[240l] Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

[240l] Malawi

Post autor: Carew »

Witam,

po ostatnich zmianach w moim baniaku dość gruntownych ( zmiana tła + nowa obsada ), w końcu mogę pochwalić się efektem prawie- końcowym :D ( Jakieś delikatne zmiany jeszcze przewiduję ). Oczywiście duże podziękowania dla KODI-ego za inspirację oraz zmianę podejścia z 2-gatunkowego na " Dużo - kolorowo" :D Obsada się powiększyła dzięki Kodiemu oraz Oscar85owi za co wielkie dzięki ;) :

Zbiornik - 240l 120x40x50cm, pokrywa standard (Wromaka)

Oświetlenie - 2x18 W + Oświetlenie nocne Led.

Filtracja:
Biologiczna - TETRA TEC EX 1200-FILTR.ZEWN.1200L/H
Mechaniczna - AQUASZUT FILTR WEW.SENIOR PLUS N 1000 1000L/H

Ogrzewanie - WEIPRO HA - 300W

Podłoże - Piasek do piaskownicy z Obi

Dekoracja:
Tło - Własnej roboty
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=47&t=32

Flora:
Microsorium pteropus

Fauna:
Pseudotropheus saulosi - 1+5
METRIACLIMA LOMBARDOI - 1 ( zamienię )
MELANOCHROMIS JOHANNII RED - 1 ( zamienię )
PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI - 6
labeotropheus trewavasae - 2+1
Metriaclima estherae OB - 1
Pseudotropheus crabro - 2
MAYLANDIA RED RED - 2 ( Przygarnę/odkupię ;) )
Pseudotropheus demasoni - 1 ( Przygarnę/odkupię ;) )
Zbrojnik niebieski - 2
+
Świeży narybek Pseudotropheus saulosi - ok. 4 szt. przeżyło ;) ( do wydania )

W 2009 było tak :
Obrazek

Teraz jest tak :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I króciutki filmik z życia ;) :

http://www.youtube.com/watch?v=eORIHX2T ... e=youtu.be
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik

Re: [240l] Malawi

Post autor: Markosan »

Powiem ci że Malawi w moim stylu . Bardzo okazałe :D
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

Ładnie, jak widać można kolorowo :) na malawiklub sie nie da :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Bardzo fajny baniaczek, kolorowy za sprawą również sporej ilości roślin. Do świetnego tła dołączył taki włąśnie aranż, powodzenia!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Drastyczna zmiana, ale na lepsze, :D o wiele bardziej mi się podoba i to tło daje fajny efekt. :D
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Darek48 pisze:Ładnie, jak widać można kolorowo :) na malawiklub sie nie da :)
No tam to najlepiej w 240l trzymać 1+5 ;) Początkowo stosowałem ich porady ale odkąd zobaczyłem zbiornik Kodi-ego to uwierzyłem, że można stworzyć wielobarwny ;)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Podobnie jak Alkorta, zwróciłem uwagę na bardzo ładne tło. Poza tym odpowiednie do biotopu rośliny.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Carew pisze:No tam to najlepiej w 240l trzymać 1+5 ;)
Nigdy nie byłem zwolennikiem tez sugorowanych prze Userów klub malawi. Czy to to samo co wymieniony przez Darek48 malawiklub? Zawsze byłem za tym aby pójść w kierunku rozsądnego kompromisu w kierunku, jak to nazywacie "Bardziej Kolorowo" Ja w 240l hodowałbym 4 haremy. Czy wówczas nie będzi kolorowo?
Uwież nie lubię forum klub malawi, więc nie mam powodu aby go bronić. Obiektywnie powiem że w klub malawi nikt nie zaproponuje do 240l 1+5. Znam to forum dobrze. Tam do 240 zaproponują 2 haremy. Typowy klasyczny harem to 1+3.
Są wyjątki brutalnych samców, które zdominują 3 samice w krótkim czasie. Wówczas w haremie musi byś więcej samic.
Oni proponują 20l wody na rybę. To nie do końca jest logiczne. Nie będę tego tematu rozwijał(jeżeli ktoś chce to chętnie) bo zrobi się coraz bardziej O.T.
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

bynio67 pisze:
Carew pisze:No tam to najlepiej w 240l trzymać 1+5 ;)
Nigdy nie byłem zwolennikiem tez sugorowanych prze Userów klub malawi. Czy to to samo co wymieniony przez Darek48 malawiklub? Zawsze byłem za tym aby pójść w kierunku rozsądnego kompromisu w kierunku, jak to nazywacie "Bardziej Kolorowo" Ja w 240l hodowałbym 4 haremy. Czy wówczas nie będzi kolorowo?
Uwież nie lubię forum klub malawi, więc nie mam powodu aby go bronić. Obiektywnie powiem że w klub malawi nikt nie zaproponuje do 240l 1+5. Znam to forum dobrze. Tam do 240 zaproponują 2 haremy. Typowy klasyczny harem to 1+3.
Są wyjątki brutalnych samców, które zdominują 3 samice w krótkim czasie. Wówczas w haremie musi byś więcej samic.
Oni proponują 20l wody na rybę. To nie do końca jest logiczne. Nie będę tego tematu rozwijał(jeżeli ktoś chce to chętnie) bo zrobi się coraz bardziej O.T.
Na początku mojej przygody z Malawi ( po przeanalizowaniu postów z malawiklub ) zdecydowałem się na 2 haremy Pseudotropheus saulosi oraz Melanochromis cyaneorhabdos - maingano. Kupiłem po 15 szt. młodzieży z obydwu gatunków. Po 2 latach zostało 3+7 oraz 4+6 ( reszta została zdominowana przez bardzo agresywnych 2 samców Maingano i 2 Saulosi )
Nie minął rok i niestety musiałem wydać 2 najładniejszych samców Maingano, gdyż rządziły zbiornikiem.

Odkąd zobaczyłem zbiornik Kodiego i jego ryby w świetnej formie po mimo trzymania kilku gatunków zmieniłem podejście do większej ilości pyszczaków. Finalnie chciałbym zostawić kilka haremów :
Pseudotropheus saulosi 1+4
Pseudotropheus socolofi 1+5
Pseudotropheus crabro 1+5
MAYLANDIA RED RED 1+5

Ewentualnie zostawić jeszcze :
labeotropheus trewavasae
Pseudotropheus demasoni

Bynio poproszę Cię jako "fachowca" w dziedzinie Malawi o podpowiedź w tej kwestii ;) Pojedyncze sztuki na pewno wydam.
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

Bo Kodi i Bynio to prze goście a nie zrzędliwe dziadki dla których do malawi trzeba akwarium 5000000 litrów bo inaczej nie ma sensu... Jak widać można, i rybki się nie męczą. Myślę że w sklepach, u niektórych itd ryby mają znacznie gorzej... W realu też mogą spotkać dużo większe zagrożenie niż pyszczak innego gatunku.

Ps. Masz bardzo ładnie dobrane rybki - choć mi osobiście crabro średnio się podoba to jest bardzo ładnie.

Socolofi :) uwielbiam i yellowki których nie masz ale też żółto jest :) to są estherae?
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Darek48 pisze:Bo Kodi i Bynio to prze goście a nie zrzędliwe dziadki dla których do malawi trzeba akwarium 5000000 litrów bo inaczej nie ma sensu... Jak widać można, i rybki się nie męczą. Myślę że w sklepach, u niektórych itd ryby mają znacznie gorzej... W realu też mogą spotkać dużo większe zagrożenie niż pyszczak innego gatunku.

Ps. Masz bardzo ładnie dobrane rybki - choć mi osobiście crabro średnio się podoba to jest bardzo ładnie.

Socolofi :) uwielbiam i yellowki których nie masz ale też żółto jest :) to są estherae?
Sorka, błąd w opisie Estherae Ob to jednak nie jest tylko labeotropheus trewavasae marmalade cat ( do wydania ;) ) Yellowka mam jednego ;) Ja napewno będę miał coś do wydania jak się zdecyduję na konkretne haremy ;) Jakbyś coś chciał to daj znać. Zobacz sobie jeszcze MAYLANDIA RED RED - piękna rybcia ( na zdjęciach nie ma tego uroku co na live )
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: [240l] Malaw

