Świetlówka t5

Moderator: Opiekun_Forum

brdow2009

Świetlówka t5

Post autor: brdow2009 »

Mam pytanie do was czy taką świetlówkę można zamontować do akwarium ?? . Wiem że jeszcze trzeba kupić do tego statecznik ale się tylko pytam o tą świetlówkę , czy ją można dać do akwarium ?

http://www.luxmarket.pl/asortyment/osra ... osram/1455

Lub tą

http://www.luxmarket.pl/i/narva/swietlo ... w-077/4472
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Świetlówka t5

Post autor: MarSz »

Ale którą z nich konkretnie bo podałaś link do całej grupy.
brdow2009

Przepraszam chodzi mi o tą Świetlówki T5 FQ 24W, 39W, 49W, 54W i 80W OSRAM
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

szukaj takich z oznaczeniem np 865, czyli Ra 80 i 6500k barwa.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dziewczyno - ale o którą z nich???
Próbowałaś w ogóle wejść w link, który podałaś po tym co napisałem i zastanowić się, o co pytam?

Bo podałaś całą grupę a tam są i 840 i 830.
Jak 840 bym jeszcze do akwarium włożył bez problemu jako jedną ze świetlówek (warm white)- najlepiej przy założeniu, że będzie jeszcze w komplecie jakaś cool daylight - to nad 830 bym się dobrze zastanowił.

Proponuję dobrze czytać to co napiszesz zanim wyślesz posta bo mało kto będzie chciał wróżyć z fusów i domyślać się za Ciebie.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Uwaga koleżanka dostaje ustne ostrzeżenie, jeszcze raz pytania będą zadawane mało konkretnie i nie będę ustnie upominał.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
brdow2009

Chodzi mi dokładniej o tą nie znam się zbytnio na świetlówkach :( :(

Osram Świetlówka T5 FQ 24W/840 HO LUMILUX

Lub ta czy może być

http://www.luxmarket.pl/i/narva/swietlo ... w-077/4472

i chodzi mi o tą Narva Świetlówka Lumoflor 36W/077

Jeszcze raz przepraszam . :(
Awatar użytkownika
juzeff
Użytkownik

Post autor: juzeff »

Może napisz jeszcze jakie masz obecnie świetlówki w zbiorniku.
Nie wiem po co kombinujesz z tym sklepem.
Nie prościej będzie rozejrzeć się np. na zoolight.pl zobaczyć jakie sprzedają świetlówki i wtedy ewentualnie poszukać tam gdzie będzie taniej.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

brdow2009 - przestań przepraszać - zacznij myśleć i słuchać (czytać).

Odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie padła już w postach moich i krzyśka - reszta to trochę myślenia i wyciągania wniosków.

Napisałem Ci, że 840 można włożyć ale wskazane byłoby ją dopełnić przynajmniej Cool daylight (uzupełnię wypowiedź - chodzi o 865) bo 840 to jest tzw. ciepłe białe światło i nie będzie to wyglądało zbyt naturalnie.

Jeszcze lepiej podał Ci to Krzysiek - w zasadzie jego propozycja jest najlepsza i wystarczająca do przeciętnych warunków.

Czego chcieć więcej - mamy wybrać za Ciebie? Może wstawić Ci do akwarium?
Nie podałaś konkretów - czy to ma być jedyna świetlówka, czy jedna z kilku - w obu przypadkach odpowiedź jak widzisz może być inna.

Po drugie - przykłady, które podałaś w ostatnim swoim poscie - to świetlówki o różnej mocy i różnej długości - znów nie można Ci odpowiedzieć jednoznacznie "Tak" lub "Nie" na Twoje pytanie - skąd niby mamy wiedzieć jakie długie jest akwarium i jak chcesz te świetlówki zamontować.
Ezoteryka jest mi dziedziną obcą.

I ostatnia kwestia - zakładam, że linki podałaś tylko w celach poglądowych a nie jako potencjalne źródło zakupu wybranej już świetlówki - jeśli planujesz tam kupić to polecam poczytać szczegóły w linku lub nawet zadzwonić sobie do nich - chyba, że chcesz kupić 10 sztuk.

