[18 L] Początki Kosiora

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Re: [18 L] Początki Kosiora

Post autor: Kosior »

Bardzo dobrze się rozumiemy, jak kumple ; ) aa no czekam aż maculaty się wybarwią ale jeszcze bardziej az krewetki zaczną wyłazić do jedzenia nie na szyby lecz tam gdzie wieksze osobniki naliczyłem juz 16 ale pewnie więcej jest schowanych i zobacze jak podrosną, co najlepsze juz druga krewetka jest w ok 2 tygodniu więc za nie długo będą kolejne , fajne maluchy 8-)
Było pytanie ile jest maculat - 8 , myśle że więcej w tak małym litrazu by było za gęsto a mniej to tak smutno .
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kosior - wrzuć jakiś update - co słychać w kostce? Krewetki pewnie już spore a i pewnie kolejne w drodze. Ciekawi mnie w jakim kierunku poszła aranżacja.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Włąśnie ż Byniem rozmawiałem że musze Kosiora upomnieć o UPa, to co tam w kosteczce?
Słyszałem, że małe są bardzo ładne i jest ich koło 60 ciu.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Witam , jestem .
Na początku chciałem przeprosić że mnie tyle nie było ale komputer mi padł , gościnnie czasem na brata laptopie . Po drugie mało czasu , szkoła , praktyki , remont działki a przedewszystkim " nie żebym sie chwalił " ale mam fajną dziewczyne i ciężko mi znaleźć czas żeby zaglądać . Co do kostki , hmm... dosyć ciekawie roślinki bardzo mi się rozrosły tło mam z heńka , prawie do samego końca , przed nimi wielkie drzewka christmassa , pelia okryła ładnie i równo całego kokosa a krewetki bardzo chętnie wchodzą do grotki , taki był mój plan aby zrobić groto obrośniętą pelią , mam 8 maculat które bardzo fajnie zgrywają sie z krewciami , a maluchów mam około 60ciu i kolejne w drodze od jakiś 3 dni widze jajeczka więc ciekawie , na górze rośnie sobie pistia , krewcie bardzo lubią obsiadać mi ręke gdy coś przestawiam i fanie to wygląda . Na początku siadały mi 2 może 3 jak ogólnie w zbiorniku znajdowały się chyba 13 , a teraz? siada ich więcej niż 20 : ) , zmiany typu dodanie jakiś skałek albo korzeni planuje dopiero wakacjami bo ciężko mi dla maluchów znaleźć troche więcej czasu . Później wstawie zdjęcie mojego zieleniaka, lubie spojrzeć czasem na zdjęcie jak dopiero założyłem kostkę i miałem mało roślin a teraz , że ledwo widać podłoże . Czekam na rozmnożenie się helmetów chociaż wiem że w moich warunkach jest o to ciężko . Polecam milimeter moss , jest piękną roślinką .
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

To czekamy na zdjęcia coś mi się wydaje że na młode hełmy sie nie doczekasz, potrzebują słonej wody do rozmnażania, no chyba że coś pomyliłem.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Kosior pisze:
Na początku chciałem przeprosić że mnie tyle nie było ale komputer mi padł , gościnnie czasem na brata laptopie . Po drugie mało czasu , szkoła , praktyki , remont działki a przedewszystkim " nie żebym sie chwalił " ale mam fajną dziewczyne i ciężko mi znaleźć czas żeby zaglądać
No to wszystko co Kosior pisze jest najszczerszą prawdą. Jest to bardzo pracowite duże dziecko.....Obrośnięty facet....Moja duma. Ale żeby nie obrósł w piórka, czasem profilaktycznie udzielam mu reprymendy ustnej. Bo do Kosiora(i chyba do wielu z nas) często pasuje tekst Luxtorpeda: "Wilki dwa"

http://www.teksciory.pl/luxtorpeda-wilk ... 34957.html
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Witam ,
mam mały problem , od jakiegoś czasu zauważyłem ,że pod substratem zalęgły mi sie( larwy ? robale ? ) nie wiem nawet jak to nazwać , chyba nie są to wypławki,poniewaz są grubsze i krótkie, niektóre białe ,a niektóre lekko różowe , dodam ,że wlewam Tylko Fosfor, Potas , Makro i Ezy Carbo , oświetlenie prawidłowe woda podmieniana troche ponad tydzien , filtr czyszczony w czystym wiadrze w swojej wodzie ...
Mam zaprzestać dodawania któregoś z płynów ? Drażni mnie to ,ponieważ krewetki uciekają przed nimi po drugie nieestetycznie to wygląda.
Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc wybrałem swoją galerię , z góry dzięki ; ) . :mrgreen:
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Napisz o nich coś więcej, wstaw fotkę.
Są płaskie? Mają kwadratową główkę (wypławki) a może są podłużne i cienkie (nicienie) a może czerwono brązowe (rurecznik)?

