KODI-Ewolucja

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

KODI-Ewolucja

Post autor: KODI »

Tak mi się spodobał temat floridy ,że może i ja się podzielę moją akwarystyczną ewolucją :roll:
Temat może się przydać osobom początkującym ,które jak ja kiedyś ,nie wiedzą czego od swojego baniaka chcą, nie mają pomysłu na niego i popełniają standartowe błędy :idea: Może nauczą się na moich ;)
Jednak od początku :!:
Akwaria przez całe moje młode życie, pojawiały się u nas w domu .Teraz dokładnie nie pamiętam co tam pływało ,ale pamiętam akwarium u mojego ojca w pracy. Było ogromne ,chyba 500L ,poza tym ,że aranż pamiętam jak przez mgłe ,to pamiętam,że ojciec raz po podłodze gonił uciekające zbrojniki... :lol: Akwarium było bez pokrywy i te skubańce poprostu wylazły i śmigały po pomieszczeniu .Najzabawniejsze jest ,że opiekunami akwarium byli koledzy mojego ojca.Mój tata gdy miał zmianę dopilnowywał tylko by wszystko grało i dawał żryć o określonej porze.Gdy "glonki" uciekły (chyba trzy) ,ojciec nie był zbyt zadowolony ,nie daj Bóg aby coś się stało rybskom ,później miał by w robocie przewalone :P
Następne akwarium jakie pamiętam ,to baniak siory ,25L z gupikami .Ja w tym okresie miałem inne zainteresowania niż akwarystyka ;)
Długo nic się nie działo ,aż się w końcu zadziało :roll: Moja żona marudziła mi o akwarium .Na początku nie chciałem się zgodzić ,jednak pewnej zimy na gwiazdkę ,moja luba znalazła pod choinką 54L profil :mrgreen:
Zestaw był standartowy, chyba 60x30x30 profilowany ,z pokrywą Wromak 1xT8 18W i całymi pierdołami ;)
Czego w tym akwarium nie miałem :shock: Były bojki ,kosiarki ,mieczyki ,molinezje ,otoski ,ramirezy .Oczywiście nie wszystko naraz ,ale i tak było mocne przerybienie :oops: Zapomniałem dodać ,że był zamek i łódź ,niestety pierdzącego nurka nie miałem,teraz żałuję :roll:
Jak każdy kto nie ma pojęcia o akwarystyce ,wszystko chciałem już i natychmiast :shock: Oczywiście po starcie zakończyło się to zgonem kilku mieszkańców ,wysypem glonów i pierwotniaków :(
Po dwóch restartach oraz eksperymentowaniu z podłożem ,roślinkami i obsadą ,baniak pręzentował się jak poniżej :oops:
Foty oczywiście z lampą i akwarium z zaciekami :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pewnym momencie doszło do mnie ,że w takim litrażu nie mogę trzymać wszystkich rybek ,które mi się podobają :idea: Trza było coś z tym zrobić :roll: Kolega z pracy ,dał mi mały 15L baniaczek na narybek :mrgreen: Postawiłem go w kuchni pod świetlówką z mebli i olśniło mnie ,że w tym miejscu fajnie by wyglądało normalne akwarium ,nie prowizorka :D Tak powstała "KUCHENNA REWOLUCJA" :!:
Jest to temat złożony i obszerny ,więc poruszę go w dalszej części ;)
Miałem już 54L ,powstało akwarium kuchenne 34L ,ale nadal było mało :idea: Zakupiłem więc Kostkę Aquael 20L :mrgreen:
O tym jednak poźniej ....

CDN.
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Re: KODI-Ewolucja

Jak już wspomniałem powstała kosia 20L , na początku miała słuzyc bojownikom ;) Oczywiście nie był bym sobą jak bym nie zmieniał aranżu i obsady :mrgreen: Naturalnym jest ,że w kostce było przerybienie :oops: Stosowałem standartowe oświetlenie Decolight Aquael 11W ,podłoże żwirek ,póżniej shrimpsoil.Flora urozmaicona ,od anubiasa (który nie mieścił się w baniaczku) po mchy ,wszystko w różnych etapach rozwojowych ;)
Teraz może kilka historycznych zdjęć :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój synuś stwierdził ,że także chciałby mieć rybkę ,więc założyliśmy z małżonką mu Kostkę Aquael 10L z oświetleniem 9W ,gdzie najpierw pływał jeden bojownik .Baniaczek ten był tylko epizodem ,sym miał się opiekować rybcią :( ,w końcu bojek zszedł ,zastąpiły go inne rybcie (parka pielęgniczek borelli ),po czym,akwarium zostało całkowicie zlikwidowane ;)

Obrazek
Obrazek

Większość fotek ,cykana była przez mojego syncia ;) Najlepiej wyszły mazy i zacieki :P

