Intrygujące skalary
Moderator: Opiekun_Forum
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Intrygujące skalary
Ostatnio się rozglądam za tym,czym wypełnię zbiornik... Przeglądałam w tym celu również allegro...
Ujrzałam dziwne odmiany(?) skalarów....
Skalar czerwony:
http://allegro.pl/skalar-czerwony-biels ... 77583.html
skalar niebieski:
http://allegro.pl/skalar-niebieski-blue ... 26647.html
Co myślicie o nich? Może macie jakieś o nich informacje ? Nie ukrywam, że mi się podobają. Ale boję się że są za delikatne...
Ujrzałam dziwne odmiany(?) skalarów....
Skalar czerwony:
http://allegro.pl/skalar-czerwony-biels ... 77583.html
skalar niebieski:
http://allegro.pl/skalar-niebieski-blue ... 26647.html
Co myślicie o nich? Może macie jakieś o nich informacje ? Nie ukrywam, że mi się podobają. Ale boję się że są za delikatne...
Ignorantka, Sarkastyczna, Zakochana w ironii i czarnym humorze
Re: Intrygujące skalary
Obawiam się, że może być to dokładnie tak jak z przeźroczkami kalifornijskimi ... kolor zejdzie po 2-3 praniach 
Jak skalary to proponowałbym jakieś standardy lub nawet altumy F(n) (przy n dążącym do nieskończoności). Ceny nie są już powalające, a każdy skalar przy altumie wygląda jak plebs przy szlachcie.
Tak czy inaczej to rzecz gustu, jak urządzisz akwarium - pewnie tak, jak się Tobie podoba i tu polemiki nie będzie chyba, że zapytasz się, czy ktoś coś by zmienił w wystroju i obsadzie

Jak skalary to proponowałbym jakieś standardy lub nawet altumy F(n) (przy n dążącym do nieskończoności). Ceny nie są już powalające, a każdy skalar przy altumie wygląda jak plebs przy szlachcie.
Tak czy inaczej to rzecz gustu, jak urządzisz akwarium - pewnie tak, jak się Tobie podoba i tu polemiki nie będzie chyba, że zapytasz się, czy ktoś coś by zmienił w wystroju i obsadzie

Pozdrawiam
Klay
Klay
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
A do czego chcesz "czarownico" wpuścić te skalarki
Jak już chcesz wydać większe pieniądze ,to do baniaka poniżej 200L trochę ich szkoda 
Mam na myśli altumy

Mam na myśli altumy

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Zamierzam kupić 250l. Już mam pewne na oku....ale właśnie tu się zastanawiam....bo zakupiłam do niego już 2 kiryśniki, bocję striata, (to na razie jest wszystko małe prócz jednego kiryśnika który ma około 5-6 cm, ale tyle przeżyje w zbiorniku) no i optymalnie 4 glonojady mam i 2 kirysy.+3 krewetki amano.
I szukam czegoś, co by nie buszowało po dnie, nie byłoby "ekipą sprzątającą" i cieszyłoby oko.
Dobrych rad nigdy za wiele a posłuchać pomysłów koleżanek i kolegów z forum nigdy nie zawadzi.
Daje też nowe pomysły...
Odnośnie Twojej propozycji dotyczącej altum... Ja nie mam pojęcia gdzie to kupić xD
U Daro w liście z hurtowni też mi się nie rzuciły w oczy....A o sklepach zoologicznych to już nie trzeba nic mówić
dodano 20 kwie 2013, 7:17 :
Kodi-> wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie.
Ja się powoli ROZGLĄDAM. 
Zanim zakupię baniak muszę mieć w głowie cały obraz aranżacji, roślin i obsady. Skalary kupię oczywiście już jak baniak będzie zalany ^^
Ale muszę być pewna że je chcę. Żeby później nie było....;P
I szukam czegoś, co by nie buszowało po dnie, nie byłoby "ekipą sprzątającą" i cieszyłoby oko.
Dobrych rad nigdy za wiele a posłuchać pomysłów koleżanek i kolegów z forum nigdy nie zawadzi.
Daje też nowe pomysły...

Odnośnie Twojej propozycji dotyczącej altum... Ja nie mam pojęcia gdzie to kupić xD
U Daro w liście z hurtowni też mi się nie rzuciły w oczy....A o sklepach zoologicznych to już nie trzeba nic mówić

dodano 20 kwie 2013, 7:17 :
Kodi-> wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie.

Zanim zakupię baniak muszę mieć w głowie cały obraz aranżacji, roślin i obsady. Skalary kupię oczywiście już jak baniak będzie zalany ^^
Ale muszę być pewna że je chcę. Żeby później nie było....;P
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Rzuć hasło ,że poszukujesz i napewno Ci ktoś pomoże
Nie wiem czy przypadkiem Daiw nie posiada altumów 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Taaaaa....tylko teraz na necie na jakimś pomorskim forum napisali że altumy chodzą po 100zł od osobnika...
No piękne są,to fakt. Ale nie na kieszeń studentów...
No piękne są,to fakt. Ale nie na kieszeń studentów...

