jako, że proszono mnie o wrzucenie do galerii choćby jednej z moich "szklanek" to niech się stanie wspomnieniowo - otworzę ten wątek bo może komuś na coś się przyda

No to zaczynamy wspomniania. Dawno dawno temu za siedmioma, górami, za siedmioma lasami... postanowiłem sobie postawić na biurku lampkę nocną

###########################################
akwarium 25cmx25cmx30cm
filtr kaskada HBL-501(najpierw były wkłady węglowe z zestawu potem wypełnienie zostało zmienione)
lampka Aquatic Nature LED36(27 ledów białych, 3 niebieskie, 3 czerwone, 3 zielone)
grzałeczka z termostatem KENIS K-366 25W
podłoże Aquatic Nature Shrimp-Soil + piasek 1mm
korzonki red moor + jakiś badyl, którego nie potrafię określić
kamienie otoczaki
Nawożenie:
- carbo w płynie
- co jakiś czas kulki nawozowe pod roślinki
Flora:
- cabomba aquatica
- ludwigia
Fauna :
- brak
##############################################
26.11.2011 - godzinę po zalaniu

27.11.2011 - o poranku

27.11.2011 - wieczorem po delikatnym tuningu dołączyła gałęzatka

30.11.2011 - po pierwszej podmianie wody

02.12.2011 - 7 dzień po zalaniu

07.12.2011 - Dzień 12, do akwarium dołącza fauna :
- 4x rasbora klinowa
- 3x krewetka amano
- 2x helenka
Fotka 1 - na prawo wylinka, na lewo jej dumny właściciel

Fotka 2 - najostrzejsze foto, którym udało się złapać ponaddźwiękową rasborę moim przestarzałym aparatem - na pierwszym planie marchewka

Fotka 3 - jeden z trzech amigos "odkurzający" gałęzatkę z piasku

Fotka 4 - ślimak helenka w marchewkowym polu

Fotka 5 - zbiorniczek w ogólnym ujęciu

08.12.2011 - jak widać było na kilku wcześniejszych fotkach, mój korzeń mimo preparowania dostał trochę waty. Jednak moje dzielne krewetki rozprawiać się z nią zaczęły praktycznie od zaraz

Wata cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, do tego stopnia, że jak zbliżałem się z aparatem do szyby to jej pilnowały żebym nie podłączył się na czwartego - tu zostałem znów wypatrzony

##########################################
Temat jest przeniesiony z innego forum, przestałem go niestety prowadzić z racji braku czasu.
Co do obsady i samego akwarium w trakcie użytkowania zmieniłem tylko przednią część podłoża - zastąpiłem piasek również shrimp soilem. Miła być plaża ale krewetki wolały ją przykrywać podłożem więc zdecydowałem, że pójdę im na rękę i wymieniłem całość. W połowie zeszłego roku ograniczyłem roślinność tylko do ludwigii która ładnie i gęsto obrastała zbiorniczek. Rasborki kilka razy rzucały ikrę ale, że nie jest to zbiornik hodowolany lecz czysto ozdobny to nie ingerowałem. Obsada nie zmieniła się do dzisiejszego dnia.
############################################
02.04.2013 - Dzień dzisiejszy
Dzisiaj zrobiłem pierwszy od założenia akwarium większy tunning wizualny zmieniając trochę aranż i ustawienie korzeni, przeniosłem grzałkę na lewą stronę przy prefiltrze. Z roślin dodałem kilka gałązek mchu od Daro, poprzywiązywałem do korzeni ale mimo podzielenia na drobne nie udało mi się przykryć zbyt dużo gałązek. Jak się bujnie trochę to wrzucę jakieś foto bo teraz jest dość łyso na korzeniach

Pozdrawiam i mam nadzieję, że post będzie dość sympatyczną lekturą