The Green Paradise
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Akwarium za jeden uśmiech - SOSW Lubliniec
Akwarium piękne i miło spojrzeć że są jeszcze na tym chorym świecie ludzie, dla których dzieciaki jeszcze coś znaczą.
Pozdrawiam
Arek
Arek
- MarSz
- Użytkownik
Dzięki za komentarze. Cieszę się, że się podoba. Bardzo podoba się również dzieciom - podobno niektóre potrafia długo przed nim przesiadywać i obserwować (a jeszcze nie ma ryb).
Niestety pisząc tą fotorelację robiłem ją późno w nocy (zeszło mi do 2 w nocy i dłużej już nie miałem siły) i musiałem pominąć kilka kwestii (i kilka osób, którym chciałem podziękować) - zrobię to w najbliższym czasie jak tylko mi wróci internet do domu (chwilowe problemy z liveboxem).
Oczywiście dodam jeszcze szczegóły zbiornika, parametry, spis roślin oraz planowaną obsadę ale to jeszcze może chwile poczekać. Najważniejsze, że pierwsze fotki już są.
Z czase, będę aktualizował (kolejne zdjęcia zrobię jutro albo w niedzielę gdy będę robił podmiankę bo rośliny rosną w oczach).
Niestety pisząc tą fotorelację robiłem ją późno w nocy (zeszło mi do 2 w nocy i dłużej już nie miałem siły) i musiałem pominąć kilka kwestii (i kilka osób, którym chciałem podziękować) - zrobię to w najbliższym czasie jak tylko mi wróci internet do domu (chwilowe problemy z liveboxem).
Oczywiście dodam jeszcze szczegóły zbiornika, parametry, spis roślin oraz planowaną obsadę ale to jeszcze może chwile poczekać. Najważniejsze, że pierwsze fotki już są.
Z czase, będę aktualizował (kolejne zdjęcia zrobię jutro albo w niedzielę gdy będę robił podmiankę bo rośliny rosną w oczach).
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
W końcu może i ja się wypowiem
Mega robota ,pięknie Wam to wyszło ,dziękuję za zaangażowanie
Jednak projekt się nieco różnił od efektu finalnego
Żartowałem
,super wyszło ,teraz tylko czekać aż się wszystko bujnie 

Jednak projekt się nieco różnił od efektu finalnego

Żartowałem

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- Big daddy
- Administrator
Ten projekt od początku owiewała mgiełka tajemniczości, jeśli myślicie że to już koniec, jesteście w błedzie Marsz czymś jeszcze nas zaabsorbuje mam nadzieję ze Wam się spodoba!
- bynio67
- Założyciel
Big daddy pisze:jeśli myślicie że to już koniec, jesteście w błedzie Marsz czymś jeszcze nas zaabsorbuje mam nadzieję ze Wam się spodoba!
bynio67 pisze:mogłem z przyjemnością prześledzić pierwszy etap. To jaki będzie finał tego etapu...
Czyli intuicja mnie nie zawiodła. Jesteście niesamowici.

- MarSz
- Użytkownik
Wczoraj byłem zrobić podmiankę i pooglądać zbiornik.
Trochę rzuciło glonem na przedniej szybie ale do opanowania.
Gorszym problemem okazało się, że wąż do filtra midikani się zagiął i przypadkiem zauważyłem, że nie ma wcale przepływu. Jakoś go wyprostowałem prowizorycznie a porządniej będę musiał to zabezpieczyć przy najbliższej wizycie.
Zrobiłem również na szybko pomiary i wygląda to następująco:
kH - 3
gH - 9
pH - 6,8
NH3 - 1,0
NO2 - 0
NO3 - 20
PO4 - 0,25
Rośliny idą mocno do przodu - następnym razem przewiduję już ostrą przycinkę wyrównawczą małego heńka, rotali i staurogyne. Mchy już zaczynają przybierać odpowiednie kształty. Nawet rośliny wolno rosnące wypuszczają intensywnie kolejne liście (zaskoczył mnie nawet jeden anubias, który był bardzo długim kłączem, pociąłem na trzy mniejsze i teraz każde ma już po 1-2 młode pędy z listkami).
Mam nadzieję, że glony nie zaczną się panoszyć i zbiornik pójdzie w dobrą stronę.
Na potwierdzenie kilka fotek (niestety robione moim nie najlepszym aparatem).
Najpierw rzut ogólny:

Teraz widać jak szybko mały heniek pokrywa dno (zwłaszcza jak się porówna ze zdjęciami zaraz po założeniu):

Ale nie ma się co dziwić - bąbli nie brakuje:

Rotale pną się do góry - gdyby nie to, że planuję je mocno przyciąć by zagęścić, to pewnie już wkrótce pochwaliłyby się czerwonym wybarwieniem (w zasadzie to już zaczynają):

No i moji faworyci, czyli mchy (na zdjęciu taxiphilium sp):

Tak szybki rozrost mchów to nieczęsty widok (na zdjęciu flame moss):

I mój ostatnio ulubiony mech - china moss, kóry jak na razie jeszcze nie pokazuje swoich atutów ale to wkrótce:

