Pytanie Bimbrownia

Moderator: Opiekun_Forum

Alex89

Pytanie Bimbrownia

Post autor: Alex89 »

Witam all chciałem się zapytać czy do zrobienia bimbrowni mogę użyć laski sylikonu ?? mam pistolet i te laski silikonowe czy mogę to użyć do bimbrowni zamiast silikonu akwarystycznego ???
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Re: Pytanie Bimbrownia

Post autor: krzysiekh »

Możesz. A tak poza pytaniem to zrób sobie sodową z kwaskiem, lepiej działa niż zacier ;)
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Alex89

krzysiek dasz przepis na sodową z kwaskiem ???
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

Post autor: Marcin »

Podłączę się do prośby :) ja od jakiegoś czasu pracuje na zacierze ale jeśli sodowa lepsza....
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Proszę: https://www.google.pl/search?q=bimbrownia+soda+kwasek" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Ogólnie to ja się nie bawię w te kapanie itp, mam jak w zwykłej bimbrowni dwie butelki po tymbarku, w jednej paczka sody z biedronki, w drugiej 6 torebek kwasku z biedronki (kwasek jest rozpuszczony w wodzie). No potem jako "zaworek precyzyjny" to mam ten metalowy element z kostki elektrycznej, który założony jest na wężyku z kroplówki. Raz dziennie dolewam sobie kwasku do sody i gra, nie rozsadziło butelek jeszcze, ciężko tylko to dziadostwo wyregulować.
Zaletą sodowej jest, że działa taniej i dłużej (taki miks jeden mi starcza na 3-4 tygodnie, przy codziennym "dozowaniu"), wadą jest właśnie bieda z wyregulowaniem i łatwo powstające nieszczelności w nakrętkach butelek (z tym to się nawkur*****). Ale wszystkiemu da się zaradzić. Wg. mnie jest to lepsze niż zacier, ale też jedynie jako doraźny środek w czasie zbiórki kasy na butlę.
Ja już mam i że tak powiem jest cycuś.
Pozdrawiam,
Alex89

krzysiek dasz fotkę twojej bimbrowni ??? . Chodzi mi o butelki :) jak to zrobiłeś ??
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Obrazek
(fotka z google)

Moja wygląda tak samo jak na tym rysunku, tylko ten wężyk co w mniejszej wchodzi do wody, u mnie jest przy nakrętce. Ot cała filozofia.

Jeśli dalej chcesz fotkę, to jak po 22 wrócę z pracy i nie zapomnę to dam :)
Pozdrawiam,
Alex89

Wiem że to nie jest trudne ale widziałem na innej fotce że koleś w jednej nakrętce zrobił 4dziuru nie 2 i w tym jest kłopot po co te 4 dziury ??
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Myślę, że to pytanie do gościa, który zrobił 4 dziury a nie dwie. Jak nie masz poważniejszych "kłopotów" to zrób po prostu dwie - jak pokazuje rysunek tutaj i nie próbuj szukać (trzeciej i czwartej) dziury w całym ;-)

Mi zawsze wystarczały 2 dziury i nie było żadnych problemów co zrobić z tymi zbędnymi.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Gościu zrobił to tak, że nie musiał codziennie dolewać kwasku, tylko dał dodatkowe wężyki, dzięki którym wyrównywało się ciśnienie w jednej i drugiej butelce, inaczej kwasek by mu nie kapał do sody :) Ot cała filozofia. Ja też tak miałem, ale jest to jeszcze trudniej wyregulować, strasznie czasochłonna sprawa. Póki co bimbruj i zbieraj na butlę :)
Pozdrawiam,
Alex89

Aha dzięki MarSz i dzięki Krzysiek :) ..
Dzisiaj będę robił właśnie ją zobaczymy czy będzie hulała czy nie :) .
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Będzie będzie, u mnie tak prawie rok robiłem i rośnie wszystko, minus taki, że stabilność podawania jest o kant d.
No ale jak już mówiłem, jest to raczej półśrodek, lepszy od sztampowej bimbrowni.

dodano 19 lip 2013, 20:03 :

Alex :D coś dla Ciebie http://www.ebay.com/itm/Complete-DIY-CO ... 3f1c3aced3" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”