Wrócę ponownie do kostki 20L :roll:
Kosteczka jak już wspomniałem przechodziła reinkarnację ,kilka ostatnich form przejściowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak już wspomniałem zlikwidowałem kostkę 10L ,taki sam los spotkał w/w kostkę :( Część obsady poszła do dobrych ludzi ,a reszta do kuchni :mrgreen:
Powodem likwidacji był brak panowania nad parametrami wody ,chciałem tam trzymać krewetki lecz nie mogłem ustabilizować parametrów.Wyszedł brak wiedzy i doświadczenia :( Kolejnym powodem był brak czasu ,ponieważ powstało "Malawi" :mrgreen: ...z czegoś trzeba było zrezygnować ;)
O "Malawi" napiszę później ,bo chciałem nawiązać do "KUCHENNYCH REWOLUCJI" ,akwarium które przeszło chyba najwięcej przemian :D

CDN.
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Akwarium w kuchni ,zwane "Kuchennymi Rewolucjami" powstało przez kotnik ;)
Wspomniałem wyżej ,że założyłem kotnik dla narybku ,a że wyglądało fantastycznie ,więc przerobiłem kotnik z 15L na 34L -40x25x33h.
Obecnie zamontowana jest w nim pokrywa Aquael z oświetleniem Decolight 1x 11W + ledy .Dawniej było 2x11W ale z powodu zaglonienia zrezygnowałem z tej opcji.Przy obecnych rybach tak duża ilość światła nie jest konieczna .
Przedstawię może ewolucję baniaczka ,jak z "kuchennych rewolucji" przeobraziło się w "micro tangę" ;)

KUCHENNE REWOLUCJE -Pierwsza Krew

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja pierwsza pokrywa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MICRO TANGA-Początek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zmiana z "kuchennego mroku" na micro tangę spowodowana była zgonem 95% obsady :cry:
Wyjechaliśmy na wakację ,sąsiadka opiekowała się rybkami . Po powrocie zastaliśmy zapchany filtr, dywan z krewetek oraz niewyobrażalny smród :shock:
Decyzja była jedna ,trzeba baniaczek przekfalifikować.Tak sie stało ,obecnie akwarium wygląda jeszcze inaczej :mrgreen:

Podsumowując ,miałem trzy baniaki :kostka 20L,kuchnia 34L i towarzyskie 54L .Jednak 54L nie było pojemnością satysfakcjonującą ,więc się tego zbiornika pozbyłem i zakupiłem szkło 129L :mrgreen:
Ciąg dalszy w następnej części...

CDN.
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Tylko zgłośze że pierwsze trzy zdjęcia to nie kuchenne rewolucje, był "chaszcz"129l i... własnie nie pamiętam jak wtedy nazywał się baniak w kuchni.
Wiem jedno, pół Częstochowy ma z niego wąkrotę min. za moim posrednictwem, więc ukrywanie go pod fałszywą nazwą jest nie etyczne.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Co Ty taki Big niecierpliwy jesteś :o
Nie tuszuje nazwy ,a wszystko jest w miarę chronologicznie ;)

Wracając do bańki 129L zwanej później CHASZCZ :!:
Akwarium stanęło w miejsce zlikwidowanego 54L ,oczywiście jak wszystkie moje akwaria przeszło szereg przemian.Wymiary 90x35x43 ok129L ,początkowo było oświetlone 3xAquael Decolight 11W + 2X jakaś chińszczyzna 11W.
Na początku w akwarium panował haos ,pod względem i obsady i flory :oops: Miałem w nim nastepujące gatunki:mieczyk,molinezja,molinezja żaglopłetwa , molinezja balonowa, pielęgniczka kakadu,borelli i ramireza, kiryśnik, platydoras, szczupieńczyk,pstrążenica,motylowiec,prętnik karłowaty , gurami kilka wersji ,razbora klinowa ,tetra cesarska -czarna ,krewetka amano i RC oraz wiele innych ,których już nie pamiętam :roll:
Flora podobnie ,jednak jak już wspomniał Przemek ,byłem w swoim czasie znanym dystrybutorem wąkrotki oraz limnofili aromaticy ;)
Teraz kilka fotek ...

