[30l] Ragwork, Ryuboku, Aqua-Bonsai ...

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

[30l] Ragwork, Ryuboku, Aqua-Bonsai ...

Post autor: MarSz »

No i stało się - w końcu nie wytrzymałem z samymi krewetkami i musiałem uruchomić zbiornik będący chociaż namiastką zbiornika ozdobnego dla samej frajdy posiadania takiego.

Tytuł tematu nie jest przypadkowy - po prostu trudno go zaklasyfikować jednoznacznie do któregoś stylu.
Ragwork to nie jest (przynajmniej na chwilę obecną, gdzie jeszcze podobno definicja tego stylu odrzuca stosowanie korzeni - no ale czy to są aż "korzenie"?)
Ryuboku - inną moją aranżację ("Mountain Path") na innym forum klasyfikowano jako Ryuboku - więc i pewnie tutaj tak można podciągnąć - w końcu są aż trzy patyczki.
Aqua-bonsai - nie wiem czy jest to oficjalny styl - wydaje mi się, że spotkałem się z takim określeniem (a może to ja sam sobie je wymyśliłem?). W każdym razie po "Lost Islands" drzewa w akwarium ciągle mi zaprzątają głowę i mimo iż zawsze znajdą się osoby twierdzące, że to nie jest naturalne to jakoś mam do nich słabość. Od tego czasu powstało u mnie co najmniej kilkanaście różnego rodzaju drzewek (może i więcej niż "naście") choć większość nie została nigdy uchwycona okiem obiektywu, to mimo to od dawna dopracowuję tą technikę (różne gatunki drewna, sposoby jego preparowania oraz rodzaje roślin jakimi można je obsadzić by uzyskać ciekawy efekt) by uzyskać jak najwierniejsze odwzorowanie drzewek. Mam nadzieję, że nabyta przez ten okres wprawa pozwoli na uzyskanie oczekiwanego rezultatu w tej aranżacji.

Tak więc dyskusję na temat przynależności do stylu pozostawiam specjalistom w tej dziedzinie - dla mnie to po prostu kolejny eksperyment z wyobraźnią.

Na chwilę obecną mam do pokazania próbny hardscape.

Obrazek

Jak to u mnie bywa - taki hardscape musi sobie stać kilka dni bym się z nim dobrze zapoznał (często w tym czasie zachodzi wiele kosmetycznych zmian). Ten już jest chyba niemal gotowy - w najbliższych dniach będzie obsadzanie roślinami i zalewanie.

Z uwagi na małe rozmiary zbiornika liczba gatunków do wykorzystania jest bardzo ograniczona i obecnie jeszcze zastanawiam się nad kilkoma.

Więcej szczegółów dotyczących samego zbiornika podam jak już będzie zalany.
Awatar użytkownika
hubertusg
Użytkownik

Re: [30l] Ragwork, Ryuboku, Aqua-Bonsai ...

Post autor: hubertusg »

Jak dla mnie fajnie wygląda, lubię takie kamienne aranżacje.
Tylko jak to akwarium będzie stało w tym miejscu to chyba musisz jakieś tło z prawej strony jeszcze dodać bo te płytki....
Awatar użytkownika
juzeff
Użytkownik

Post autor: juzeff »

Wyciągnij "korzonki" i będzie o niebo lepiej
I tak nic nie wnoszą do całej kompozycji, która mnie się podoba.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

juzeff pisze:Wyciągnij "korzonki" i będzie o niebo lepiej
I tak nic nie wnoszą do całej kompozycji, która mnie się podoba.
Pewnie masz rację - będzie typowy Ragwork. Ale jak pisałem - ja lubię robić rzeczy nietypowe i nie chcę się ograniczać do konwencji. To tylko surowy hardscape - może jak już zarośnie to będzie widać o co mi chodziło. Ale dzięki za opinie - każde są przydatne. Kiedyś przyjdzie też czas na czyste gruzowisko - bez żadnego drewna ale nie wszystko na raz.

