na tle ciemnego łupku jego jasny kryształowy kolor wygląda rewelacyjnie dodając dotego te cytrynowe płetwy grzbietowe oraz sposób bycia
dodano 12 maja 2013, 10:09 :
myślałem, że to Neo.Brichardi są dostojne ale jednak Caudopunctatusy z nimi minimalnie wygrywają
dodano 20 maja 2013, 22:13 :
a więc i troche opóźniona wiosna zawitała do mojej Tanganiki. Dziś zauważyłem ikre Neolamprologus Brichardi wraz z gniazdem. Ku mojemu zdziwieniu samica to dorosły prawie 13 cm osobnik. Zbyszku widziałeś moje brichardi, a samiec jest to "siusiu majtek" który jest wielkości 5-6 cm troszkę mniejszy od caudopunctatusa też go widziałeś. Jestem zaskoczony jak doszło do tarła. Samica wielka w porównaniu do samca, jest on 3 razy mniejszy i oczywiście młodszy od niej (obecnie ma rozbita głowę)

jestem strasznie zadowolony
dodano 20 maja 2013, 23:09 :
na tle ciemnego łupku jego jasny
kryształowy kolor wygląda
rewelacyjnie dodając dotego te
cytrynowe płetwy grzbietowe oraz
sposób bycia
dodano 12 maja 2013, 10:09 : myślałem, że to Neo.Brichardi są
dostojne ale jednak Caudopunctatusy
z nimi minimalnie wygrywają
dodano 20 maja 2013, 22:13 :
a więc i troche opóźniona wiosna
zawitała do mojej Tanganiki. Dziś zauważyłem ikre Neolamprologus
Brichardi wraz z gniazdem. Ku
mojemu zdziwieniu samica to dorosły
prawie 13 cm osobnik. Zbyszku
widziałeś moje brichardi, a samiec jest
to "siusiu majtek" który jest wielkości 5-6 cm troszkę mniejszy od
caudopunctatusa też go widziałeś.
Jestem zaskoczony jak doszło do
tarła. Samica wielka w porównaniu do
samca, jest on 3 razy mniejszy i
oczywiście młodszy od niej (obecnie ma rozbita głowę) jestem strasznie
zadowolony
dodano 24 lip 2013, 13:54 :
W mojej tandze zapanował spokój i cisza.
1.Nurzaniec pięknie zarósł.
2.Para Neo. Brichardi ma swoje terytorium, którego nieustannie pilnuje, a w nim gniazdo w którym doszło do trzech tarł, lecz tylko z jednego pojawiły się młode, które niestety się nie utrzymały z powodu słabej filtracji.
3.Para Juli. Transcriptus, także ma swoje terytorium wraz z gniazdem, zauważyłem kilko sytuacji mówiących że podchodzą do tarła ale niestety nie mam dostępu do gniazda w porównaniu do gniazda Brichardii.
4. exLamprologus Signatus pozostały dwa najsilniejsze samce, które często się przekomarzają a wtedy jak to mówi moja mama wyglądają jak smoki

.
5. exLamprologus Caudopunctatus prowadzą spokojne bezstresowe życie, nie wchodzą nikomu w drogę, nie atakują nikogo, nie panoszą się po akwa, są w tej chwili najspokojniejszym gatunkiem w mojej Tandze. Nie mają się ku sobie, żyją często osobno, lecz zdarza się, że pięknie i dostojnie pływają parą po całej długości baniaka, ale rzadko zazwyczaj chwile przed zgaszeniem światła.
dodano 24 lip 2013, 14:00 :
Filtracja niedługo będzie zmieniona na unimaxa 250 tak samo jak i aranż, ale na razie czekam na wypłatę i cały wolny dzień. Bo chce zrobić coś naprawdę mega klimatycznego głównie skupiając się na aranżu dla Julidochromis i Brichardii. A mniej dla muszlowców. Ale i one znajdą dla siebie jakieś zaciszne miejsce.
dodano 25 lip 2013, 14:09 :
noi właśnie przed 10 minutami zauważyłem jak moja para Brichardi wypuściła młode z gniazda super widok

:D:D:D:D oby się utrzymały jestem super zadowolony i szczęśliwy

jak ktoś chce obejrzeć opiekę rodziców nad młodymi zapraszam na kawę