[112L] Malawi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Zablokowany
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Re: [112L] Malawi

Post autor: Darek48 »

Mam jeszcze pytanko. Sprawdzałem poziomicą szafkę i jest minimalny spadek z przodu. Mam pod panelami piankę i być może przy zalaniu się to wyrówna.

Co ewentualnie można zrobić? Choć nie jest to wielka różnica, mam nadzieje że pokrywa zakryje mniejszy poziom wody z tyłu

dodano 06 kwie 2013, 19:44 :

Zastanawiam sie nad filtrem. Czy tetra 700, unimax 250, fluval 206. Eheim kosztuje 500zl nie wiem czy jest sens jak to bedzie jako drugi filtr... Unimax ma bardzo dobre opinie, fluval ten nowy tez calkiem spoko. Co myslicie ?

http://allegro.pl/fluval-206-filtr-zewn ... 72265.html

http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-unim ... 75163.html
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Brał bym unimaxa ;)
Co do braku poziomu ,to duży masz spadek w mm :?: Pokrywa napewno Ci zakryje ,ale może się pojawić problem z parowaniem wody :( Mogą się na przedniej szybie pojawiać zacieki :roll:
U mnie jest także brak poziomu ,naszczęcie lub nie , po długości :P Muszę pilnować aby nie wlewać zbyt dużo wody ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Nie jest duzy, w 112 nie mialem problemu i nie bylo szpary po zalaniu... A boje sie cos podkładać.

Jak dogniotłem szafkę to jest troche lepiej ( pod panelami jest pianomat i lekko pracuje ). Patrze teraz na węże i uchwyty mocujące i fluval 206 jest super tylko musze sprawdzic aby jak najmniej ciąć pokrywę bo szkoda... Najchętniej bym nie dawał zewnętrznego.

Midikani nie dam bo ta zewnętrzna pompa mi nie pasuje.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Co do fluvala to byniu jest szcześliwym posiadaczem ,może Ci coś doradzi ;)
Jeżeli to jest delikatny spadek to się nie przejmuj :D Jak byś miał tak krzywą podłogę jak ja ,mógł byś się martwić :idea: Na 120 cm w 240L miałem 2 cm różnicy na poziomie wody :shock:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Bież uni, fluwal może i dobry, ale napewno nie jeśli chodzi o późniejszy serwis, uni to prawie same zalety (jak dla mnie)dlatego polecam.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

KODI pisze:Co do fluvala to byniu jest szcześliwym posiadaczem ,może Ci coś doradzi ;)
Jestem ale nie tego modelu. Podobno seria 300 ma lepsze opinie niż 200. Dlatego nie doradzę Ci czy 206 to dobry filtr. Mój model to304, który szczerze polecam.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Ok dzieki za porady. Podjade do sklepu i porownam na zywo jesli będą. Narazie robie to tło strukturalne juwela, masakra ile to wycinania itd... Zaczynam żałować że je kupilem tym bardziej ze tyle kasy kosztowalo. Rozmiar jest uniwersalny i do 180 jest sporo wycinki.

Fluval ma fajne węże wydają sie giętkie, bo te gumowe w aquaelu nie bardzo chcą sie uformować za akwarium
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Darek48 pisze: Fluval ma fajne węże wydają sie giętkie,
To prawda. Kolejny atut węży w moim modelu jest taki że są porowate, nie gładkie. Poza tym 304 składa i uruchamia się bardzo szybku. Bo poza kubełkiem i wsadami, on ma tylko trzy montażowe elementy.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

To tło Juwela to masakra jakaś... W ogóle nie przemyślane do 180.
Tło na filtr jest przystosowane do największego filtra czyli do RIO 400. Musimy prawie odciąć połowę...

Po drugie, wylot wody z filtra wewnętrznego nie wejdzie ponieważ tło jest za grube i trzeba będzie je wycinać...

Chyba dam sobie siana z tym tłem i kupię zewnętrzne juwela strukturalne albo niebieskie, ewentualnie spienione PCV.

Widziałem ostatnio to zewnętrzne i nie wygląda źle choć to byłoby ładniejsze.

Mam w domu unimaxa 250 wziąłem na przymiarki i nawet pasuje do wcięcia na węże. Jest fajny trzymak jednak węże we fluvalu dużo lepsze, giętkie itd.

Kolega w sklepie powiedział mi że Hagen już przestaje produkować i wyprzedaje Fluvale i z czasem bedzie problem z gwarancją, wkładami itd - to prawda ??

Ps. Czy w unimaxie w deszczownicy nie ma żadnej zaślepki którą zatyka się na końcu deszczownicę?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Jest zaślepka ostatni segment jest pełny, z częściami poza gwarancją od zawsze jest problem bo części do filtra powinniśmy mieć na miejscu to nie jest rzecz która może czekać. W aquaelu serwis jest najlepszy w kraju bo to wyrób polski w każdej firmówce kupisz wszystkie potrzebne częsci od ręki.
Nie wiem jakie są węże we fluwalu mnie cieszy większa niz normalnie średnica węzy unimaxa.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Aha, to w takim razie w tym unimaxie brakuje tej zaślepki... Tak myślałem że musi to być.
Będę musiał skonsultować to z sprzedawcą.

Co do struktury - mordowałem się z nią dość długo i suma sumarum chyba ją wypie.......

Kupe kasy w błoto na zdjęciu wygląda pięknie a w realu bez rewelacji, i jeszcze to łączenie które na zdjęciu wygląda w miare ale na żywo średnio...

Chyba szkoda paskudzić akwarium silikonami, chyba dam zewnętrzne naklejane Juwela.

Tutaj musiałem nawet wyciąć bo wylot jest za blisko szyby i tło nie chciało wejść
Obrazek

Obrazek

dodano 07 kwie 2013, 13:13 :

Jest ZONK - unimax 250 nie wejdzie do szafki RIO 180.... heh

Będę musiał zamówić chyba fluvala bo jest mniejszy gabarytowo.

Jest w sklepie Fluval 205, i 306 - 206 na miejscu nie ma musiałbym zamówić.

Myślę że chyba lepiej kupić 206 od 205 ? Widziałem gdzieś porównanie to chyba warto już nowszy model ?
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Big daddy pisze: Nie wiem jakie są węże we fluwalu

Fluval 304 - 17/22mm. Mogę porównać tylko do JBL e900 i Tetra ex 700. Obydwa przegrywają.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Oddałem dziś Unimaxa (nie zmieścił się do szafki) i jutro zamawiam Fluval 206 - gabarytowo dużo mniejszy.

Powiedzcie mi czy wkłady które w nim są wystarczą czy trzeba dokupić węgiel i bio wkład ?

Podobno fluvale są wyposażone ubogo jednak nie wiem czy jako drugi filtr to to wystarczy ?

Do tego zamówie jeszcze wkład bio do filtra wewnętrznego bo nie dali do zestawu.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Daruś ,spróbuj jeszcze JBL e901 ;) Kosze są z wkładami ,niewielki gabaryt ,ja stosuje od ponad roku zero zastrzeżeń :idea:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Koduś :) też fajny jednak bardzo spodobał mi sie fluval z racji giętkich węży oraz uchwytów na akwarium.
Jutro sobie zamówię.

Dziś byłem w obi i majstrze i nie mieli styropianu 1cm, i i tak trzeba kupić całą pakę... Może znajde na skladzie budowlanym prędzej.
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”