[180L]-Juwel RIO - MALAWI

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Re: Juwel RIO 180 MALAWI

Post autor: KODI »

Darek48 pisze:
10saulosi i 5 Socolofi?

Aha i czy wpuścić z 2 glonojady?
Chyba 15 saulosi i 15 socolofi ;) Darek dobrze Ci radzimy :!: Przy małych rybciach może się okazać ,że z 5 socolofi zostaną Ci dwa samce :idea:
Co do "glonków" to jak uważasz ,ja trzymam jednak to nie są warunki dla nich ,mam inaczej jak większość malawistów.Osobiście nie namawiam i nie odradzam ,pamiętaj jednak ,że zbrojniki potrzebują jakiś kawałek korzenia dla pobierania celulozy.Korzenie jednak wydzielają do wody garbniki ,co źle wpływa na smopoczucie pysiów.Narazie zbrojniki Ci odradzam ,jak nabierzesz nieco doświadczenia z pysiami ,to może później poeksperymentujesz ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

Kodi ale 30 to stanowczo za dużo. Max myślę 20 bo zasrają mi cały akwen :) a po 2 potem bedzie znowu oddawanie.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Darek48 pisze:I bądź tu mądry :) w takim razie saulosi, socolofi ?
10saulosi i 5 Socolofi?
Dorosły socolofi dorasta do identycznych rozmiarów jak Acei, więc dlaczego Acei nie a Socolofi tak?
Darek48 pisze:Aha i czy wpuścić z 2 glonojady?
Na początek możesz wpuścić glonojay. Ja tak robiłem. Natomiast gdy pyszczaki są duże ja nie hoduję glonków z wielu powodów.
- Pyszczaki dużo brudzą. Dorosły glonojad brudzi jeszcze bardziej niż pyszczak. Redukując obsadę zamiast kolorowego pyszczaka, wolę wyłowic dorosłego glonojada, który nie spełnia głównej roli. Zjada za to dużo pokarmu, następnie wali konkretne "klocki" niż . Poza tym glonojad ma tyle wspólnego naturą Malawi co Twój statek który wyjąłeś z Juwel RIO 180 MALAWI.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Hehe dobre porównanie :)

To co mi tam. Chciałem Acei to spróbuję a jak będzie bitka to coś z nimi zrobię.

Czyli zostajemy przy Saulosi, Acei czy jeszcze do nich Soco?
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Darek48 pisze:Kodi ale 30 to stanowczo za dużo. Max myślę 20 bo zasrają mi cały akwen :) a po 2 potem bedzie znowu oddawanie.
No niestety ,takie są uroki zakładania Malawi :P
A to ,że Ci zasrają to się nie martw,u mnie nawet pół kupy nie znajdziesz ,a mam 25cm plecostomusa ;)
Pyszczaki non stop przeczesują dno w poszukiwania pożywienia ,co za tym idzie kupy są rozdrabniane po czym pływają w wodzie i są zasysane przez filtr :!: Resztki gówien raz w tygodniu zbierasz odmulaczem i po sprawie :mrgreen:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Darek48 pisze:Hehe dobre porównanie :)
To co mi tam. Chciałem Acei to spróbuję a jak będzie bitka to coś z nimi zrobię.
Oczywiście Soco także.
Chcesz mieć docelowo 15 ryb. więc układ 2+5 saulosi 1+3 acei i taki sam socolofi i jest gitara.
Jak sie więcej samic trafi to oczywiście ich nie wydawaj. Samic powinno być jak najwięcej. Twoje samice także będą presentowały się efektownie.
Poza tym żaden gatunek nie pływa w ławicy tak jak Acei.

+
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

No i git Panowie. Namy obsadę załatwioną. Dzięki wielkie. Powiem Wam że macie spooooro Cierpliwości do takiego gościa jak ja... Zdecydowaniem nie grzeszę ale to po mamie... :)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Darek48 pisze:
Jak pisałem wcześniej dodaj jakiś czwarty gatunek ,który żywieniowo pasuje do reszty i po jakimś czasie eliminuj nie trafiony.Może się także okazać ,że wszystko będzie ze sobą zgonie żyło :!: Acei u bynia był wyjątkowo spokojną rybcią ,gdy trafił do mnie stał się tyranem ,którego się musiałem pozbyć :roll:
Nie ma reguły ,te ryby są wyjątkowo inteligentne i przy okazji ,tak jak ludzie ,mają swoje humorki.
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Yellow nie pasuje zywieniowo. Hongi piekny ale niebieskozolty ten co mi sie podoba pokryje sie kolorem chyba...
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

KODI pisze: No niestety ,takie są uroki zakładania Malawi :P
Dlatego potrzebna jest nadfiltracja. Mimo iż pyszczaki potrzebują częstszej niż inne ryby podmiany wody.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Labidochromisem careulusem akurat się nie przejmuj ;) Jest to rybcia ,która praktycznie wszędzie pasuje,tzw. uniwersalna :mrgreen:
Ja trzymam mięsożerne pyszczaki z Malawi i Tanganiki ,a wśród nich rożlinożercy Labidochromis mbamba ,matraclima greshakei i socolofi albino -wszystko rośnie i ma się dobrze.Trzeba pamiętać tylko aby dawać urozmaicone pożywienie,aby każdy znalazł coś dla siebie ;)
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

KODI pisze: Jak pisałem wcześniej dodaj jakiś czwarty gatunek ,który żywieniowo pasuje do reszty i po jakimś czasie eliminuj nie trafiony.Może się także okazać ,że wszystko będzie ze sobą zgonie żyło :!
Darek48 pisze:Hongi piekny ale niebieskozolty ten co mi sie podoba pokryje sie kolorem chyba...
To jaka decyzja, szukamy czwartego gatunku?
Hongi nie jest niebieskozolty. Nie kapuję co Ci nie pasuje w Hongi?
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Hongi jest piękny i mi pasuje bardzo. Tylko kolorystycznie niebieskawo żółty jak acei i soco też niebieski (tylko o to mi chodzi) Więc Hongi mógłby być :)

dodano 12 kwie 2013, 21:02 :

Jak bedzie kolorowo to może obróce tło na to kamienne :) albo takie http://www.akwarystyczny24.pl/juwel-pos ... -4137.html

dodano 12 kwie 2013, 21:03 :

Aha Bynio z tego co przypuszczam to słychać wirnik w filtrze. Powoli sie przyzwyczajam ale czy można go stuningować czy raczej nie?
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

KODI pisze:Labidochromisem careulusem akurat się nie przejmuj ;) Jest to rybcia ,która praktycznie wszędzie pasuje,tzw. uniwersalna :mrgreen:
Dokładnie, trochę gimnastyki jest którą ja w "passion lovers" mam na codzień. Nie polecam ale osobiście to stosuję.
KODI pisze:Ja trzymam mięsożerne pyszczaki z Malawi i Tanganiki ,a wśród nich rożlinożercy Labidochromis mbamba ,matraclima greshakei i socolofi albino -wszystko rośnie i ma się dobrze.Trzeba pamiętać tylko aby dawać urozmaicone pożywienie,aby każdy znalazł coś dla siebie ;)
Nic dodać, nic ująć.
Pamiętaj tylko jedno Darku, jeśli zdecydujesz się na Yellowy, jako pierwszy zawsze podawaj pokarm roslinny. Później trochę cyklopa, lub artemii, lub wodzienia. Z czasem się Yellow nauczy że po płatkach, czy granulkach podane będzie coć do pogryzienia.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

A Hongi jak sie ma żywieniowo? Ps. Co myślicie o tym tle "pod wodą" ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”