Mówisz o tych malutkich roślinkach po lewej stronie?Red pisze:były małe szczepki microsorum !!!
[200L] Moje 200
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Moje 200L
Pozdrawiam
Arek
Arek
- Daro
- Użytkownik
Dokładnie ...
Posadziłeś w bazalt microsorium , czego raczej nie powinno się robić . Wyciągnij je i przymocuj żyłką do korzenia lub kamienia , a na ich miejsce daj np kryptokoryny.
Posadziłeś w bazalt microsorium , czego raczej nie powinno się robić . Wyciągnij je i przymocuj żyłką do korzenia lub kamienia , a na ich miejsce daj np kryptokoryny.
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
Oki tak zrobię, nie wiedziałem że ich się nie sadzi w podłożu.Daro pisze:Dokładnie ...
Pozdrawiam
Arek
Arek
miałem ciężki dostęp do kompa a nie chciałem po łebkach odpisywać z tel. Moja wina
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- MarSz
- Użytkownik
No to się już co nieco wyjaśniło.
Przede wszystkim microsorium out z podłoża. Kłącze nie może być zakopane.
Proponuję przywiązać je na ten kamień na samej górze co dociska korzeń. Jak się rozrośnie to zrobi się ładna kępa i będzie to bardziej naturalnie wyglądało.
Oczywiście pod niego na niższe kamienie niczym na półki możesz przywiązać jakiś mało ekspansywny mech (no chyba, że chcesz by "spływał" z korzeni i prowadził ekspansję na bazalt. W obu przypadkach jest kilka pozycji godnych polecenia.
A jaki miałeś zamysł względem eleocharisa?
Bo może właśnie posadzenie go tam, gdzie masz teraz microsorum byłoby dobrym wyjściem z sytuacji. Przy tym litrazu nie będzie on za duży jak na przód a i tak będziesz mógł go strzyc. Zobacz jak to wygląda u Przemka (Big daddy).
Przy okazji za jednym razem poprawisz błędne sadzenie tego sitowia (czyli w kępach). Rozdziel go na maksymalną ilość mniejszych sadzonek i sądź każdą osobno (w bazalcie będzie to trochę trudniejsze ale z pincetą sobie poradzisz bo nie masz tam żadnych zakamarków tylko płaską powierzchnię).
Zaplanuj sobie jaką powierzchnię od przedniej szyby i na jaką szerokość chcesz mieć osadzoną. Od tego odejmij jakieś 10cm od przedniej szyby, która pozostawisz pustą (to ważne!) i policz ile masz sadzonek na jaką powierzchnię i już wiesz w jakim rozstawie go sadzić jednak nie gęściej niż na siatce 1x1cm (na bazalcie i tak będzie trudniej - optymalnie będzie 2x2 do 3x3) jak będzie za rzadko to znaczy że masz za mało sadzonek i musisz poczekać aż rozmnożysz.
Powodzenia.
Przede wszystkim microsorium out z podłoża. Kłącze nie może być zakopane.
Proponuję przywiązać je na ten kamień na samej górze co dociska korzeń. Jak się rozrośnie to zrobi się ładna kępa i będzie to bardziej naturalnie wyglądało.
Oczywiście pod niego na niższe kamienie niczym na półki możesz przywiązać jakiś mało ekspansywny mech (no chyba, że chcesz by "spływał" z korzeni i prowadził ekspansję na bazalt. W obu przypadkach jest kilka pozycji godnych polecenia.
A jaki miałeś zamysł względem eleocharisa?
Bo może właśnie posadzenie go tam, gdzie masz teraz microsorum byłoby dobrym wyjściem z sytuacji. Przy tym litrazu nie będzie on za duży jak na przód a i tak będziesz mógł go strzyc. Zobacz jak to wygląda u Przemka (Big daddy).
