filtracja
Moderator: Opiekun_Forum
filtracja
Część
mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów na temat filtrów zewnętrznych a mianowicie jaki wybrać do baniaka 120l
UNI MAX 250 czy JBL 901e ma pracować jako mechanika i biologia
mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów na temat filtrów zewnętrznych a mianowicie jaki wybrać do baniaka 120l
UNI MAX 250 czy JBL 901e ma pracować jako mechanika i biologia
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: filtracja
Oba nadają się idealnie i jeszcze będziesz miał nadfiltrację
Co do wyboru firmy
Tu zdania są podzielone
Ja mam JBL jako 901 jako mechanika ,śmiało hasał w 129L jako jedyny filtr ,mechaniczno-biologiczny
Wiem ,że jest grono fanów Aquaela ,więc wybór należy do Ciebie

Co do wyboru firmy

Ja mam JBL jako 901 jako mechanika ,śmiało hasał w 129L jako jedyny filtr ,mechaniczno-biologiczny

Wiem ,że jest grono fanów Aquaela ,więc wybór należy do Ciebie

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Czytałem różne opinie i byłem bliższy JBL lecz natrafiłem na opinie że przeciekają bo brakuje im jakieś uszczelki i nie każdy jest w nią wyposażony więc zacząłem poszukiwania od nowa i tak dołączył Uni Max.
Którego można kupić w Częstochowie bez przesyłki w firmie na Kazimierza i to zaczyna przechylać szalę .
Lecz czytając tutejsze forum widzę że JBL cieszy się popularnością .
A jak przedstawia się głośność pracy tych filtrów
Którego można kupić w Częstochowie bez przesyłki w firmie na Kazimierza i to zaczyna przechylać szalę .
Lecz czytając tutejsze forum widzę że JBL cieszy się popularnością .
A jak przedstawia się głośność pracy tych filtrów
Ja mam e900 i jest cichutki, słysze tylko plusk wody z deszczownicy
160 l (Pseudotropheus saulosi x16)
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
901-dynki już nie przeciekają ,właśnie jest poprawiona owa uszczelka
Co do hałasu ,kiedyś 901-nke miałem ok 1m od ucha w nocy
Obecnie mam dwa w tym 1501 ok 1,5 od ucha w nocy
Cisza ,słychać tylko delikatne mruczenie ,prawie niesłyszalne ,więcej hałasu robi mi w nocy chlapiąca woda

Co do hałasu ,kiedyś 901-nke miałem ok 1m od ucha w nocy

Obecnie mam dwa w tym 1501 ok 1,5 od ucha w nocy

Cisza ,słychać tylko delikatne mruczenie ,prawie niesłyszalne ,więcej hałasu robi mi w nocy chlapiąca woda

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
A jak wypada Uni Max pod względem hałasu jak mógł by się ktoś wypowiedzieć.
to chyba Big daddy się wypowie na temat Unimaxa tak koło 23 

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- Big daddy
- Administrator
Tak mam ten filtr tylko chwalić, równiez kupiłem w Aquapond wtedy to była najlepsza cena zna alledrogo, dałem 258pln, śpię 40 cm od niego iest poprostu mego cichy podobnie choć JBL pewnie też, z faktów które świadczą o wyborze tego filtra to:
-Większa śr węzy , mam zamontowany reaktor z narurówki minimalny spadek przepływu.
-System odpowietrzania, wszędzie znajdziesz pytania czemu buczy jak odpowietrzyć itp oczywiście dotyczące JBL-a,
w uni nie ma tego problemu
-Serwis -natychmiastowa dostępność częsci,od reki w auchanie, ewentualnie darmowy kurier do i z serwisu.
- dla mnie ważne POLSKI PRODUKT!
-Jeszcze takak bzdura jak deszczownia w zestawie, niby nic ale kolejne złotówki trzeba wusupłać ewentualnie.
-Wygodna reg.przepływu.
Tak jak pisał Kodi, co kupisz będziesz zadowolony ale powiem tak na naszym młodym forum znajdziesz już sporo tematów i postów opisujących problemy z JBL, a to tzreba potrząść, a to poprzechylać, coś rzegota, gdzieś zaciąga powietrze, komuś się tam zapowietrza
Jedyby problem z uni to chyba Asi 40 której po chyba czterech latach zapchały się gąbki które przepłukała porządnie i filterek dalej śmiga, czego nie mogę powiedzieć o swoim E 900 który pracuje jak młóckarnia co potwierdzi Kodi ponieważ miał ten filtr przez jakiś czas podłączony.
To tylko moje zdanie na ten temat a i mogłem wszystkiego nie zapamiętać z przytaczanych przykładów to mi nie wytykajcie jak coś pominąłem.
Ja innego filtra jak uni miał nie będzę no chyba że EHEIMA
Inną rzeczą jest że bardzo dobrze że od razu rozważasz kupno kubła do swojego cacuszka, cokolwiek kupisz nawet jakiś HW 302 będzie lepszy od kombinacji z wewnętrznymi.
W mojej 112 tce uni 250 jest idealnie dobrany mimo iż wg zaleceń przeczytasz dużo większy litraż!
-Większa śr węzy , mam zamontowany reaktor z narurówki minimalny spadek przepływu.
-System odpowietrzania, wszędzie znajdziesz pytania czemu buczy jak odpowietrzyć itp oczywiście dotyczące JBL-a,
w uni nie ma tego problemu
-Serwis -natychmiastowa dostępność częsci,od reki w auchanie, ewentualnie darmowy kurier do i z serwisu.
- dla mnie ważne POLSKI PRODUKT!
-Jeszcze takak bzdura jak deszczownia w zestawie, niby nic ale kolejne złotówki trzeba wusupłać ewentualnie.
-Wygodna reg.przepływu.
Tak jak pisał Kodi, co kupisz będziesz zadowolony ale powiem tak na naszym młodym forum znajdziesz już sporo tematów i postów opisujących problemy z JBL, a to tzreba potrząść, a to poprzechylać, coś rzegota, gdzieś zaciąga powietrze, komuś się tam zapowietrza

