Prefiltr – wygoda w użyciu.

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Prefiltr – wygoda w użyciu.

Post autor: alkorta »

Zastosowanie prefilitrów w akwarystyce często pomaga nam w utrzymaniu czystości i zapobiega zapychaniu się filtrów. W zależności od tego jaki prefiltr użyjemy zewnętrzny czy wewnętrzny, czyszczenie powinno odbywać się w wodzie spuszczonej w akwarium, a nie pod kranem. Dlaczego?
Zauważyłem, że czyszczenie prefiltra, a raczej wkładu użytego w prefiltrze pod bierzącą wodą z kranu powoduje zmętnienie wody i może doprowadzić do wystąpienia efektu mlecznego koloru wody, co nierzadko wiąże się z wystąpieniem w naszych zbiornikach z pierwotniakiem. Można sobie z tym poradzić, ale wystąpienie takiego zjawiska jest co najmniej irytujące i przeszkadza w oglądaniu podwodnego świata.
Jako wkładów do prefiltra możemy użyć gąbek, waty czy innego substratu, ale głównie używa się gąbek. Jeżeli chodzi wygodę w użyciu to prefiltry zewnętrzne są według mnie lepszym rozwiązaniem niż wewnętrzne, ponieważ nie trzeba wówczas moczyć łapek w akwarium, oczywiście są sposoby wyjmowania gąbek aby zabrudzenia nie zostały akwarium tylko opuściły je razem z gąbką.
Prefiltr zewnętrzny można zrobić samemu lub kupić gotowy. Do budowy takiego urządzenia możemy wykorzystać filtr do wody, kolanka, zawory odcinające, które pomogą nam odciąć wodę przy czyszczeniu prefiltra bez odłączania filtra od napięcia. Całość montujemy ze sobą, pamiętając o zamontowaniu dwóch zaworów odcinających dopływ wody, jeden dajemy na wejściu, a drugi na wyjściu, dodajemy w razie potrzeby kolanka i podłączamy węże od filtra. Tu w razie potrzeby montujemy opaski zaciskowe żeby węże nie zsunęły się z końcówek.
Całość podpinamy do filtra i załączamy filtr. Pewnie przepustowość filtra trochę nam się zmieni, ale dzięki zastosowaniu takiego korpusu możemy obserwować zanieczyszczenie gąbek i w razie drastycznego spadku przepływu szybko wyczyścić gąbki nie stresując ryb wkładaniem rąk do akwarium.
Osobiście stosuję taki prefiltr i jestem z niego zadowolony, no może czasami trochę mnie irytuje odpalanie po czyszczeniu, ale to tylko wówczas jak coś robię nie po kolei.
Oczywiście prefiltr musimy tak zamontować żeby mieć do niego dobry dostęp bo trochę zajmuje miejsca.
Zdjęcia wrzucę wkrótce.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Re: Prefiltr – wygoda w użyciu.

Post autor: adamon »

Miałem prefiltr wewnątrz akwarium - i więcej go tam nie umieszczę- 2 powody:
1. kupki wyłapane przez gąbkę po przepłynięciu dużej ryby odrywają się i pływają po całym akwarium, przez to trzeba czyścić dno przy każdej podmianie :(
2. wyciąganie go z wody to wielki stres dla ryb i wielkie zmącenie wody

Od czasu jak mam zewnętrzny nie czyszczę dna :)
mam większy przepływ filtra (niż na wewnętrznym)
wygodniej go czyścić
a to temat z opisem mojego:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=7&t=1247

PS alkorta wiem, że chcesz opisać inny prefiltr, ale szczerze mówiąc to cena twojego pewnie osiągnie tyle co ja dałem za swój, a powierzchnia gąbek pewnie nie współmierna jest :)
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Kurcze ciężko dostać ten prefiltr Adamie, przejrzałem allegro i ten gość na razie nie ma tych prefiltrów, trzeba czekać aż się pojawią.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Też kiedyś się nim interesowałem.

Widziałem na jakimś forum chyba, że chłopaki się zbierali na grupowe zamówienie i wtedy sprzedawca je wystawił a jeszcze jakiś rabat chyba dostali.
Problem w tym, że teraz nie pamiętam gdzie, ale wniosek jest taki, że trzeba się z gościem skontaktować to może się uda kupić.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

alkorta tu masz mój temat na forum Adama:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=601
Który przerodził się we wspólne zakupy :) już 2 razy kupowali:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=620
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”