Akwarystyczne zdjęcie tygodnia
- bynio67
- Założyciel
Akwarystyczne zdjęcie tygodnia
Będę tu zamieszczał niepowtarzalne zdjęcia ryb które zostały uchwycone w rzadko obserwowanych sytuacjach. Jeśli chcecie wysyłajcie do mnie zdjęcia na Pw. A ja w ostatni dzień tygodnia będę zamieszczał wg mnie najciekawsze. Jeśli w danym tygodniu otrzymam więcej takich zdjęć będę starał się je zamieścić w najbliższej kolejności. Na początku mam nadzieję że zdjęć będzie sporo. W późniejszym czasie być możę mniej, no bo skąd czerpać takie niepowtarzalne fotki. Ale mam nadzieję że ten luźny temat będzie trwał jak długo.
Proszę tylko o zdjęcia ryb akwariowych. Na których została uchwycona ryba/ryby w dziwnej niecodziennej pozycji. Oraz aby zdjęcie było w miarę dobrej rozdzielczości i jakości.
Na początek plujący piaskiem samczyk estherae Minos Reef.
Proszę tylko o zdjęcia ryb akwariowych. Na których została uchwycona ryba/ryby w dziwnej niecodziennej pozycji. Oraz aby zdjęcie było w miarę dobrej rozdzielczości i jakości.
Na początek plujący piaskiem samczyk estherae Minos Reef.
- Załączniki
-
- estherae Minos Reef.jpg (75.83 KiB) Przejrzano 5667 razy
- bynio67
- Założyciel
Re: Zdjęcia ryb akwariowych
Trzeci tydzień w połowie za nami a ja dopiero teraz zamieszam zdjęcia z poprzedniego tygodnia. Przepraszam i proszę wybaczyć opóźnienie.
Na zdjęciu Protomelas sp. mbenji thick lip (grube wargi) już po łowach, ale jeszcze przed konsumpcją.
Na zdjęciu Protomelas sp. mbenji thick lip (grube wargi) już po łowach, ale jeszcze przed konsumpcją.
- Załączniki
-
- Protomelas sp. mbenji thick lip.jpeg (32.77 KiB) Przejrzano 5627 razy
- bynio67
- Założyciel
Zdjęcie trzeciego tyggodnia z cyklu "rzadko obserwowanych" przedstawia pysk samcy
Copadichromis parvus oraz jej narybek. Autorem zdjęcia jest Pan Jacek Jackiewicz ("jjacek")
Copadichromis parvus oraz jej narybek. Autorem zdjęcia jest Pan Jacek Jackiewicz ("jjacek")
- Załączniki
-
- samica Copadichromis parvus wraz z narybkiem.jpeg (31.36 KiB) Przejrzano 5602 razy
- bynio67
- Założyciel
W tym tygodniu zdjęciem nr 1 jest nadesłana fotka przez Marsza. Przedstawia albinosa ocellatusa przyglądającego się (na razie?) żabce akwariowej.
- Załączniki
-
- osc31.jpg (109 KiB) Przejrzano 5574 razy
- bynio67
- Założyciel
W piątym tygodniu zabawy prezentuję kolejne zdjęcie które otrzymałem od Marsza. Przedstawia ono młodzieżowe, zgodne(do czassu) stado Ocellatus albino.
- Załączniki
-
- osc97.jpg (124.19 KiB) Przejrzano 5554 razy
- MarSz
- Użytkownik
Zbyszku - mała poprawka - z tego co mi wiadomo, to to nie są młodzieniaszki.
Te ryby miały jak się nie mylę ok. 30cm.
Po prostu zbiornik był olbrzymi i nie widać tego.
Oczywiście pewności na 100% nie mam bo to nie moje ryby i nie jestem autorem zdjęć.
Mój komentarz możesz oczywiście usunąć jak już zdecydujesz co z tym zrobić - by nie zaśmiecał tego wątku (chyba, że przewidujesz tu również miejsce na komentarze i dyskusje).
Oczywiście pewności na 100% nie mam bo to nie moje ryby i nie jestem autorem zdjęć.
Mój komentarz możesz oczywiście usunąć jak już zdecydujesz co z tym zrobić - by nie zaśmiecał tego wątku (chyba, że przewidujesz tu również miejsce na komentarze i dyskusje).
- bynio67
- Założyciel
Widać, widać. Witam zainteresowanych. Celowo napisałem taki komentarz pod ostatnim zdjęciem. Miał on na celu uniknięcia przeze mnie "wróżenia z fusów".MarSz pisze:Zbyszku to nie są młodzieniaszki.
Przed meczem Włókniarza nie miałem czasu tego napisać. Twój post rozpoczął to, co miałem zamiar zacząć teraz. Więc dobrze się stało Marcin że zabrałeś głos. A więc do rzeczy. Otóż dostaję min. zdjęcia ryb których gatunków nie znam. Poza tym takie na których ryby mają okulary na oczach, długie nosy, są zamkniete w żarówce, lub wyławiane z akwarium przez kota. Dlatego proszę, jeśli przysyłacie zdjęcia napiszcie co one przedstawiają. Rozpoznałem że Ocelatusy są dorosłe. Ale gdyby sytuacja dotyczyła nie pielęgnic, lub mbuny to bym nie miał pojęcia. Dlatego piszcie co zdjęcie przedstawia. Czy np. prezentowana ryba spogląda troskliwie na malutką rybkę, czy ma ochotę ją zjeść? Pozdrawiam i zachęcam do przysyłania zdjęć z krótkim opisem.
- Big daddy
- Administrator
Ta z nosem to fotomontaż nie ma takiej ryby miały być niecodzienne zdjęcia i chyba żle zrozumieliśmy Twoje intencje teraz już się wyjaśniło, że trzeba dodawać opisy itp.
- bynio67
- Założyciel
Witaj Przemku, dzięki za zaangażowanie się w temat. Oraz za odzew, że już wszystko jasne.Big daddy pisze:Ta z nosem to fotomontaż nie ma takiej ryby

