[96 L] Moja prawie 100-ka

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Re: [96 L] Moja prawie 100-ka

Post autor: Kaeste »

Dokładnie tak ja pod żwirówki nigdy nie czyściłem bo mechanicznie jak wypluło jakiś syfek z pompy to wciąga to kaskada a pod żwirówka działa jako biolog.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Alex89 pisze:MarSz Powiedz mi co mają do tego kamyczki ??? Bo ja tego nie rozumie . Kaeste napisał że robił testy i wszystko wychodziło dobrze , to powiedz mi jedną rzecz , jeśli by miał coś nie tak nawet z kamyczkami to by wyszło w testach a Kaeste napisał że w testach nic nie wyszło . To szczerzę ja już nic z tego nie rozumie .

Kaeste napisał że to jest najprawdopodobniej wina żwirku , to jeśli by była wina żwiru to by wyszło też w testach za wysoko albo za nisko .

Zapytałem się Kaeste czy ma filtracje pod żwirową i nie że bym był zdziwiony czy coś innego tylko się zapytałem .

Kaeste pisze:Jest to na 89% wina podłoża ponieważ około 10 lat temu był dołożony kolorowy malowany żwiek i teraz po latach leżakowania na strychu w wiadrze trochę wilgotnym farba odskakuje e żwirku i tak mi się wydaję że jakieś chemiczne substancję wypuszcza że się tak określę. Taki żwirek sobie upatrzyłem: http://sklep.wodna-kraina.pl/p/28/603/z ... dloza.html
Co prawda Marsz był wywołany do odpowiedzi ale pozwoliłem sobie wkleić (zacytować) samego Kaeste. Domniemuję, że Kaeste wykonał testy na poziomie podstawowym akwarystycznym czyli Ph, Kh, Gh, PO4 NO3 ewentualnie Fe, farby mogą mieć w składzie żywice, pigmenty, związki fenolu, rtęci i kilka jeszcze innych. Zapewne Kaeste nie poszedł do laboratorium przebadać wody w szerokim spektrum pierwiastków :!:
Czyli jak dla mnie możliwe,że słuszne podejrzenie w kierunku łuszczącej sie farby z toksycznymi związkami chemicznymi. Ja u siebie mam przerybienie a specjalnych zgonów nie zaobserwowałem przez ponad rok :roll:
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Alex89

Post autor: Alex89 »

Aha przepraszam bardzo tego to ja nie przeczytałem że dałeś malowany żwirek :( :( jeszcze raz sorry . To jeśli dałeś malowany żwir to na pewno to będzie podłoże .
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

No to chyba dla pewności powierzę koledze próbkę wody który na Wydziale ochrony środowiska mi zrobi pod tym kątem testy i będzie wiadomo co jest grane. Ale tyle nerw mi zrobił ten żwir że już go nie chcę.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Alex89 pisze:Kaeste Każde filtry się czyści to co twoim zdaniem daje się do baniaka filtr i on tak sobie sam chodzi i się go nie czyści ???
Złe założenia, np hamburga się nie czyści a jest to jeden z najwydajniejszych filtrów biologicznych stosowany w krewetkariach, jak to mówili starożytni czechosłowacy "nigdy nie mów nigdy" tylko po czesku oczywiście :D
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Oj to widzę że muszę sobie poczytać o filtrach jeszcze :) bo dawniej nie było filtra pod żwirowego :(
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Ja pod żwirówkę miałem pod koniec lat 90-tych i wcześniej też o nim słyszałem.

dodano 09 kwie 2013, 11:04 :

Mam pytanko do Red-a. Jak zrobię restart to wiadomo mam wygotować cały sprzęt (także plastykowe do pod żwirówki?) A co z gąbką, watą, węglem, anty-amoniakiem oraz porcelanką w kaskadzie nowe czy mogę to jakoś wykorzystać?
Alex89

Kaeste ja od paru miesięcy słyszę o nim :) ale z tego co czytałem do jest bardzo dobra filtracja lepsza niż filtr zewnętrzny :) ..

Ale ja wolę zewnętrzne filtry niż te pod żwirowe , lepiej się czyści i możesz czyścić co tydzień , co dwa tygodnie , czy nawet co miesiąc i nie muszę robić restartu baniaka :).
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Alex89 pisze:Ale ja wolę zewnętrzne filtry niż te pod żwirowe , lepiej się czyści i możesz czyścić co tydzień , co dwa tygodnie , czy nawet co miesiąc i nie muszę robić restartu baniaka :).
no a ja nie czyszczę wcale bo pod żwirówki się po prostu nie czyści. Nawet nie muszę odmulać dna po prostu nie wiem co to znaczy :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Ja już po prostu odpadam w tej dyskusji ;-)
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

Koniec OT. Red poproszę Cię o odpowiedź.

dodano 11 kwie 2013, 8:45 :

Wczoraj restart był zrobiony dzisiaj proszę o czekanie na fotki jak przyjadę :)

dodano 11 kwie 2013, 11:30 :

Dobra po restarcie wyglada to następująco:
stary żwir z niezliczoną ilością odskakującej farby poszedł sobie gdzieś
Obrazek
Roślinki i kamienie przebrane, wyparzone i umyte i odzyskane co się dało:
Obrazek
Obrazek
I nowy żwirek i od początku robota:
Obrazek
Po zalaniu wygląda to na drugi dzień tak (działała tylko sama pod żwirówka):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak wygląda tło przez żonę zrobione:
Obrazek
Obrazek
A tak tymczasowe lokum mieszkańców:
Obrazek
Obrazek

dodano 11 kwie 2013, 11:32 :

A żeby było śmiesznie po prawie trzech miesiącach raczek się znalazł który już na straty był spisany :)
brdow2009

Post autor: brdow2009 »

No teraz baniak fajnie wygląda :)
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

zapowiada się ciekawie :) myśle że to już koniec problemów :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

o przez to łaczenie postów umknęła mi aktualizacja :( bądźmy dobrej myśli, że po restarcie nie będzie już niemiłych niespodzianek. A tło fajnie żonie wyszło, ma kobieta talent :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik

No zrobiła tło oraz aranż ja tylko sadziłem roślinki gdzie mi mówiła. Ale mam problem bo po początkowym zadowoleniu woda jest mętna i jest jakiś dziwny osad na szybach :/
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”