A co do kafli to niestety nie zmienię miejsca położenia akwarium - i tak ledwo je tam wcisnąłem. Ale pomyślę o tle z prawej strony by nie było widać kafli i z lewej bo widać kable.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008/show132.html :) tak mi się skojarzyło jakoś.
Zrób jak chłopaki piszą, korzenie do wyjęcia, hardscape ładny, widzę tutaj tylko małego heńka plus ew. staurogyne na tyle gdzieś. Ale to moja wizja ;)
PS. Gdzie takie kamloty pozbierałeś i czy jest ich tam jeszcze zapas? :)
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Łoo - fajowe;) Ja bym drzewka zostawił, bez nich będzie strasznie płasko. Z tym że znowu jak bujnie na nich zielsko to mogą cienie robić;) Ale to pewnie też masz już przemyślane;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

A mnie się widzi że Marsz zrobi co sobie zaplanował tak czy tak :)
Zalewaj i będziemy obserwowac rozwój wydarzeń.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

MarSz pisze:Tak więc dyskusję na temat przynależności do stylu pozostawiam specjalistom w tej dziedzinie - dla mnie to po prostu kolejny eksperyment z wyobraźnią.
Według mnie Marcin jedynie poddał do dyskusji przynależność do stylistyki ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

zapowiada się ciekawe :D
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
juzeff
Użytkownik

Post autor: juzeff »

Ja specjalistą od tych stylów nie jestem ale...

Aqua-Bonsai dla mnie wzorowo przedstawia się poniżej gdzie głównym elementem dekoracyjnym jest "drzewko". Nie obraź się MarSz ale Twoje korzenie takiego drzewka przypominały nie będą ze względu na ich budowę.
Obrazek

"Ryuboku pod względem aranżacyjnym jest zupełnie odmiennie niż Iwagumi. Tutaj podstawą aranżacji jest drewno, a wzorcem z Natury, który chcemy odwzorować jest nastrój starego lasu."

Ale nie ma żadnej wzmianki, że nie można używać kamieni.

Natomiast co do stylu Ragwork, pisałem we innym temacie
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=9 ... 346#p13346

Są to informację zaczerpnięte z Internetu.

Dlatego ja uważam - wywal te patyki i działaj :)

Niech ktoś poprawi posta, żeby zdjęcie się tak nie rozjeżdzało.

Ktoś poprawił, ale proszę wklejać zdjęcia max 800x600 wtedy nic nie będzie sie rozjeżdzało ;)

dodano 27 mar 2013, 21:29 :

Musze się jeszcze nauczyć jak to robić.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

To jak wyjdzie już Marcinowi na gotowo to być może pójdzie w świat nowy styl "Akwarium w stylu Marsz'a" czego Marcinowi serdecznie życzę :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

juzeff pisze:Aqua-Bonsai dla mnie wzorowo przedstawia się poniżej gdzie głównym elementem dekoracyjnym jest "drzewko". Nie obraź się MarSz ale Twoje korzenie takiego drzewka przypominały nie będą ze względu na ich budowę.
Myśle że jak się sie odpowiednio obsadzi odpowiednimi roślinami to efekt będzie bardzo podobny, mech czy coś tam innego z czasem i tak zakryje korzenie i będzie widać tylko pień;) Więc jak dla mnie bez różnicy czy to strzelisty korzeń czy patyczek;) Kwestia jak się roślinkę będzie pielęgnować (obcinać) oraz jak się ją na starcie zamocuje:)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

krzysiekh pisze:http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008/show132.html :) tak mi się skojarzyło jakoś.
No to trochę za daleko posunięte skojarzenie - a poza tym tam litraż większy.
krzysiekh pisze: Zrób jak chłopaki piszą, korzenie do wyjęcia, hardscape ładny, widzę tutaj tylko małego heńka plus ew. staurogyne na tyle gdzieś. Ale to moja wizja ;)
PS. Gdzie takie kamloty pozbierałeś i czy jest ich tam jeszcze zapas? :)
"Patyczki" są przewidziany w taki sposób, że jak mi się znudzą, to będe je mógł bez problemu wyjąć i zostaną same kamienie.
Na razie jednak nie ma takiej opcji bo - jak pisałem - bardziej od powielania i robienia kolejnych klonów kręci mnie eksperymentowanie - nawet jeśli to będzie porażka (z czym się rówież liczę).

Z roślin już jest eleocharis parvula na dole. Góra jeszcze nie obsadzona ale staurogyne jest zdecydowanie za duże jak na tą aranżację.

