[96 L] Moja prawie 100-ka

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Re: [96 L] Moja prawie 100-ka

Post autor: Kaeste »

Miało być 99% :P
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Kaeste pisze:Jest to na 89% wina podłoża ponieważ około 10 lat temu był dołożony kolorowy malowany żwiek i teraz po latach leżakowania na strychu w wiadrze trochę wilgotnym farba odskakuje e żwirku i tak mi się wydaję że jakieś chemiczne substancję wypuszcza że się tak określę. Taki żwirek sobie upatrzyłem: http://sklep.wodna-kraina.pl/p/28/603/z ... dloza.html
A pod żwirek coś dasz?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kaeste pisze: Taki żwirek sobie upatrzyłem: http://sklep.wodna-kraina.pl/p/28/603/z ... dloza.html

Miałem okazję ostatnio widzieć na własne oczy a nawet "pomacać".
Myślę, że ujdzie ale powiedz jeszcze co chcesz mieć w tym akwarium, bo rozpoczynanie projektowania akwarium od wyboru żwirku to tak jakby kupować samochód sugerując się kształtem i wyglądem felg lub kołpaków.
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Niestety w moim przypadku tylko żwirek wchodzi w grę ponieważ mam filtr pod żwirowy. Akwa zostaje dalej roślinniakiem tak jak jest teraz. Tylko że nie zrobię już tych samych błędów co wcześniej, najpierw sobie akwarium z wodą i roślinkami postoi tak ze dwa tygodnie, po zalaniu dam mu ekstra witaminę na rośliny (sole) i dopiero po sprawdzeniu testami po jakiś dwóch tygodniach rybki będą wpuszczone. Jest to po prostu restart aby pozbyć się starego żwirku i dać nowy.
Alex89

Post autor: Alex89 »

To ty masz tylko filtracje pod żwirową ???

Piszesz tak samo że poczekasz 2tygodnie ok a gdzie dasz ryby ?? chyba że tam trzymasz roślinki to inna rzecz , no ale co do tych roślin to nie wiem czy wytrzymają 2tygodnie lub więcej .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Alex89 pisze:To ty masz tylko filtracje pod żwirową ???
Dziwi mnie Twoje zdziwienie - możesz wyjaśnić co jest złego w podżwirówce?
Alex89

MarSz Wiem że to dno czyści lepiej niż jakieś dobre filtry ale moim zdaniem to jest nie potrzebne do baniaka . Chyba że to tak naprawdę do lepsza filtracja niż te normalne filtry ??
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Alex89 pisze:MarSz Wiem że to dno czyści lepiej niż jakieś dobre filtry ale moim zdaniem to jest nie potrzebne do baniaka . Chyba że to tak naprawdę do lepsza filtracja niż te normalne filtry ??

Ale teraz to pytasz czy stwierdzasz? Bo po porzedniej wypowiedzi wydawałoby się, że wiesz a teraz to powiem Ci - nie wiem z kim i o czym rozmawiam.

Bo raz piszesz:
Alex89 pisze:To ty masz tylko filtracje pod żwirową ???
A potem:
Alex89 pisze:MarSz Wiem że to dno czyści lepiej niż jakieś dobre filtry ale moim zdaniem to jest nie potrzebne do baniaka.
ale zaraz:
Alex89 pisze: Chyba że to tak naprawdę do lepsza filtracja niż te normalne filtry ??
Skoro wiesz, to czemu pytasz.
No i co to wg Ciebie są:
- "jakieś dobre filtry"
- "normalne filtry"

Jaka jest w takim razie funkcja filtra podżwirowego - skoro Twoim zdaniem jest niepotrzebny do baniaka - bo przyznam szczerze, że już sam się pogubiłem???
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

mam kaskadę z następującymi wkładami: gąbka, wata, antyamoniak, węgiel aktywny i drugi filtr pod żwirówka z turbiną Aquael Circulator 1000. Filtry dają radę woda czyściutka zero pływającego syfu gdziekolwiek i po testach parametry w normie. Natomiast najprawdopodobniej jak już pisałem winny jest żwirek.
Alex89

MarSz ja się nie pytałem czy to dobry filtr :) tylko napisałem co i jak . Bo moim zdaniem takie filtry są nie potrzebne w baniaku chodzi mi o filtr pod żwirowy :) , jeśli ma się taki filtr to jeśli chcemy go wyczyścić to musimy całe podłoże ściągać żeby się do nie go dostać . Jak dla mnie to jest bez sensu ja wiem że on czyści 90% wody no ale moim zdaniem to się nie opłaca . I dla tego napisałem Kaeste że przyczyna może być tego filtra .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Kolego - celem mojego pytania było sprawdzenie na ile Twoje argumenty są przez Ciebie sprawdzone i potwierdzone - po Twojej ostatniej wypowiedzi widzę jednak, że nie wiesz sam co piszesz i trochę tylko szkoda, że strzelasz radami z rękawa na prawo i lewo, a nie ma potwierdzenia na ile one są słuszne, a na ile wyssane z palca (przemilczę już formę).
Przypadkowa osoba czytająca takie wypowiedzi, nie mająca żadnego o temacie pojęcia, może je przyjąć za pewnik i potem takie "herezje" mogą iść dalej w świat.
Alex89

MarSz Powiedz mi co mają do tego kamyczki ??? Bo ja tego nie rozumie . Kaeste napisał że robił testy i wszystko wychodziło dobrze , to powiedz mi jedną rzecz , jeśli by miał coś nie tak nawet z kamyczkami to by wyszło w testach a Kaeste napisał że w testach nic nie wyszło . To szczerzę ja już nic z tego nie rozumie .

Kaeste napisał że to jest najprawdopodobniej wina żwirku , to jeśli by była wina żwiru to by wyszło też w testach za wysoko albo za nisko .

Zapytałem się Kaeste czy ma filtracje pod żwirową i nie że bym był zdziwiony czy coś innego tylko się zapytałem .
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Ale tych filtrów się nie czyści. Tylko przy restarcie wiadomo. teraz obecnie mam że filtr pod żwirowy zaciąga z dna a wypada przefiltrowana woda normalnie pompą, natomiast myślę aby to odwrócić po restarcie czyli z dna wypada czysta a zaciąga innymi mediami filtracyjnymi tylko nie wiem czy to będzie dobry pomysł.
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Alex89 pisze: To szczerzę ja już nic z tego nie rozumie .
Aż się szczerzę jak to czytam :D I też już nic z tego nie rozumiem : :lol:
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Alex89

Kaeste Każde filtry się czyści to co twoim zdaniem daje się do baniaka filtr i on tak sobie sam chodzi i się go nie czyści ???
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”