Oczywiście nadal był zamek :oops:
Obrazek

Obrazek

Poźniej pojawiła się inna "pokrywa" i oświetlenie 2x39W T5 + CO2 :mrgreen:
Obrazek

Moja aromatica :mrgreen:
Obrazek

...i ludwigia
Obrazek

Aponogeton madagaskarski
Obrazek

Obrazek

Ze względu na brak czasu i problemy z walką z glonem ,odpuściłem sobie "chaszcz" i spróbowałem swoich sił w klimatach BW i czarne wody :roll:
Obsada zmieniła się na skalary (które nawet złożyły mi ikrę) ,labeo zielonego ,pielęgnice m.in. pawiooką,mekki ,szmaragdowe od bynia i zbrojniki .
Oczywiście zawsze i wszędzie w obsadach były kiryski.Policzyłem kiedyś i miałem ich 15 odmian :mrgreen:

Obrazek

Jednak dorosłem akwarystycznie i stwierdziłem ,że w/w rybki nie bedą miały zbyt dobrze w takich wymiarach :roll:
Na ten moment miałem cztery baniaki :BW ,kuchenny mrok,kostka i pojawiło się "Malawi" w 240L :mrgreen:

Po tym jak dojrzałem do pewnych wniosków ,wpadłem na szatański pomysł :twisted: ,aby w 129L zrobić "Tanganikę" :P
Na początku były tylko Tropheusy i kiryski , później dołączyły inne rybcie z "Malawi" :oops:.Pojawiła się pokrywa od Daro :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze względu na kwestie ekonomiczne i czasowe ,zrezygnowałem z kostki i pozostały mi trzy akwaria :(
Całą moją uwagę pochłaniała tanga i powstałe jakiś czas wcześniej "Malawi",o którym więcej w następnej części...

CDN.
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Nie zrozumiales mnie, poprostu nie pamietam jak przed "kuchennymi" nazywal sie baniak w kuchni?nazwe zmieniles jak zaszly plwazne zmiany.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Reasumując miałem dwa chaszcze ,w kuchni zbiornik początkowo nie miał nazwy ;) Później nazwałem go kuchenny mrok ,aż w końcu zacząłem używać nazwy "kuchenne rewolucje" ,która w zasadzie obowiązuje do dzisiaj ,ze względu na ciągłe zmiany. W zasadzie to rewolucje dotyczą wszystkich moich byłych i obecnych zbiorników.Ciągle coś grzebie i przestawiam :roll:
Tak samo było z "Pseudo Malawi" ;)
Akwarium przywiozłem z Mikołowa k.Katowic ,baniak miał 240L 120x40x50h .Pokrywa aluminiowa z belką 2x38W T8.
Jak każdy napalony dzieciak ,chciałem mieć dużo rybek ,żeby było kolorowo :P
Oczywiście było kolorowo ,wbrew przyjętym zasadom ,miałem max. przerybienie .O dziwo ,w związku z agresją pysiów nie odniosłem jakiś większych strat w obsadzie. Trafiło mi się kilka egzemplarzy a-społecznych, które musiałem wydać ,lecz ogólnie większość zgodnie ze sobą żyła.
Aby wypisać gatunki rybek ,które miałem ,musiał bym zrobić mega długą listę.
Pewnego razu przez bynia ,zdobyłem kontakt do chodowcy aulonocar :mrgreen: Tak mi się te rybcie spodobały ,że obecnie większość mojej obsady to właśnie aulonocary. Obenie mam ok 15 odmian barwnych. W większości są to pojedyncze samce ,nie nastawiony jestem na rozmnażanie. Ponieważ aulonocary się między sobą mixują ,więc nie można rożnych odmian barwnych trzymać w jednym akwarium.
W celu przypomnienia może kilka fotek ,jak "Pseudo Malawi" ewoluowało :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze względów ekonomicznych ,musiałem się zdecydować na likwidację dwóch baniaków :( Zniknęła Tanga i Pseudo Malawi .

W ich miejsce, w pokoju stanęła wanna :mrgreen:

Obrazek

KONIEC

...a może nie, nie miałem jeszcze rafy :roll:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

super opis ;) dowiedziałem się troche o twoich bankach :D

nie miałeś rafy ? To na co czekasz :D
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Z okazji rocznicy niepodległości oraz naszej 2 letniej niepodległości, postanowiłem uczcić te wydarzenia małym filmem, przedstawiającym jakie zmiany akwarystyczne miały miejsce u mnie w domu.

Zaczęło się od pierdzących nurków, zamków i przerybienia :)) Aż do akwarystycznego ustatkowania, chodziaż jak znam siebie, ten stan nie będzie trwał zbyt długo.

Koniec mojej paplaniny, zapraszam na projekcję :-ss

Obrazek
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

KODI pisze:e=150]KONIEC[/size][/b]

...a może nie, nie miałem jeszcze rafy :roll:
no to już masz :D
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: tomek62 »

na początku pisałeś, że nie miałeś pierdzących nurków O/, . No to jak w końcu było? Ja miałem wrak u-bota który był absolutnym hitem w naszym blokowym gronie akwarystycznym. Dosłownie każdy go musiał mieć, niezależnie od litrażu.
Tomek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Ja nie miałem, żona miała ;)
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi