Zulix w pełni popieram Twoją wypowiedź

Nic ,nigdy na siłę

Sam wiele razy się spotkałem z szyderstwami i wypominaniem ,że tak akwarystyki się nie uprawia. Moje doświadczenie opiera się na własnych błędach i eksperymentach . Ostatnio udało mi się obalić teorię,że można mieć inne akwarium niż proponują przyjęte standardy. Jeżeli przeglądałeś moją ewolucję ,to zauważysz że zaczynałem jak każdy ,max przerybienie ,roślinki bez składu i ładu ,pomieszane biotopy i inne pierdoły. Z czasem doszedłem do pewnych rozwiązań ,a że podobają mi się przerybione akwaria ,zacząłem śledzić gatunki i je dopasowywać aby mimo przerybienia ryby czuły się dobrze

W moim przypadku gdzie trzymam pyszczaki,muszę stwierdzić ,że to dosyć skąplikowane ryby .Mają bardzo indywidualne charaktery. Dużo czasu musiałem poświęcić na dopasowanie obsady ,tak aby było dużo i kolorowo. Te poszukiwania wymusiły we mnie pochłanianie wiedzy na temat danego gatunku, wielkości ,żywienia itd.Dziś muszę z dumą stwierdzić ,że oczekiwane zamierzenie osiągnołem

Mam dużo kolorowych ryb ,które żyją ze sobą w harmonii przy okazji są zdrowe ,wybarwione i często inkubują ikrę (nieliczne samice które pozostawiłem) .Wszyscy uczą się niestety na własnych błędach ,to samo się tyczy początkujących akwarystów (w różnym wieku).Można kogoś zniechęcić lub zachęcić ,zależy jak się do danej osoby podejdzie.Dlatego czytając na innych forach ,niektóre krytyczne wypowiedzi ,zastanawiam się jak się czuje osoba krytykowana

Mnie osobiście a także wiele innych ,zwłaszcza młodych osób ,taka krytyka tylko zniechęca do dalszego działania
Uważam,że osoby nie potrafiące nic przekazać poza krytyką powinny mieć zakaz pisania na forach i być banowane.
Bardzo podobała mi się Zulix Twoja wypowiedź ,jeszcze raz się z Tobą integruję i pozdrawiam.