Kamole - jest jeszcze niezły zapas - pewnie kilkaset tysięcy ton jak nie więcej - trzeba tylko po odpowiednich masywach górskich pospacerować i mieć trochę szczęścia :-)

kradek pisze:Ja bym drzewka zostawił, bez nich będzie strasznie płasko. Z tym że znowu jak bujnie na nich zielsko to mogą cienie robić;) Ale to pewnie też masz już przemyślane;)
Tak - to mam już przemyślane.

Jak już pisałem wczesniej:
MarSz pisze:Tak więc dyskusję na temat przynależności do stylu pozostawiam specjalistom w tej dziedzinie - dla mnie to po prostu kolejny eksperyment z wyobraźnią.
Ja specjalistą nie jestem - i nie chcę się za takiego uważać bo ile źródeł tyle opinii jak choćby to:
juzeff pisze: "Ryuboku pod względem aranżacyjnym jest zupełnie odmiennie niż Iwagumi. Tutaj podstawą aranżacji jest drewno, a wzorcem z Natury, który chcemy odwzorować jest nastrój starego lasu."

Ale nie ma żadnej wzmianki, że nie można używać kamieni.
No właśnie - tak samo jak w definicji ragwork nie ma takiej informacji odnośnie korzeni a niektórzy są tacy co z powodu korzenia dyskwalifikują ten styl. Dlatego pisałem - że w tą dyskusję lepiej nie wchodzić.

Tym bardziej, żę:
juzeff pisze: Są to informację zaczerpnięte z Internetu.
A internet nie jest źródłem wiedzy tylko i wyłącznie poprawnej i nieomylnej - zależy gdzie szukać i co czytać.

Tak samo odnośnie tego Aqua-Bonsai:
juzeff pisze: Aqua-Bonsai dla mnie wzorowo przedstawia się poniżej gdzie głównym elementem dekoracyjnym jest "drzewko". Nie obraź się MarSz ale Twoje korzenie takiego drzewka przypominały nie będą ze względu na ich budowę.
Nie mam się o co obrażać, bo oprócz stylu formalnego hokidachi (choć tak na prawdę to już spore naciąganie by to drzewko do tego stylu zaklasyfikować) są jeszcze inne jak choćby Ishizuke, który w tym wypadku akurat mnie interesuje bardziej - zwłaszcza w połączeniu z Fukinagashi.

Jak mówiłem - wolę eksperymentować - by zobaczyć co z tego wyjdzie i nawet jeśli to są "patyczki" to (jak zauwazył Kradek) da się z nich zrobić coś więcej - kwestia wyobraźni twórcy (a raczej braku jej granic ;-) )

Akwarium już zalane i częściowo obsadzone (o 2 w nocy zdałem sobie sprawę, że jest późno a za 3 godziny trzeba wstać do pracy) więc będę kontynuował w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień poszedł e. parvula i wydaje mi się (po pierwszych obserwacjach), że to był trafiony wybór (niestety mam go bardzo mało i będzie trzeba czekać aż zarośnie).

Poza tym popełniłem błąd totalnego amatora i nie sprawdziłem wypoziomowania półki, na której stoi akwarium i po zalaniu widzę, że jest minimalny skos - muszę się zastnanowić czy to tak zostawić, rozbierać i robić jeszcze raz a może jakoś się uda delikatnie podnieść z jednej strony i wypoziomować spuszczając tylko część wody.

Zdjęcia dodam jak ogarnę te sprawy.
A co do samych drzewek - to jak pisałem - ostatecznie mogą wylecieć w dowolnym momencie lub wręcz mogę je wyjmować i wkładać kiedy tylko zechcę więc jak zarośnie to może nawet zrobię fotki z i bez roślin dla porównania.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Fajnie się zapowiada, mnie się podoba, zobaczymy jak dalej będzie się to rozwijało.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
kamyccek
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: kamyccek »

no no, aranżacja jakie lubię najbardziej... kamieniste... (może to przez moją ksywkę :P) czekam na dalsze zdjęcia jak będzie to wyglądać. Ile litrowy zbiorniczek jest??
80l - zlikwidowane bez pomysłu na przyszłość
112l - 112 wg kamyccka
25l - kamienny kotnik - zlikwidowane
30l - krewetkowy kurhan

najpiękniejsze jest zero w równaniu nieskończoności
...bo w życiu trzeba być trochę niemożliwym...

gg: 5666541
tel: na PW

Kamila dla przyjaciół zwana Kamyczkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”