[25L] "Red sands" dla Red cherry Reda :)

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: [25L] "Red sands" dla Red cherry Reda :)

Post autor: Red »

Byniu, przykro mi ale Twoje pływają w dużym akwa. A ikrę mam przerzuconą z "nawilżacza" a tam pływają pstre z "simply" oraz "julii" od Daro. Ale po jednej z podmian właśnie te roczne pstre radośnie swawoliły po zbiorniku.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

bynio67 pisze:Składam gratulacje, czy jednym z rodziców jest kirys którego zakupiłes ode mnie
Red pisze:Byniu, przykro mi ale Twoje pływają w dużym akwa.
A mnie nie jest przykro. Ja także wolał bym kąpać sie w dużym baseniku. ;)
Tak więc, bez względu na fakty, kto, gdzie, z kim, jeszcze raz gratuluję.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

jakoś mnie tak naszło 2 godziny po zgaszeniu światła na "kontrolny" rzut okiem i przydybałem wypasionego wypławka radośnie sunącego po przedniej szybie :(. Osobnik ten został zneutralizowany, rodzi się oczywiste pytanie - jak liczną rodzinę osierocił....? Oby się okazało, że był singlem ;) (podejrzewam niestety, że skubaniec miał jednak silnie rozwinięty instynkt plemienny )
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Red jak tam wygląda szklanka dawno nie dawałeś aktualizacji foto ;)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
Red
Administrator

jaszczur pisze:Red jak tam wygląda szklanka dawno nie dawałeś aktualizacji foto ;)
Cóż... poniektórzy już mnie poznali w temacie wrzucania zdjęć ;)
Ze zmian to generalnie - zgon kilku krewetek (podejrzenia kieruję w stronę zneutralizowanego osobnika i spółki czyli parafrazując poetę "to wypławek z bandą wypławiątek" :( )
Przedawkowanie mikro (a może raczej za wczesne wprowadzenie na 3 tygodniowy zbiornik) a przez to wysyp brązowego glona na szybę i część pietruszki ale to z grubsza opanowane podmianą.
W zamyśle wymiana pogostemona erectusa na blyxę.
Wyleciały kamienie, które zastąpiłem łupinami kokosa.
Przed majówką było koszenie trawnika czyli elocharis przycięty - faktycznie bardzo ekspansywny warto było założyć jakąś przegródkę w podłoże ale człowiek się uczy na błedach a jak Marcin mi zasugerował to już było po zalaniu i odpaleniu.
Przy jakimś dniu wolnym postaram się coś wstawić.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Red pisze:
Ze zmian to generalnie - zgon kilku krewetek (podejrzenia kieruję w stronę zneutralizowanego osobnika i spółki czyli parafrazując poetę "to wypławek z bandą wypławiątek" :( )
Nie byłbym taki szybki w feorwaniutakiego wyroku. Wypławek nie zabija dla zabawy. Widziałeś trupki a były na nich wypławki? By wypławki zabijały z takim jak u Ciebie widocznym rezultatem (kilka krewetek w krótkim czasie) to musi ich być sporo - plaga wręcz. Na pewno widziałbyś je mimochodem co jakiś czas a nie jak wcześniej pisałeś pojedyncze egzemplarze po włączeniu światła w nocy. Stanowią realne zagrożenie jak widzisz ich całe stada w dzień (wtedy w nocy oblepiają wręcz wszystko). Nie usprawiedliwiam ich bo nie o to chodzi, ale nie chcę byś zrzucając winę na wypławki przeoczył jakiś inny bardziej szkodliwy i istotny czynnik. Trzeba poszukać i się zastanowić. Zbyt pochopne wnioski mogą prowadzić do gorszych skutków - widziałem już efekty pochopnej walki z wypławkami gdy inne czynniki szkodziły krewetkom - wtedy tylko dolewa się oliwy do ognia.
Red pisze:Przedawkowanie mikro (a może raczej za wczesne wprowadzenie na 3 tygodniowy zbiornik) a przez to wysyp brązowego glona na szybę i część pietruszki ale to z grubsza opanowane podmianą.
A może to????

Red pisze: a jak Marcin mi zasugerował to już było po zalaniu i odpaleniu.
Podejrzewam, że chodzi o mnie - no niestety ze mną tak jest, że z powodu małej aktywności moje sugestie są często spóźnione :-) Jednak zawsze możesz wbić w podłoże docięte pleksi i wyrwać ta pędy, które są z nieporządanej strony plexi. W znacznym stopniu ograniczy to jego rozrost i pozwoli utrzymać w ryzach (nawet jak miejscami będzie przerastał przez jakieś szczeliny - zawsze masz wtedy do opanowania tylko kilka punktów a nie całą powierzchnię).
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Zapewne jednak mikro spowodowało zgony, dwa widziałem niestety, krewetka leżała na boku i przebierała tylnymi odnóżami rano po zapaleniu śiwatła i na drugi dzień podobnie. Mikro było podane w ilości 1ml w 3 tygodniu i 2 ml w 4 tygodniu po odpaleniu.

Co do pleksy to się chwilowo wstrzymam , jeżeli nawet zarośnie szerzej to trudno, w tym małym akwa mam jedynie wysoką ilość światła to jak zostanie szeroki trawnik regularnie cięty to niech będzie jako front a z tyłu zostawię 2 lub 3 gatunki łodygowców. NIestety pogostemon erectus widziany kiedyś w sklepie miał obwodu około 2 cm a ten otrzymany od Przemka (Big daddy) jest ogromny. Podobnie okazało się,że posiadam limnophillię aquaticę i przy słabym świetle mam ją cieniutką i rzadką (dostałem ją jako wywłócznik) natomiast od Przemka jest gęsta i szeroka (z takiej tam 112 ;) )
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Cóż poradzić jak się mutanty chowaja takie ;)
A jak parametry? Opanowałeś NO3?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Parametry mierzone wczoraj. Test na NO3 po 2 podmianie 5 litrów wody z RO z mineralizatorem nadal na poziomie 40 (20*2) pół na pół z trzeciej banki zaciągnięte RO plus akwa. PO4 - 5. Plus lany Potas - Siarczan Potasu? siarczany - zgon krewetek?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Dużo... i azotu i fosforu lejesz jakiiś po4? Jeśli tak przestań, dawaj tylko potas i rób testy aż zjedziesz.
Weź jutro bańki bo nie mam w czym Ci wody utoczyć ;).
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Red pisze:pogostemon erectus widziany kiedyś w sklepie miał obwodu około 2 cm a ten otrzymany od Przemka (Big daddy) jest ogromny. Podobnie okazało się,że posiadam limnophillię aquaticę i przy słabym świetle mam ją cieniutką i rzadką (dostałem ją jako wywłócznik) natomiast od Przemka jest gęsta i szeroka
Czyli Przemo to nie tylko Big daddy ;) Oczywiście wniosek wysnułem na podstawie doniesień, opinii i pogłosek o Twoich dorodnych roślinkach. :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Zapomnaiłeś dodać, że to czysta kurtuazja :)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Big daddy pisze:czysta kurtuazja :)
Oj tam kurtuazja...Jest to czysta prawda.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

07 maja
Obrazek

22 maja
Obrazek

Po zwalczeniu okrzemek spowodowanych najprawdopodobniej przedawkowaniem (za wczesnym zaaplikowaniem) mikroelementów w miarę wyszedł zbiorniczek na prostą.
Niestety zostały tylko 3 krewetki, dwie wybarwione na czerwono plus jedna typowy kundelek ale zahartowany w boju :ymcowboy: Wcześniej był w 140 litrowym,później w nawilżaczu a teraz w 25 literkach hasa i pląsa :ymparty: dodatkowo 4 małe kirysy pstre plus zatoczki różowe od Marsza : 3 ogromne plus kilka maluchów, jak również niestety zwykłe zatoczaki się także zaplątały :roll:
parametry z wczoraj (zoolek)
ph 7,6
GH 11 lub 12
kh 8 lub 9 (niestety nie zawsze wiem która kropla dokładnie zmieniła kolor odczynnika ;)
No3 +40
PO4 +3
Niestety znowu napchałem kupę ziela ale tym razem z premedytacją :-o
po prostu przy tym świetle wszystko chce rosnąć i coś co wegetowało przy kiepskim oświetleniu teraz szaleje, echinodorus vesuvius mało,że wyciągnął się już z liścmi na długość zbiornika to puścił już boczny pęd z dwoma odrostami nowych sadzonek< alternathera również poszła ostro w górę, są dwie obok siebie ale ta która była o centymetr wyższa zabrała światło sąsiadce i różnice w przyroście widać kolosalną, limnophillia aquatica w międzyczasie została podcięta a i tak dominuje w zbiorniku poprzerastała nawet erectusa ;), cabomba miała zasłonić filtr od frontu ale w czasie akcji padnięcia krewetek< zgniło od góry pół rośliny i dopiero teraz wypuściła boczny odrost, który pnie się powoli do góry< elocharis stanął ale limnophilia zasłoniła mu światło to nic dziwnego<subwassertang się ładnie rozwija z małego kawałka plechy.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Oooo... O/, Red(t)-y Aktualka :D Gratuluję Robuś ,fajnie zarosło :ymapplause:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”