Carew pisze: Odkąd zobaczyłem zbiornik Kodiego i jego ryby w świetnej formie po mimo trzymania kilku gatunków zmieniłem podejście do większej ilości pyszczaków. Finalnie chciałbym zostawić kilka haremów :
Pseudotropheus saulosi 1+4
Pseudotropheus socolofi 1+5
Pseudotropheus crabro 1+5
MAYLANDIA RED RED 1+5
Ewentualnie zostawić jeszcze :
labeotropheus trewavasae
Pseudotropheus demasoni
Bynio poproszę Cię jako "fachowca" w dziedzinie Malawi o podpowiedź w tej kwestii ;) Pojedyncze sztuki na pewno wydam.
Z tym fachowcem to trochę na wyrost...Bardziej pasjonat, miłośnik...Skoro powiedziałem "A" czyli 4 haremy w 240l, pora abym powiedział "B", czyli co proponuję. Zanim przejdę do propozycji, zasugruję że najlepiej jest aby pierwszy, ten na którym najbardziej Ci zależy gatunek był wybrany przez Ciebie. Ja teraz skupię się na tych które wymieniłeś. Jeżeli Saulosi, to raczej nie Crabro. Socolofi z Crabro wyglądało by ładnie. No i te rybki będą podobnej wielkości. Esterki(Red red) trochę mogą być zdominowane przez Crabro, ale spróbować można. Nie wymieniłeś na liście życzeń żadnego z Melanochromis. Uważam że jest to rodzaj warty uwagi. To który z Malanochromis bym polecił, zależało by od tego czy postawił byś na Saulosi czy na Crabro.
Np. do Crabro
Johannii, lub Chipokae
A do Saulosi np
Joanjohnsonae
Kombinacji może być wiele. Natomiast labeotropheus trewavasae na pewno bardziej pasuje do Crabro niz Saulosi. Jeśli chodzi o Demasoni, niestety ani do Saulosi(podobne samce - któryś któregoś zabije). Ani do Crabro, bo ten jest zbyt potęży. Przepiękny Demasoni będzie się źle czuł w towarzystwie trzykrotnie cięższego, "szerszenia". Demasoni z natury jest wojowniczy, ale to nie ta waga. Poza tym one mają , dosyć skomplikowaną psychikę. Gdy będę opisywał ten gatunek to bardziej postaram się wytłumaczyć. Tymczasem kończę. Myślę że jeszcze wrócimy do tematu. Bo i w rodzaju Cynotilapia i Labidochromis jest na czym oko zawiesić. Tropheopsy także mają dużo uroku lecz poza Chilumba nie widziałem innych gatunków w krajowej ofercie.
Awatar użytkownika
adrian0707
Założyciel

Post autor: adrian0707 »

Siemanko jesli chodzi o mnie to bym zostawił Crabro dołożył hongi red top i dokupił kilka yellow ja miałem te ryby w swoim baniaku i było ok ale oczywiście wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Carew pisze:labeotropheus trewavasae marmalade cat ( do wydania ;) Ja napewno będę miał coś do wydania jak się zdecyduję na konkretne haremy ;)
Jeżeli zdecydujesz się na Crabro, to pomyślę czy chciałbym pomóc Ci w zbudowaniu haremu "szerszeni".
Abyś mnie dobrze zrozumiał, wyjaśniem że mam Crabro i zastanawiam się czy wiązać się z nimi na dłużej? Jeśli zdecydowalibyśmy się oboje, to mogło by odbyć się to bezgotówkowo. Ja od Ciebie wziąłbym trewavasae marmalade cat i coś co jest Ci mniej potrzebne.
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

bynio67 pisze:
Carew pisze:labeotropheus trewavasae marmalade cat ( do wydania ;) Ja napewno będę miał coś do wydania jak się zdecyduję na konkretne haremy ;)
Jeżeli zdecydujesz się na Crabro, to pomyślę czy chciałbym pomóc Ci w zbudowaniu haremu "szerszeni".
Abyś mnie dobrze zrozumiał, wyjaśniem że mam Crabro i zastanawiam się czy wiązać się z nimi na dłużej? Jeśli zdecydowalibyśmy się oboje, to mogło by odbyć się to bezgotówkowo. Ja od Ciebie wziąłbym trewavasae marmalade cat i coś co jest Ci mniej potrzebne.
Witam,
No powiem Ci że na razie mam mały mętlik w głowie :) Kodi mi zaproponował Red Top-y dorosłe od niego. Dzisiaj po pracy będę miał trochę czasu to przemyslę temat. Jeśli chodzi o marmelade cat to mogę Ci oddać, u mnie pływa osamotniony. A powiedz mi, jakbym wziął od Kodiego te Red topy to z czym mógłbym je trzymać z obecnej obsady w moim zbiorniku.
Pozdrawiam
Carew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”