Szacun dla Ciebie za upublicznienie Twojej interpretacji. Bo druga osoba, która
napisała mi podobną wiadomośc na PW.Big daddy pisze:chyba żle zrozumieliśmy Twoje intencje

Big daddy pisze:miały być niecodzienne zdjęcia
bynio67 pisze:niepowtarzalne zdjęcia ryb które zostały uchwycone w rzadko obserwowanych sytuacjach.
Proszę tylko o zdjęcia ryb akwariowych. Na których została uchwycona ryba/ryby w dziwnej niecodziennej pozycji.
Nie trzeba dodawać opisów. Zrobię to sam jeśli fotka mówi sama za siebie.Big daddy pisze:teraz już się wyjaśniło, że trzeba dodawać opisy itp.
- Big daddy
- Administrator
Masz rację źle zrozumiałem :oops: , ale sam powiedz ta z trąbą niezła nie

- bynio67
- Założyciel
No niezła, nawet bardzo.Big daddy pisze:ale sam powiedz ta z trąbą niezła nie![]()

Wszystkich serdecznie i gorąco zachęcam do czynnego uczestniczenia w tworzeniu tematu.
- bynio67
- Założyciel
Oto zdjęcie szóstego tygodnia. Jest to fotka którą otrzymałem od Marsza. Niestety nie wiem jakie ryby ona przedstawia. Dlatego porszę zorientowane osby o pomoc. 
Link do zdjęcia:
http://thesnakeheadforum.com/viewtopic.php?f=14&t=503

Link do zdjęcia:
http://thesnakeheadforum.com/viewtopic.php?f=14&t=503
- Załączniki
-
- 152m6uv.jpg (97.84 KiB) Przejrzano 5469 razy
- MarSz
- Użytkownik
No wiedziałem a zapomniałem. Mam na końcu języka - może sobie przypomnę. Jest nawet w Polsce forum poświęcone głównie tym rybom. Może komuś to pomoże.
Edit. Szybko sobie przypomniałem - jakas channa czyli któryś z wężogłowów. Pozostaje tylko identyfikacja który.
Edit. Szybko sobie przypomniałem - jakas channa czyli któryś z wężogłowów. Pozostaje tylko identyfikacja który.
- krzysiekh
- Wolontariusz Aqua Jura
- Kontakt:
A ja się znowu przyczepię, Panowie, pamiętajcie o linku do strony, z której jest dana fotka.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek

- MarSz
- Użytkownik
Słuszna uwaga - Zbyszku - trzeba nad tym pomyśleć.
Ja w wolnej chwili (jak taką znajdę) podeślę Ci źródła.
Ja w wolnej chwili (jak taką znajdę) podeślę Ci źródła.