Oświetlenie

Moderator: Opiekun_Forum

Alex89

Oświetlenie

Post autor: Alex89 »

Witam wszystkich mam pytanie a mianowicie co by się stało jak bym podłączył normalną świetlówkę do akwarium nie te akwariowe tylko te zwykłe świetlówki ???? .
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Re: Oświetlenie

Post autor: krzysiekh »

No świecić będzie :)
Ja używam takich do 25 dwie sztuki (HT) i do 45 dwie sztuki (LT)
http://www.ecat.lighting.philips.com/l/ ... 413002_eu/
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Pinxit
Użytkownik

Post autor: Pinxit »

To ja też się zapytam o zwykłe energooszczędne świetlówki, a mianowicie jaka jest różnica w oświetleniu między takimi świetlówkami, a T5 lub T8? Czy lepiej jest zamontować 2 takie świetlówki niż jedną T8 14w? Która świetlówka lepiej wpływa na rośliny i dlaczego jest lepsza dla roślin?
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Tak na szybko, to te energooszczędne to wygięte T5 jest :) A różnice między T5 i T8 znajdziesz w necie: http://www.lighting.pl/index.php?s_id=1 ... l&a_id=146

A co do tego które są lepsze dla roślin itp, to jest temat rzeka :) Generalnie najlepiej na wzrost/barwę/kondycję wpływają takie o temp. barwowej 4500-9000K (tak uogólniając) ale ważniejsze są długości fal światła jakie daje konkretna świetlówka. Bo potrzebne jest światło i zielone i czerwone i niebieskie itp. Dlatego dobrze jest stosować mixy różnych świateł. Ale jak już mówiłem, temat rzeka i ilu akwarystów, tyle teorii ;)
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Pinxit
Użytkownik

Post autor: Pinxit »

Ale mi chodziło o różnice między T5/T8, a świetlówkami energooszczędnymi co podałeś w poście powyżej
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Wczytaj się dokładnie w to co napisałem. Jest tam odpowiedź na Twoje pytanie.
Pozdrawiam,
Alex89

Post autor: Alex89 »

Pinxit pisze:To ja też się zapytam o zwykłe energooszczędne świetlówki, a mianowicie jaka jest różnica w oświetleniu między takimi świetlówkami, a T5 lub T8? Czy lepiej jest zamontować 2 takie świetlówki niż jedną T8 14w? Która świetlówka lepiej wpływa na rośliny i dlaczego jest lepsza dla roślin?

Co do twojego pytania to :

Plusy
T5 więcej świeci niż T8
T5 jest bardziej energooszczędna niż T8
Różni się tak samo długością np: T5 24W ma długość 58cm a zaś T8 co ma moc 25W ma długość 74cm
T5 lepsze świetlne i mają lepsze współczynniki RA
statecznik pod t5 są że droższy od magnetycznego zachowuje większą oszczędność energii i nie migota światło .

Minusy

świetlówka T5 jest droższa od T8 :(
statecznik do T5 jest potrzebny elektroniczny statecznik ale on jest bardzo drogi :( .
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Generalnie nie ma co się już bawić w T8. A do mniejszej mocy T5 można użyć statecznika ze starej świetlówki kompaktowej (schematy w sieci).
Chociaż jak to się mówi, sknera 2 razy płaci :)
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
bodzio
Użytkownik

Post autor: bodzio »

Ja mam oświetlenie na zwykłych T8 6500K i tak to wygląda http://afczwa.com/viewtopic.php?f=7&t=1021" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”