I jeszcze dwie informacje - dla śledzących temat - zrobiłem update pierwszego postu w którym są zdjęcia z fotorelacji. Dodałem kilka informacji (m.in. planowaną obsadę ryb) na końcu jak i podziękowania, na które zabrakło mi czasu za pierwszym razem.
A druga informacja (już w międzyczasie padła na forum) to taka, że zdjęcia z tego jak i drugiego akwarium w Pajęcznie pojawią się w najbliższym (kwietniowym) numerze Magazynu Awkarium. Mam nadzieję, że te zbiorniki godnie będą reprezentować nasze forum na łamach ogólnopolskiego czasopisma akwarystycznego.
Jeśli będzie zainteresowanie, to możemy pomyśleć o zbiorowym zakupie pamiątkowych numerów.
Trochę rzuciło glonem na przedniej szybie ale do opanowania.
Gorszym problemem okazało się, że wąż do filtra midikani się zagiął i przypadkiem zauważyłem, że nie ma wcale przepływu. Jakoś go wyprostowałem prowizorycznie a porządniej będę musiał to zabezpieczyć przy najbliższej wizycie.
Zrobiłem również na szybko pomiary i wygląda to następująco:
kH - 3
gH - 9
pH - 6,8
NH3 - 1,0
NO2 - 0
NO3 - 20
PO4 - 0,25
Rośliny idą mocno do przodu - następnym razem przewiduję już ostrą przycinkę wyrównawczą małego heńka, rotali i staurogyne. Mchy już zaczynają przybierać odpowiednie kształty. Nawet rośliny wolno rosnące wypuszczają intensywnie kolejne liście (zaskoczył mnie nawet jeden anubias, który był bardzo długim kłączem, pociąłem na trzy mniejsze i teraz każde ma już po 1-2 młode pędy z listkami).
Mam nadzieję, że glony nie zaczną się panoszyć i zbiornik pójdzie w dobrą stronę.
Na potwierdzenie kilka fotek (niestety robione moim nie najlepszym aparatem).
Najpierw rzut ogólny:

Teraz widać jak szybko mały heniek pokrywa dno (zwłaszcza jak się porówna ze zdjęciami zaraz po założeniu):

Ale nie ma się co dziwić - bąbli nie brakuje:

Rotale pną się do góry - gdyby nie to, że planuję je mocno przyciąć by zagęścić, to pewnie już wkrótce pochwaliłyby się czerwonym wybarwieniem (w zasadzie to już zaczynają):

Tak szybki rozrost mchów to nieczęsty widok (na zdjęciu flame moss):

I mój ostatnio ulubiony mech - china moss, kóry jak na razie jeszcze nie pokazuje swoich atutów ale to wkrótce:

I jeszcze dwie informacje - dla śledzących temat - zrobiłem update pierwszego postu w którym są zdjęcia z fotorelacji. Dodałem kilka informacji (m.in. planowaną obsadę ryb) na końcu jak i podziękowania, na które zabrakło mi czasu za pierwszym razem.
A druga informacja (już w międzyczasie padła na forum) to taka, że zdjęcia z tego jak i drugiego akwarium w Pajęcznie pojawią się w najbliższym (kwietniowym) numerze Magazynu Awkarium. Mam nadzieję, że te zbiorniki godnie będą reprezentować nasze forum na łamach ogólnopolskiego czasopisma akwarystycznego.
Jeśli będzie zainteresowanie, to możemy pomyśleć o zbiorowym zakupie pamiątkowych numerów.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Pięknie Wam to wszystko ruszyło
jeszcze trochę i będzie niezły gąszcz ale co się dziwić przy takim oświetleniu
- ile tam jest lamp ??
już znalazłem
Oświetlenie:
2x54W (Philips Aquarelle i Philips 865)
2x39W (Philips 865 i Sylvania GroLux)
- wow
co do czasopisma to ja się piszę

już znalazłem

Oświetlenie:
2x54W (Philips Aquarelle i Philips 865)
2x39W (Philips 865 i Sylvania GroLux)
- wow
co do czasopisma to ja się piszę

- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
a gdzie można to czasopismo kupić ? 

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- bynio67
- Założyciel
A moimi i mojej żony faworytami jesteście Wy czyli Marcin i Przemek, oraz osoby które pomagały. Moja żona z ogromnym zainteresowaniem i wzruszeniem śledziła fotorelację. Jej siostra była tej szkoły uczennicąMarSz pisze:
Mam zaufanie do Was, dlatego wierzę że nasze dwie perełki będą stanowiły ozdobę czasopisma. A także na długi czas ozdobą szkół w których powstały.MarSz pisze:zdjęcia z tego jak i drugiego akwarium w Pajęcznie pojawią się w najbliższym (kwietniowym) numerze Magazynu Awkarium. Mam nadzieję, że te zbiorniki godnie będą reprezentować nasze forum na łamach ogólnopolskiego czasopisma akwarystycznego.

Oczywiście jestem zainteresowany.MarSz pisze:Jeśli będzie zainteresowanie, to możemy pomyśleć o zbiorowym zakupie pamiątkowych numerów.
- MarSz
- Użytkownik
Nie wiem gdzie można kupić lokalnie ale na stronie widziałem, że jest możliwość zamówienia (wydanie kosztuje trochę ponad 15zł - dotego jeszcze dojdzie wysyłka). Gdyby było więcej osób zainteresowanych to można by to zgrać razem.
generalnie w empiku kilka egzemplarzy zawsze jest
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- MarSz
- Użytkownik
a to spoko - ja z perspektywy Lublińca raczej nie mam za bardzo dostepu (albo się nie orientowałem do tej pory). Więc jak będzie trzeba to i do Empiku sobie podskoczę.
- bynio67
- Założyciel
MarSz pisze: [wydanie kosztuje trochę ponad 15zł - dotego jeszcze dojdzie wysyłka). Gdyby było więcej osób zainteresowanych to można by to zgrać razem.
Więc udam się w poniedziałek do empiku. Wszystko jedno czy kupie czy nie i tak się odezwę.Red pisze:generalnie w empiku kilka egzemplarzy zawsze jest
ale w aktualnym wydaniu nie ma trzeba poczekać na następny numer 

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
W kwietniowym będzie
czyli w maju