Akwa 112l

Moderator: Opiekun_Forum

brdow2009

Akwa 112l

Post autor: brdow2009 »

Cześć wszystkim przepraszam że się nie odzywałam na forum ale już jestem :P mam nadzieje że się nikt nie stęsknił za mną :P hehe

A tak na poważnie ..

Jakie bym mogła trzymać rybki w 112l ??? Chodzi mi o takie rybki żebym miała zysk z nich czyli żebym zarobiła na nie też na pokarm itp ..

Jakie polecacie ryby ???

Jak na razie mam ..

Neonki
gupiki
Mieczyki
Molinezje
brzanki sumatrzańskie
kirysy

No ale z tych ryb nie mam zbytnio zarobków na pokarm itp .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Akwa 112l

Post autor: Big daddy »

No i na żadnych z nich nie zarobisz niestety, więc się nie nastawiaj zbytnio, wszystkie o których piszesz są albo dość trudne do rozmnożenia dla amatora(neonki) a i tak tanie jak barszcz(1zł), albo łatwe jak gupiki,mieczyki czy molinezje które czasem za darmo jest problem wydać.
Jeśli chcesz zarobić zainwestuj kilkaset zł w ryby, np w elki, palety czy inne mało spotykane ryby i wtedy możesz gonić jakies rzadko spotykane okazy po kilkadziesiąt/kilkaset zł za szt. Jednak trzeba mieć doświadczenie i wiedzę aby hodować rzadsze ryby w końcu cena nie bierze się z nieba.
Jeśli chcesz możesz również postawić na roślinki może tutaj dałoby się choć wyjść na zero bo jednak żeby rosły trzeba sporo inwestować w nawoży, gazy światło itp.

Nie przepraszaj, tęskiniliśmy, jednak widzę że doszłaś już do siebie po praniu mózgu przez doktora "R" :mrgreen:
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
brdow2009

Tak zastanawiałam się nad paletkami ale się boje je trzymać :( słyszałam że się ciężko je hoduje .
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

W 112L palety :shock:
Będzie Ci ciężko rozmnażać rybki w towarzyskim :(
Jeżeli miała byś Malawi lub tangę ,łarwiej by Ci było ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
brdow2009

Kodi zawsze można zmienić :) tylko nie wiem czy mogły by być w tym 112l i czy by im starczyło miejsca w takim baniaku .

Te ryby co mam teraz poszły by trochę do mojej mamy i trochę bym sobie zostawiła do małego akwa ..

Chodzi mi dokładniej czy mogła bym trzymać np 4paletki w tym 112l ?? albo parkę ??
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Ja jak się naczytałem to stwierdziłem że chyba nigdy się nie odważe i podziwiam tych którzy potrafią z powodzeniem hodować te piękne ryby, w 112l to chyba jednak nie da rady 200 to minimum Alkorta w takim trzyma palety i napewno pomoże w tej dziedzinie. Do odważnych świat należy trzeba tylko pamiętac ze paletka a "paletka" to dwie róźne sprawy ;) Poczytahj artykuły Adaman na naszym forum a napewno rozjaśni Ci to trochę sytuację.
Ja jednak polecałbym Lki, nie zaczniesz może od tych trudnych ale małymi kroczkami można dojśc do wiedzy która pozwoli "zarobić".
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
brdow2009

Big daddy napisz dokładną nazwę tych ryb :) a ten artykuł od Adaman przeczytam sobie na pewno .
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Post autor: Daiw »

Niestety prawda jest taka ze jeśli posiada się akwarium w celach dekoracyjnych to nie da się na nim zarobić tylko trzeba do niego dopłacać.
Tak jak napisał Big daddy żeby zarobić trzeba najpierw zainwestować i mieć jeszcze ogromna wiedzę.
Paletki są zdecydowanie za duże do takiego akwarium. Sa tez trudne w hodowli i drogie wiec początkowe błędy mogą naprawdę dużo kosztować.
Na razie skup się na łatwych w hodowli rybach. Za jakiś czas jak nabierzesz doświadczenia i będziesz miała duże akwarium to o nich pomyśl.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Jak pisął Daiw jednak link podsyłam:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... 0&string=l

Możesz pomyśleć o CPO te raczki trzymają cene około 15 zł można się pokusić o hodowlę w towarzyskim, może się uda, ale ze sprzedażą również może być problem, na forum raczki maj Marsz i Sonik nie wiem jak się sprzedają.

Tu link do aukcji naszego kolegi Szczupaka:
http://allegro.pl/zbrojniki-l144-i-mlod ... 65158.html
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
brdow2009

Nie nie z paletek to ja na razie rezygnuje bo jak dla mnie to te 112l to tak jak mówicie jest za malutkie .. Poczekam trochę i uzbieram kasę i kupię z 350l i dopiero będę tam hodowała paletki ale pierw będę czytała o nich co i jak ..

Jakie jeszcze ryby polecacie na zarobek do tego 112l ??

Mam pytanie czy pielęgnicę mogę trzymać w tym akwa ???
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

można z labiryntowymi spróbować ale szału teź nie ma
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Post autor: Daiw »

Chciałbym wyjaśnić jedna rzecz. W takim akwarium jak twoje przy obecnej obsadzie nie rozmnożysz nic co mogłabyś sprzedać. Aby rozmnażać ryby i mieć dużo narybku musiałabyś mieć akwarium jednogatunkowe w którym przebywała by tylko para tarlaków inaczej reszta ryb szybko upora się z narybkiem.
Ważny tez jest rynek zbytu: żyworodki jest ciężko oddać za darmo natomiast bardziej wymagające ryby są droższe i nie ma na nich z racji ceny i trudniejszej hodowli dużo chętnych.
Nie chciałbym być niemiły ale porywasz się z motyka na słonce. Na razie hoduj sobie rybki i ciesz się z ich obserwacji, staraj się zapewnić im odpowiednie warunki, a odpłaca się ładnym wyglądem i ciekawym zachowaniem.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
brdow2009

Tak tak ale te ryby bym się pozbyła były by jedne gatunki ryb np: Pielęgnica Zebra i tylko by były te ryby w akwa innych ryb by nie było .

tylko nie wiem czy je można trzymać w tym akwarium ..
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Zebry za darmo nie wydasz niestety, mnoży się ochoczo ale potem jest problem, pielęgnice to również nie jest sposób.

Na każdej rybie da się zarobić ale nie każdy może to zrobić a nawet więcej nieweielu jest w stanie tego dokonać daj sobie spokój, baw się akwarystyką i jak coś odsprzedasz to dobrze traktuj to jako hobby a może kiedyś przekształci się w coś więcej.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
brdow2009

Tak wiem tylko zawsze jest tak że do tego no stop dokładam a nic się nie zwraca :( :( :( :( .

Na roślinkach mogę trochę zarobić bo trochę mam młodych ale co z tego jak nazw nie znam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”