[200L] Moje 200

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: Moje 200L

Post autor: bynio67 »

andrety pisze: Mam zamiar wrzucić kilka szczepek microsorum na korzeń bo troszkę łysy jest, bęzie to jakoś wyglądało czy lepiej niech zostaną na kamieniu?

Zauważyłem że microsorum było troszkę w cieniu na tym kamieniu to wrzuciłem go na korzeń, jest bardziej doświetlony tylko myśle teraz czy nie za dużo go dalem ( za gęsto) ?
Pamietałem jaki ten korzonek jest, więc zanim zobaczyłem zdjęcie wyobraźnia podpowiadała mi że ładniej bedzie gdy korzeń zostanie łysy. I jak na razie jest tak jak sobie wyobrażałem. Ale na pewno gdy microsorium bardziej się bujnie i zakryje niteczki, bedzie bardzo ładnie. Ja akurat miałem korzonek z "wyposazony" w liczne zagłębienia, szczeliny. Więc microsorium zaczepiałem bez pomocy nitek, które niestety przez pewien czas widać. No ale wiadomo, że często bez pomocy takich atrybutów obejść sie niue da.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Post autor: andrety »

MarSz pisze:
Cieszę się, że jesteś zadowolony
Mam nadzieję, że również wszystko będzie ok.
Ty też będziesz napewno zadowolony, bimbrownia też było ok nie neguję jej, miałem używałem i się cieszyłem że wogóle działa :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

"Nasz" zestaw jest trochę inny, tochyba ten który dałem w linku jak już zamówiłeś swój, rotamert rzeczywiście "psu na budę" :) przy spawarce spisuje się jako dozowanie precyzyjne gazu, w akwarium nijak nie potrzebny. Jak pisałem tylko Comozzi jeśli chodzi o precyzję dawkowania.
Kłącza to nic innego jak korzonki wypuszczane z międzywęźli, roślina wypuszcza je aby uzyskać substancje odżywcze, niektóre gatunki poprostu "tak mają" inne szukaja pierwiastków w przypadku niedoborów, nie jest to zjawisko porządane w roślinniaku więc piłeczka po Twojej stronie ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze: niektóre gatunki poprostu "tak mają" inne szukaja pierwiastków w przypadku niedoborów, nie jest to zjawisko porządane w roślinniaku więc piłeczka po Twojej stronie ;)
To może je na razie zostawię , póżniej jak je "dożywię" to się utnie :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

:D
To jeden z tych elementów, że ktoś spojrzy i już wie czego brak...Da mnie mistrzostwo i wzór do doścignięcia, bez testów tylko wiedza zdobyta przeż lata doświadczeń ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Piszę w swoim temacie by nie zaśmiecać forum.
Mam taki pomysł by umieścić strzykawkę z lipą od CO2 pod wlotem kaskady i tu pytanie.
Czy to będzie dobry sposób na rozpuszczenie CO2 czy ruch wody w filtrze jeszcze szybciej go wytrąci ?
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Z doświadczenia wiem ,że dyfuzor Co2 umieszcza się pod ewentualną deszczownią ,po to aby ruch wody rozprowadził bąbelki gazu po jak najwiekszej przestrzeni baniaka ;) Kwesti ze strzykawką trochę nie kumam :roll:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

KODI pisze: Kwesti ze strzykawką trochę nie kumam :roll:
Eee tam ,napewno kumasz :) mam zrobiony dyfuzor ze strzykawki i drzewa lipoiwego i jest on umieszczony tak jak mówisz, tylko tak sobie to wymysliłem że jak go umieszcze pod wlotem kaskady to filtr mi wciągnie CO2 do srodka i wypuści górą już rozpuszczone, no chyba że jestem w błędzie i dlatego pytam.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Big daddy pisze:"Nasz" zestaw jest trochę inny
Teraz zauważyłe - wczesniej jak się wypowiadałem to nie ładowały mi się obrazki a pamiętałem, że również rozważałeś ten sam i tak przyjąłem.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

MarSz pisze:
Big daddy pisze:"Nasz" zestaw jest trochę inny
Teraz zauważyłe - wczesniej jak się wypowiadałem to nie ładowały mi się obrazki a pamiętałem, że również rozważałeś ten sam i tak przyjąłem.
Tak ale za póżno zauważyłem link Przemka, różnica wyniosła mnie 7 pln na niekorzyść :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

andrety pisze:... jest on umieszczony tak jak mówisz, tylko tak sobie to wymysliłem że jak go umieszcze pod wlotem kaskady to filtr mi wciągnie CO2 do srodka i wypuści górą już rozpuszczone, no chyba że jestem w błędzie i dlatego pytam.
Teraz kumam :oops:
Jednak uważam ,że Co2 powinno się rozpuszcać w baniaku nie w filtrze ;) Jeżeli zauważyłeś zbyt mały przyrost roślinek ,zwiększ dozowanie Co2 :!: Pamietaj jednak o tym aby nie doprowadzić do przyduchy :!: Pomocny jest licznik bąbelków i czujnik do mierzenia Ph ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

KODI pisze: Pomocny jest licznik bąbelków i czujnik do mierzenia Ph ;)
Licznik jest, czujnika brak :(
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Te siedem zeta przeżyjesz mam nadzieję? ;)
Jak tak to i czujnik przełkniesz too czym piszesz dziś Marsz mi mówił że stosuje to może się wypowie, wg mnie lepiej żeby gaz był przy wylocie z filtra i żeby prąd wody zbierał bąbelki i "rozrzucał" je po akwa. Ja nie mam problemu bo od razu postawiłem na reaktor z narurówki Marcin dziś mógł się przekonac jak działa i jak to prosta konstrukcja bop montowaliśmy zakupiony na forum reaktor w "forumowym" zbiorniku w Lublińcu.
Ale szczerze to już mi się pomieszało w 240 masz kaskadę? czy kubeł i kaskadę?
Dustrubucja CO2 w zbiorniku to kwestia kluczowa dlatego dobrze że próbujesz coś podziałać w tym temacie.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Czuję się wywołany - tak - mam dokładnie tak, że wężyk z CO2 jest wciśnięty w rurkę wlotową kaskady. Generalnie nie zaleca się tego, bo może to w pewnych warunkach wpływać negatywnie na bakterie żyjące w filtrze.

No cóż - nie zaleca się, tak samo jak nie zaleca się palić papierosów, pić kawy, alkoholu i jeszcze pewnych innych rzeczy - więc żeby nie było - ja też nie zalecam...

...jednak na razie rurkę tak zostawię - tak jak i kawę i alkohol ;-)

Więc jak widać - w rozsądny sposób - nawet tak się da ale źle zrobione może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze: Ale szczerze to już mi się pomieszało w 240 masz kaskadę? czy kubeł i kaskadę?
Tak, mam kubeł i kaskadę, z tym że kubełek skręcony na 60-70%, a wylot gazu ustawiłem pod kaskadą by prąd wody zabierał bąbelki.

dodano 01 maja 2013, 18:40 :

Witam, wrzucam kilka zdjęć aktualizacji akwarium.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”