Domyślam się, że wybrałaś je ze względu na cenę - ale wynika ona z tego, że to są świetlówki przemysłowe (nie mówię o Narvie - bo tej nie znam - niby do roślin ale wolałbym by producent podał inne szczegóły niż same jego zapewnienie, że "wspomagają procesy fotobiologiczne roślin oraz poprawiają ich wygląd") i stąd ich cena jak i barwa - ciepłe światło.

Jak więc nie chcesz, nie możesz lub nie masz możliwości za bardzo kombinować z układem kilku świetlówek to jak poleci l krzysiekh - pomyśl nad 865 - na tym pewna część roślin powinna dać radę.
Do czasu jak dojdziesz do bardziej wymagających roślin mam nadzieję, że już opanujesz więcej teorii i zdobędziesz więcej wiedzy (czego Tobie i wszystkim czytającym Twoje wypowiedzi życzę) i będziesz wiedziała jak się do tego zabrać.

Edit:
W zasadzie, to odpowiedź na Twoje pytanie:
brdow2009 pisze:Mam pytanie do was czy taką świetlówkę można zamontować do akwarium ?? .
powinna była mi się nasunąć od razu - tak - można - wystarczy trochę umiejętności technicznych i manualnych, trochę narzędzi i elementów montażowych (czasem nawet wystarczą wspomniane ostatnio na forum "trytytki" - ktoś pewnie się teraz uśmiechnie ;-) )

Więc technicznie (bo tak na prawdę to z Twojego pytania powinienem był od razu zauważyć, że chodzi tylko i wyłącznie o kwestie techniczne związane z montażem i to bardzo ogólne bo nie podane są wymiary akwarium) jest to możliwe.
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

MarSz pisze:(czasem nawet wystarczą wspomniane ostatnio na forum "trytytki" - ktoś pewnie się teraz uśmiechnie ;-) )
:D
Jak sie uprzesz to całą obudowe i elementy montarzowe z nich idzie zrobić :)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
brdow2009

Mam akwarium 112l wymiary baniaka 80x33x41 oswietlenie 2x18w i chce zwiekszyc oswietlenie do akwarum bo mam za małe oswietlenie . I chciała by zwiekszyc na 2x24w lub na 2x36w . Bo z tego co mi Kaeste pisal to oswielnenie mam male na takie akwarum .
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

proponuję 2x24 lub 1x24 na zaczepkach do istniejących 18
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Nadal nie wiemy jakie już masz świetlówki...

A jak już będziesz tą decyzję miała za sobą, to najlepszym i najmniej inwazyjnym rozwiązaniem będzie to co Red napisał - stare zostaw i dołącz nowe na zaczepkach T5/T5 albo T8/T5 (jeśli te stare masz T8).

Ja kiedyś do 112l kolegi, gdzie też było 2x18W dołozyłem kolejne 2x18W (ale my lekko modyfikowaliśmy pokrywę bo wywaliliśmy oryginalnie zastoswane stateczniki, przez co pozbylismy się tego korytka i było więcej miejsca na rury i dało się je równomiernie rozłożyć) - powiem Ci, że było to w zupełności wystarczająco - rośliny takie jak mini pelia, mały heniek, glosia, utricularia graminifolia rosły lub rosną bez problemu.
Próbkę tego, co dała taka nieznaczna modyfikacja oświetlenia w 112l oglądzasz codziennie (czy chcesz, czy nie chcesz) wchodząc na forum - wystarczy, że przewiniesz do góry ;-)

Tak więc dołożenie 2x24W do obecnych 2x18W to może już być zadużo i możesz mieć problemy z ogarnięciem nadmiaru (w tym przypadku powiedzenie "od przybytku głowa nie boli" nie jest zawsze słuszne).

Brakuje więc tylko informacji jakie masz te świetlówki.
Jak to podasz to może uda się coś poradzić a nawet podsuniemy linki z instrukcją jak to zrobić.

Tylko konkrety, konkrety a nie, żebyśmy musieli każdą informację wyciągać na osobnej stronie tematu forum ;-)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Ja ma 2x18 i dodałem 2x24 (1x aquastar i 1x grolux), i jeszcze sypnąłem sobie 9w na doświetlenie a co!
Ale szczerze to nie poadzę Ci takiego kroku zwiększ światełko oczywiście ale dodaj 24w lub jakąś 18 tkę t8 odpalana z elektroniki z żarówki energooszczednej.
Jeśli o jakimś czasie zdecydujesz że Ci mało, dołożysz jeszcze!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”