Przy okazji za jednym razem poprawisz błędne sadzenie tego sitowia (czyli w kępach). Rozdziel go na maksymalną ilość mniejszych sadzonek i sądź każdą osobno (w bazalcie będzie to trochę trudniejsze ale z pincetą sobie poradzisz bo nie masz tam żadnych zakamarków tylko płaską powierzchnię).
Zaplanuj sobie jaką powierzchnię od przedniej szyby i na jaką szerokość chcesz mieć osadzoną. Od tego odejmij jakieś 10cm od przedniej szyby, która pozostawisz pustą (to ważne!) i policz ile masz sadzonek na jaką powierzchnię i już wiesz w jakim rozstawie go sadzić jednak nie gęściej niż na siatce 1x1cm (na bazalcie i tak będzie trudniej - optymalnie będzie 2x2 do 3x3) jak będzie za rzadko to znaczy że masz za mało sadzonek i musisz poczekać aż rozmnożysz.
Powodzenia.
Dziś poprawię swoje błędy, wrzuce zdjęcia.Dziękuję wszystkim za cenne rady.
Co do eleocharisa to nie miałem konkretynych zamiarów, posadziłem go w tym miejscu bo jakos innego nie mogłem znależć:) ale przeasdzę go .
Co do eleocharisa to nie miałem konkretynych zamiarów, posadziłem go w tym miejscu bo jakos innego nie mogłem znależć:) ale przeasdzę go .
Pozdrawiam
Arek
Arek
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Nastąpiła ewolucja
Bardzo dobrze ,tak trzymaj 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- Big daddy
- Administrator
Czemu piszesz że aranżacji nie ma włąśnie że jest i to bardzo ciekawa, masz dobre podejście do tematu zobaczysz jak za trochę akwarium będzie cieszyło oczy.
Czemu? Bo ja nie mam ręki , czasem jak widzę Wasze aqwa to sie gęba cieszy, może kiedyś dojde do wprawyBig daddy pisze:Czemu piszesz że aranżacji nie ma włąśnie że jest i to bardzo ciekawa, masz dobre podejście do tematu zobaczysz jak za trochę akwarium będzie cieszyło oczy.

Pozdrawiam
Arek
Arek
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
dopiero zajrzałam i jestem pod wrażeniem zmian!
Witam, posłuchałem waszych wskazówek i poprzesadzałem troszkę rośliny.Czy tak będzie dobrze czy jeszcze coś Waszym zdaniem zmienić?

Pozdrawiam
Arek
Arek
- bynio67
- Założyciel
Minęło niewiele czasu, a akwarium zmieniłeś zdecydowanie na korzyść. Trafne podpowiedzi i Twoja otwartość na sugestie przyniosły dobry skutek. Gdy zbiorniczek zarośnie będzie wyglądał takemniczo i interesująco.
- MarSz
- Użytkownik
Teraz wygląda jeszcze lepiej. Jak się rośliny rozrosną i zagęszcza to będzie super.
Ten eleocharis z lewej się naturalnie rozejdzie (dlatego mówiłem o10cm przerwy od szyby bo za szybko miałbyś wszystko na przedniej szybie a tak to będzie rosło równomiernie).
Musisz jeszcze pomyśleć o czymś z prawej strony ale opcji jest tak wiele, że nie będę nic sugerował.
Ten eleocharis z lewej się naturalnie rozejdzie (dlatego mówiłem o10cm przerwy od szyby bo za szybko miałbyś wszystko na przedniej szybie a tak to będzie rosło równomiernie).
Musisz jeszcze pomyśleć o czymś z prawej strony ale opcji jest tak wiele, że nie będę nic sugerował.
Z racji tego że jestem początkujący chętnie posłucham radi i sugestii.MarSz pisze:
Pozdrawiam
Arek
Arek
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
To jeszcze jedna sugestia
Kamyczki po prawej troszkę (jak by to napisać) ... zgruzuj,aby nie wyglądały równo poukładane np. przez "ludzką rękę"
... 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi