[450l] Adama :)
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- MarSz
- Użytkownik
Re: [450l] Adama :)
Wow - zdjęcia świetne (rybki swoją drogą - szczególnie ta niebieska w paski - tylko nutę mów, że to objaw choroby, bo w takim razie choroba jej służy).
A co do aparatu, to jaki masz obiektyw?
Nie jestem pewien, ale chyba właśnie tego Nikona przywiozłem Jerzyszczurowi kiedyś ze Stanów w czasach gdy jeszce się tu opłacało (gdy u nas były jeszcze drogie ale krótko potem ceny zaczęły spadać). Miał jakieś 2 obiektywy ale wiem, że wymienił na jeden jakiś bardziej uniwersalny bo nie chciał dwóch nosić i zmieniać. Podejrzewam, że masz jakiś standardowy. Napisz na jakich ustawieniach robisz fotki bo fajnie wychodzą.
Nie jestem pewien, ale chyba właśnie tego Nikona przywiozłem Jerzyszczurowi kiedyś ze Stanów w czasach gdy jeszce się tu opłacało (gdy u nas były jeszcze drogie ale krótko potem ceny zaczęły spadać). Miał jakieś 2 obiektywy ale wiem, że wymienił na jeden jakiś bardziej uniwersalny bo nie chciał dwóch nosić i zmieniać. Podejrzewam, że masz jakiś standardowy. Napisz na jakich ustawieniach robisz fotki bo fajnie wychodzą.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
MarSz pisze:Wow - zdjęcia świetne (rybki swoją drogą - szczególnie ta niebieska w paski - tylko nutę mów, że to objaw choroby, bo w takim razie choroba jej służy).

Rybki już wszystkie zdrowe

Co do aparatu to jest nikon d3100 ze standardowym obiektywem 18-55 VR
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon ... 5-vr.bhtml
co do ustawień to sam na razie kombinuję

- bynio67
- Założyciel
Serdecznie dziękuje.adamon pisze: Natomiast moje zdjęcia są typowych i pospolitych palet![]()
Jak zrobię niecodzienne zdjęcie to na pewno prześlę Ci na pw
Następne poleci do bynia
Z tej sesji, mimo iż chciałbym, to trudno jest mi dokonać selekcji i wskazać nawet pięć najładniejszych.adamon pisze:Od wczoraj mam nowy aparat![]()
Nikon d3100 - bardzo fajny aparacik - no i nikon
a oto parę efektów mojej dzisiejszej zabawy:

- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
HEHbynio67 pisze:I przy okazji nasunęło mi się pytanie...Czy tylko mnie tak sie wydaje że paletki były bardzo cierpliwe, tak śliczznie pozując do zdjęć, czy to zasługa aparatu?

Palety jak są zdrowe i nie przeszkadza im żaden pasożyt to są głodne cały czas, więc jak widzą kogoś koło akwarium zaraz są pod karmnikiem

Natomiast inna sprawa jest obróbka zdjęcia

Dzięki nauką kolegi Klayman, na innym forum, wiem jak wyostrzyć i przyciąć fotkę aby ładnie wyglądała, ale nie myślcie sobie, że to jest taka obróbka jak gwiazdy w gazetach retuszują, po prostu wykadrowanie i auto korekcja

dodano 28 kwie 2013, 16:20 :
Wiem już czemu mam tyle glona w akwarium

za dużo fosforanów

Czekają mnie duże i częste podmiany, lub też zrobię stałą podmianę.
PH

PO4

NO2

NO3

FE

- Big daddy
- Administrator
Skąd tam tyle żelaza?
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Żelaza - 0,5 to dużo ??
nie wiem - może z symfonii złota którą podaję
nie wiem - może z symfonii złota którą podaję
- Big daddy
- Administrator
Dla mnie duzo
myślałem że nie nawozisz niczym, jeśli glony to nitki to może być przyczyną.

- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
U mnie glony to nie nitki tylko jak by takie ciemno brązowe krasnorosty
cały czas się zbieram do zastosowania zielonej herbaty - ale czytam w sieci różne opisy osób które to stosowały i podobno ryby bardzo cierpią jak się nagle doda tyle garbników
Zalecana dawka to 1 łyżka stołowa na 100l.

cały czas się zbieram do zastosowania zielonej herbaty - ale czytam w sieci różne opisy osób które to stosowały i podobno ryby bardzo cierpią jak się nagle doda tyle garbników

Zalecana dawka to 1 łyżka stołowa na 100l.
- Daro
- Użytkownik
Jak na potrzeby roślin z twojego zbiornika , to wszystkiego jest dużo.
A ta symfonia jest dodatkowo czymś zaprawiana , bo w typowym akwarium roślinnym jej podstawowa wersja za bardzo się nie sprawdza , czy po prostu aż tyle jej lejesz. Już widziałem kiedyś efekty przenawożenia symfonią złotą min. u jednego bardzo pewnego siebie właściciela sklepu zoologicznego ...
Druga sprawa to niepokoi mnie że masz NO2 w zbiorniku , jeśli test dobrze odczytuję , ale to powinno się robić trzymając probówkę ok 2 cm nad paskiem z kolorkami ...

Druga sprawa to niepokoi mnie że masz NO2 w zbiorniku , jeśli test dobrze odczytuję , ale to powinno się robić trzymając probówkę ok 2 cm nad paskiem z kolorkami ...
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
O czekałem na tą wypowiedź 
Co do symfonii złota to może faktycznie za dużo leję bo około 10-15 ml dziennie - więc zmniejszę dawkę
A test NO2 odczytywałem około 2 cm nad białym paskiem
tylko dla potrzeb zdjęcia postawiłem go na pasku 
Było 0 ale przy paletach to ciężko utrzymać 0
Daro a co myślisz o stosowaniu herbaty w akwa ?

Co do symfonii złota to może faktycznie za dużo leję bo około 10-15 ml dziennie - więc zmniejszę dawkę

A test NO2 odczytywałem około 2 cm nad białym paskiem

Było 0 ale przy paletach to ciężko utrzymać 0

Daro a co myślisz o stosowaniu herbaty w akwa ?
- Daro
- Użytkownik
Lekka herbacianka nie powinna zaszkodzić , zresztą paletom nie jest to obce . Już dawno temu Tropical miał w ofercie dwa preparaty : Torfin i Querex , które zbliżały trochę paletkom ich naturalne warunki. Teraz można dać do wody ketapang , który ma szerokie spektrum działania na wodę i ryby.
Co glonów to one lubią wszelkie nadmiary pierwiastków, chwiejne parametry i wykorzystują każdy błąd.
Ja bym się skupił na wyszukaniu przyczyny która jest cały czas w zbiorniku i powoduje te glony. Trzeba zjechać z azotem i fosforem , a żelazo trzymać nie wyższe niż 0,2 .
Musisz założyć w akwa plantację roślin które będą wchłaniać wszelkie nadmiary , takie jak aponogetony , rogatek , paproć pływająca. Do tego kontrola karmienia , aby ryby nie kąpały się w jedzeniu , jak będą czasem trochę głodne to nic im się złego nie stanie , bowiem z przekarmiania są duże problemy z utrzymaniem parametrów.
Co do samych kąpieli w mocnej herbacie , to różnie bywa. W akwarium powinien być stały ( w miarę ) poziom garbników , taniny itp bo jej duże skoki mogą mieć zły wpływ na ryby i ikrę . Dlatego lepiej jest wyjąć z akwa to co ma być wykąpane i trochę np. usyfić wiadro czy wannę
...
Co glonów to one lubią wszelkie nadmiary pierwiastków, chwiejne parametry i wykorzystują każdy błąd.
Ja bym się skupił na wyszukaniu przyczyny która jest cały czas w zbiorniku i powoduje te glony. Trzeba zjechać z azotem i fosforem , a żelazo trzymać nie wyższe niż 0,2 .
Musisz założyć w akwa plantację roślin które będą wchłaniać wszelkie nadmiary , takie jak aponogetony , rogatek , paproć pływająca. Do tego kontrola karmienia , aby ryby nie kąpały się w jedzeniu , jak będą czasem trochę głodne to nic im się złego nie stanie , bowiem z przekarmiania są duże problemy z utrzymaniem parametrów.
Co do samych kąpieli w mocnej herbacie , to różnie bywa. W akwarium powinien być stały ( w miarę ) poziom garbników , taniny itp bo jej duże skoki mogą mieć zły wpływ na ryby i ikrę . Dlatego lepiej jest wyjąć z akwa to co ma być wykąpane i trochę np. usyfić wiadro czy wannę

Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Mała aktualizacja:

Roślinki ładne i woda też fajnego kolorku nabrała 
Akwarium wygląda fajnie no i ryba z czwartego zdjęcia jest super.

Akwarium wygląda fajnie no i ryba z czwartego zdjęcia jest super.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata
Dawid 723532719
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.