- MarSz
- Użytkownik
Te skalary z podanych przez Ciebie linków nie są raczej sztucznie barwione. Widywałem już takie nie raz a podobne do tego z czerwonym kolorem miałem. Nie są raczej trudniejsze w hodowli od zwykłych. Natomiast ich uroda to jak zawsze kwestia gustu. Altumy są piękne ale - jak widzisz - znalezienie w przystępnej cenie może być trudne (inna sprawa to pewność, czy wydałaś kasę rzeczywiście na prawdziwe altumy bo trzeba wiedzieć jak je odróżnić - nie wiem ile w tym prawdy ale gdzieś czytałem, że specjaliści odróżniają rodzaje licząc łuski w którymś miejscu - może ktoś bardziej zorientowany potwierdzi jak to jest). Natomiast jestem sobie w stanie wyobrazic jaki efekt może zrobić stadko takich niebieskich.
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
No ze względu na to że za bardzo kolorowych ryb nie mam, a się wyleczyłam z neonów,danio i innej drobnicy...
to fajnie by było pomieszać takie niebieskie z czerwonymi...
to fajnie by było pomieszać takie niebieskie z czerwonymi...
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
czerwone nie bardzo mi leżą
natomiast stadko 5-10 tych niebieskich zrobiło by naprawdę wrażenie 

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
ja bym zrobiła mieszankę czarnych,czerwonych i niebieskich...rzecz gustu. 

Mnie sie nie podobają te skalary. Ogólnie nie podobają mi się różne dziwne odmiany ryb których nie można spotkać w naturze.
Ja nie mam altumów tylko miałem skalary manacapuru teraz mam tylko jednego. Nie wiem co było przyczyną zgonów pozostałych sztuk, byłem wtedy u Daro na testach i wszystko było ok. Może wyszedł poprostu brak doświadczenia. Ale musze przyznać że jeden który mi został jest fenomenalny w porównaniu ze standardami. Standardy mam dwa i z nimi nie było żadnych problemów. Wracając do manacapuru moim zdaniem są rewelacyjne różnią sie proporcjami od skalarów hodowlanych-mają wyższe płetwy, mają też inne pyszczki. Różnią sie również kolorem nie są tak srebrne jak zwykłe skalary. Nie podobają mi się za to wszystkie odmiany barwne skalarów w porównaniu ze zwykłymi standardami są tragiczne nie mówią już o manacapuru.
Jeśli chodzio o altumy to trudno stwierdzić czy są to na pewno altumy. Może ktoś nam wciśnąć skalary z odłowu jako altumy. Dla altumów też przydałoby się akwarium o wysokości ok 65cm.
Jeśli chodzi o zakup skalarów to manacapuru można kupić na Rocha, jedyny sklep w którym widziłem zwykłe skalary to ten w Symply- sam tam kupiłem 2 sztuki, wyglądają też bardzo ładnie. W innych to jakieś dalmatyńczyki lub weloniaste. Pan Darek może chyba z hurtu załatwić Peruwiańczyki też bardzo ładne podobne do manacapuru.
Ja nie mam altumów tylko miałem skalary manacapuru teraz mam tylko jednego. Nie wiem co było przyczyną zgonów pozostałych sztuk, byłem wtedy u Daro na testach i wszystko było ok. Może wyszedł poprostu brak doświadczenia. Ale musze przyznać że jeden który mi został jest fenomenalny w porównaniu ze standardami. Standardy mam dwa i z nimi nie było żadnych problemów. Wracając do manacapuru moim zdaniem są rewelacyjne różnią sie proporcjami od skalarów hodowlanych-mają wyższe płetwy, mają też inne pyszczki. Różnią sie również kolorem nie są tak srebrne jak zwykłe skalary. Nie podobają mi się za to wszystkie odmiany barwne skalarów w porównaniu ze zwykłymi standardami są tragiczne nie mówią już o manacapuru.
Jeśli chodzio o altumy to trudno stwierdzić czy są to na pewno altumy. Może ktoś nam wciśnąć skalary z odłowu jako altumy. Dla altumów też przydałoby się akwarium o wysokości ok 65cm.
Jeśli chodzi o zakup skalarów to manacapuru można kupić na Rocha, jedyny sklep w którym widziłem zwykłe skalary to ten w Symply- sam tam kupiłem 2 sztuki, wyglądają też bardzo ładnie. W innych to jakieś dalmatyńczyki lub weloniaste. Pan Darek może chyba z hurtu załatwić Peruwiańczyki też bardzo ładne podobne do manacapuru.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata
Dawid 723532719
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata
Dawid 723532719
Jagoda, altumy F (ileś tam) można już kupić za 20 zł, w hurtowniach jeszcze taniej. Więc 5 sztuk nie pociągnie za sobą nie wiadomo jakich kosztów a wierz mi, że jak kupisz zdrowe i ładne, na prawdę warto !
Pozdrawiam
Klay
Klay
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
cóż, zobaczymy co powie na to mój mężczyzna...;P Ale dziękuję Wam za rady...
A przy okazji - już kiedyś miałam skalary i potrafiły mi żałobniczki zgładzić, nie mówiąc już o neonkach na które sobie zbiorowe polowania robiły...
Zastanawiam się, czy czasem nie będą agresywne względem kirysów...Lub moich 2-óch 5-cm -owych glonojadów...Jak sądzicie?

A przy okazji - już kiedyś miałam skalary i potrafiły mi żałobniczki zgładzić, nie mówiąc już o neonkach na które sobie zbiorowe polowania robiły...
Zastanawiam się, czy czasem nie będą agresywne względem kirysów...Lub moich 2-óch 5-cm -owych glonojadów...Jak sądzicie?
Zależy jakiej wielkości. Jak małe wpuścisz i będą wychowywac się razem, nie powinno być problemów. Póki nie będzie tarła nie będą agresywne ...
Pozdrawiam
Klay
Klay
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
a jak będzie tarło...? może ktoś oberwać bez powodu?;p