak rozsądnie i ostrożnie podchodzi do tematu obsady....Mam na myśli Jego opinię, (którą od w/w cytatu dzieli 14 dni) w temacie Macarii nt. obsady do jej akwarium w temacie "Jaki litraż dla Neo. Multifaciatus".BzZzYkU pisze:a myślałaś może nad jakimiś malutkimi muszlowcami np. multifaciatusami ?
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=110&t=1068
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
ehh... Zbyszku uczę się i chce robić postępy
staram się i chce chłonąć teorie by mieć fundament do zaczęcia jakiś doświadczeń 

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
- Big daddy
- Administrator
Fajne te Twoje lelupy, niewiele wiem o tym biotopie ale z postu Karlosa dowiedziałęm się że dobrze pielęgnowane ryby nają "czyste" pyski, dokłądnie jak Twije.
Bardzo fajanie zdjęcia , rybcie super się przezentują na tej "rafie", ale zdjęcie robione tuż po podmianie?
Tak pytam bo sporo bąbli na skałce i filtrze, a może po starcie?
Bardzo fajanie zdjęcia , rybcie super się przezentują na tej "rafie", ale zdjęcie robione tuż po podmianie?
Tak pytam bo sporo bąbli na skałce i filtrze, a może po starcie?
Rybki super, to kolejne, które podobają mi się jeżeli chodzi o ryby z tego biotopu. Jednak nigdy się nie zdecydowałem żeby spróbować swych sił z nimi, może kiedyś.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
zaczynam poważnie myśleć o zmianie na miniaturowe malawi
mogłyby pomieszkać jakieś malutkie pyszczaki - taki narybek - do czasu aż trochę podrosną

mogłyby pomieszkać jakieś malutkie pyszczaki - taki narybek - do czasu aż trochę podrosną

Czemu chcesz zmienić?:o Aranż bardzo mi się podoba, ale (nie widziałem żeby ktoś o tym pisał) brakuje im kryjówek... Widzę że masz minimum 3 szt w środku i w zasadzie otwartą przestrzeń:) Z tego co wiem to generalnie są to łagodne rybki wobec reszty załogi w akwa, za to dla siebie potrafią być zabójcze.... Jeśli okaże się tak że masz 2 lub nawet 3 samce to prędzej czy później zostanie jeden:s I raczej dodanie kryjówek za wiele przy tym litrazu nie zmieni. Na zdjęciu widać że jeden się "puszy" - czyli dominuje nad innym, to jeszcze nie znaczy że masz 2 samce, ale coś już się ma na rzeczy;/ Ważne by w mieć na oku tą "najsłabszą" sztukę i w razie czego interweniować (przenieść z akwa) gdy zobaczysz jakieś obrażenia na niej. Rybki masz jeszcze młode więc wszystko przed Tobą;)
Miniaturowe malawi chyba jest nie do zrobienia, ale to już nie mój rejon:)
Miniaturowe malawi chyba jest nie do zrobienia, ale to już nie mój rejon:)
- bynio67
- Założyciel
florida_blue pisze:zaczynam poważnie myśleć o zmianie na miniaturowe malawi![]()
Chyba rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli by to miały być rybki kupione gdzieś w sklepie to uważam że nie ma to większego sensukradek pisze: Miniaturowe malawi chyba jest nie do zrobienia, ale to już nie mój rejon:)

Jak to nazwałaś "miniaturowe malawi" mogło by funkcjonować do ok. 5 miesiąca ich życia tylko wówczas gdyby to był narybek od kogoś, kto np. nie ma kotnika, tylko np. "kojec". Miało by to sens, bo byłby to zbiornik spełniający rolę przedszkola. Powiadzmy że dostała byś na odchowanie ok. 2cm maluchy...A pozbywała byś się ryb po około 3 miesiącach...Hm no niby można....Musisz sę zastanowić czy to by Ci odpowiadało. No i co na to Leleupi, one będą coraz starsze, poza tym ich dieta jest zupełnie inna. No chyba że przedszkole Malawi zastąpiło by dotychczasową obsadę? Zakładam że do tego doszło...Wówczas musiała byś starać się o oddanie (sprzedanie) całej obsady po tzw. "wyrośnięciu maluchów z wieku przedszkolnego". Gdyby to się nie udało, czarno widzę sytuację gdy do np. 5cm rybki, lub rybek, które nie znalazły nowego domu, wpuszczas 2cm nową obsadę.
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
dokładnie tak 
oczywiscie leleupi musiałyby się wyprowadzić już z akwarium ....

oczywiscie leleupi musiałyby się wyprowadzić już z akwarium ....
- bynio67
- Założyciel
No i w którym miejscu jesteś. Ja cztery Demasoni mógłbym dać pod opiekę do Twojego przedszkola nawet jutro.florida_blue pisze:zaczynam poważnie myśleć o zmianie na miniaturowe malawi![]()
narybek - do czasu aż trochę podrosną