Jedyby problem z uni to chyba Asi 40 której po chyba czterech latach zapchały się gąbki które przepłukała porządnie i filterek dalej śmiga, czego nie mogę powiedzieć o swoim E 900 który pracuje jak młóckarnia co potwierdzi Kodi ponieważ miał ten filtr przez jakiś czas podłączony.
To tylko moje zdanie na ten temat a i mogłem wszystkiego nie zapamiętać z przytaczanych przykładów to mi nie wytykajcie jak coś pominąłem.
Ja innego filtra jak uni miał nie będzę no chyba że EHEIMA

Inną rzeczą jest że bardzo dobrze że od razu rozważasz kupno kubła do swojego cacuszka, cokolwiek kupisz nawet jakiś HW 302 będzie lepszy od kombinacji z wewnętrznymi.
W mojej 112 tce uni 250 jest idealnie dobrany mimo iż wg zaleceń przeczytasz dużo większy litraż!
Tutaj chodziło o przeciek, ale wewnętrzny ! Na zewnątrz nic nie przeciekało !marcin321 pisze:Czytałem różne opinie i byłem bliższy JBL lecz natrafiłem na opinie że przeciekają bo brakuje im jakieś uszczelki i nie każdy jest w nią wyposażony więc zacząłem poszukiwania od nowa i
Starsze JBL e900 nie miały uszczelki na najwyższym koszu i zdarzało się, że wyłapany brud z akwarium przelatywał przez szparę i spowrotem trafiał do akwarium bo omijał wkłady filtracyjne. Mój model też tej uszczelki jeszcze nie miał (podobno jak się ma na gwarancji to można to zgłosić i przysyłają tą uszczelkę), ale łatwo z tym problemem sobie poradziłem bo położyłem na ostatnim koszyku włókninę filtracyjną o grubości chyba 0,5 cm. I działa tak już 2 lata

dodano 07 lut 2013, 10:10 :
Nie mogąc edytować pisze pod pod postem. Sprawdziłem przed chwilą jak to jest z przesyłaniem uszczelek jak sięe ma JBLa na gwarancji. Dzwoniłem do importera tych filtrów do firmy ZOOLOG z Wrocławia. Opisałem w czym jest problem i już po chwili dyktowałem swój adres do wysyłki. Mam dostać ta uszczelkę w ramach gwarancji za free. Może się ta informacja innym posiadaczom starszych modeli JBLa e700/e900 komuś przyda.Jaca303 pisze:Mój model też tej uszczelki jeszcze nie miał (podobno jak się ma na gwarancji to można to zgłosić i przysyłają tą uszczelkę), ale łatwo z tym problemem sobie poradziłem bo położyłem na ostatnim koszyku włókninę filtracyjną o grubości chyba 0,5 cm. I działa tak już 2 lata
a jeszcze odnośnie pracy filtra to ma chodzić ciągle czy w nocy
wyłączać się ma
wyłączać się ma
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Ma chodzić 24h/7dni

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- MarSz
- Użytkownik
Każdy filtr zawsze i wszędzie powinien chodzić 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.
Wyjątkiem jest ro ale to jest oczywiste.
Wyjątkiem jest ro ale to jest oczywiste.
Witam i jeszcze jeden temat do rozważenia
EHEIM ecco pro 300 kontra JBL e 901 ewentualnie UNI MAX 250
no i mam mocny problem BIG TEDY jest przekonywujący ale czytając post
większość jest JBL .POMÓŻCIE wybrać
EHEIM ecco pro 300 kontra JBL e 901 ewentualnie UNI MAX 250
no i mam mocny problem BIG TEDY jest przekonywujący ale czytając post
większość jest JBL .POMÓŻCIE wybrać
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Ja się już wypowiadałem ,z moim jbl 901 od roku zero problemów
Cichy ,wydajny ,łatwy demontaż do czyszczenia ,POLECAM 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Jeszcze kwestia jaka mozesz kase przeznaczyc na filtr ;-)