Big daddy pisze:Dobra a jak z pierwiastkami to bardzo żyzne podłoże trzeba nawozić lać te wszystkie fosfory, potasy,tym bardziej ze w takiej hodowli roślin pewnie mało to w końcu nie roślinniak, nie zaszkodzi to krewetkom tak wysokich gradacji?
Aż tak naładowane nie jest jak I czy II i nie ma ich problemów (pylenie lub niekontrolowane "wybuchy" jeśli można tak to nazwać).
Po miesiącu z w miarę częstymi podmianami już się dosyć ładnie wypłukuje (generalnie z tego co wiem to poprzednie zakładały, że nawozów jest spooro w podłożu i stąt ich problemy - w tym zakłada się, że nawozów nie jest za dużo a się je dodaje sukcesywnie po stabilizacji zbiornika - co i tak zresztą każdy w roślinnniaku robi).
Za to podobno ma znakomite właściwości absorbcyjne, utrzymuje niskie pH i stabilne parametry (zwłaszcza jeśli nie zmusza się go do nadmiernej pracy tylko leje odpowiednio przygotowaną wodę). Podobno (nie sprawdziłem) to co zgromadzi w sobie ze słupa dosyć łatwo jest przyswajane przez korzenie roślin więc przy odpowiednim prowadzeniu zbiornika nie grozi po jakimś czasie jakiś skok parametrów.
Jednak to co pisałem wcześniej to z opinii innych.
Ja ze swojej strony po tygodniu od zalania mogę dodać, że ma równie fajną strukturę jak dedykowane do krewetek podłoża (np. Benibachi Black Soil) jednak granulki nie są aż tak "sztucznie okrągłe jak w przypadku Shrimp Sandu lub Shirakura RBS.
Nie wiem jak wygląda wersja powder to się nie wypowiem.
A co do niewielkiej ilości nawozów i innych substancji to mogę potwierdzić:
- dolewałem czyste RO - gdzie przewodność mam z membrany 10uS - 15uS
- po krótkiej chwili było w akwarium ok 100uS
- dla porónania jak Benibachi zalewałem czystym RO to nawet na drugi dzień miałem max 20-25uS
Więc coś tam jest i pewnie dlatego start roślinniaka jest łatwiejszy i przyjemniejszy. W przypadku krewetek trzeba trochę popłukać(*).
Chyba za wiele nie dodam w tej chwili bo nic więcej jak na razie nie zaobserwowałem.

EDIT: Przez "popłukać" miałem na myśli kilka grubszych podmian przez pierwszy miesiąc a nie absolutnie płukanie podłoża przed użyciem.