To co napisałeś, że są grubsze i krótkie to nie wyklucza wypławków - niektóre takie własnie są (nawet do 3-4mm) a kolor biały, różowy do lekko brązowego nawet też się zdarza u wypławków.

Jednak w dzień są raczej pod żwirem - po ciemku wychodzą. Włącz kiedyś oświetlenie w środku nocy z nienacka - zobaczysz czy są na szybach i czy jest ich dużo.

Jeśli to wypłąwki to krewetki mogą się zachowywać jak opisałeś, bo one pozostawiająśluz z toksynami (a i same potrafiąparaliżować ofiarę), potem ją całą obłażą i zjadają (ale to w sytuacji jak jest ich ekstremalnie dużo).
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

MarSz pisze: Jeśli to wypłąwki to krewetki mogą się zachowywać jak opisałeś, bo one pozostawiająśluz z toksynami (a i same potrafiąparaliżować ofiarę), potem ją całą obłażą i zjadają (ale to w sytuacji jak jest ich ekstremalnie dużo).
Dotyczy to także krewetek osłabionych i takich po wylince, ale to musi być ich jak pisał MarSz naprawde sporo:)
Masz pewnie to co ja czyli wypławki, robale często chodzą w podłożu, tak że przy szybie je widać jak sobie "śmigają" między bryłkami. Sporo też łazi po szybach, na roślinach (najczęściej białe dziwne paski pod liśćmi i na łodygach. Od góry prawie w ogóle).

Są dość dobre w zwalczaniu zatoczków, ikry i wszystkiego co "malutkie" w akwa. U mnie ich populacje zmniejszają gupiki:P
Spadku młodych krewetek raczej nie zauważam, ale nie wykluczam:P
Za specjalnie nigdy ich nie próbowałem usuwać bo są mi na ręke jako pokarm i powstrzymanie ślimaków (takie do 0,5mm muszli spokojnie wyssają, większe możemy ręcznie jeśli się trafią).
Spowodowane są standardowo zbyt dużą ilością pokarmu na dnie. Pokarmem się także żywią z tego co zauważyłem.
Jest kika metod ich eksterminacji, ale żadnej nie stosowałem;p Populacje zmniejszysz mniejszymi i rzadszymi dawkami pokarmu. Jak przygłodzisz niektóre ryby to także się nimi zajmą;P

Tutaj jeszcze masz fotkę (chodzi generalnie o kształt, kolor i rozmiar może być różny)

Obrazek

I artykuł o jego lądowym krewnym :P
http://odkrywcy.pl/gid,12955511,title,Z ... jecie.html
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Tak to są te robale co opisał kradek , od dzis daje im mniej pokarmu dennego pewnie pomoże , ale jest może jeszcze cos co mogę zrobić w kierunku wytepienia robactwa ? :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Kuracja No planaria Cię czeka niestety.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

z dedykacją dla niecierpliwego Big Daddy'ego :D Tak jak wspomniałem zrobiło się tłocznie i na zdjęciu widać 3 krewcie z jajeczkami :) Meszki tez się troche zasiały ale były 2 razy podcinane;)

dodano 17 kwie 2013, 23:53 :

dodano 17 kwie 2013, 23:54 :

Tu widac przyszle maluchy : )
Załączniki
kre (1).JPG
kre (1).JPG (135.16 KiB) Przejrzano 5485 razy
kre (2).JPG
kre (2).JPG (125.66 KiB) Przejrzano 5485 razy
kre (3).JPG
kre (3).JPG (149.77 KiB) Przejrzano 5485 razy
kre (4).JPG
kre (4).JPG (142.58 KiB) Przejrzano 5484 razy
kre (5).JPG
kre (5).JPG (129.35 KiB) Przejrzano 5484 razy
kre (6).JPG
kre (6).JPG (142.47 KiB) Przejrzano 5484 razy
kre (7).JPG
kre (7).JPG (131.94 KiB) Przejrzano 5484 razy
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Przyjemnie zielono - ale krewetki masz puszczalskie ;)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dopuszczałeś jakieś krewetki, czy to wszystko po moich odpadach? Bo całkiem ładnie się wybarwiły ale jeśli nic nie dodałeś, to najpóźniej za 3-4 pokolenia będziesz musiał już o tym poważnie pomyśleć.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Dorzuciłem, ale juz wczesniej tak się ładnie wybarwiły, no troche puszczalskie ; D
A w jakim sensie Marsz mowisz o '' myśleniu na powaznie " ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”