Tytuł tematu nie jest przypadkowy - po prostu trudno go zaklasyfikować jednoznacznie do któregoś stylu.
Ragwork to nie jest (przynajmniej na chwilę obecną, gdzie jeszcze podobno definicja tego stylu odrzuca stosowanie korzeni - no ale czy to są aż "korzenie"?)
Ryuboku - inną moją aranżację ("Mountain Path") na innym forum klasyfikowano jako Ryuboku - więc i pewnie tutaj tak można podciągnąć - w końcu są aż trzy patyczki.
Aqua-bonsai - nie wiem czy jest to oficjalny styl - wydaje mi się, że spotkałem się z takim określeniem (a może to ja sam sobie je wymyśliłem?). W każdym razie po "Lost Islands" drzewa w akwarium ciągle mi zaprzątają głowę i mimo iż zawsze znajdą się osoby twierdzące, że to nie jest naturalne to jakoś mam do nich słabość. Od tego czasu powstało u mnie co najmniej kilkanaście różnego rodzaju drzewek (może i więcej niż "naście") choć większość nie została nigdy uchwycona okiem obiektywu, to mimo to od dawna dopracowuję tą technikę (różne gatunki drewna, sposoby jego preparowania oraz rodzaje roślin jakimi można je obsadzić by uzyskać ciekawy efekt) by uzyskać jak najwierniejsze odwzorowanie drzewek. Mam nadzieję, że nabyta przez ten okres wprawa pozwoli na uzyskanie oczekiwanego rezultatu w tej aranżacji.
Tak więc dyskusję na temat przynależności do stylu pozostawiam specjalistom w tej dziedzinie - dla mnie to po prostu kolejny eksperyment z wyobraźnią.
Na chwilę obecną mam do pokazania próbny hardscape.

Jak to u mnie bywa - taki hardscape musi sobie stać kilka dni bym się z nim dobrze zapoznał (często w tym czasie zachodzi wiele kosmetycznych zmian). Ten już jest chyba niemal gotowy - w najbliższych dniach będzie obsadzanie roślinami i zalewanie.
Z uwagi na małe rozmiary zbiornika liczba gatunków do wykorzystania jest bardzo ograniczona i obecnie jeszcze zastanawiam się nad kilkoma.
Więcej szczegółów dotyczących samego zbiornika podam jak już będzie zalany.