Wiesz - niektórzy ponoć potrafią wskazać wpływ ustawienia szafki nocnej w Twoim pokoju na sen Twojej sąsiadki
A tak na poważnie - do teorii Twojego sąsiada brakuje mi większej liczby zmiennych (bo i owszem - gdyby była informacja o rozmieszczeniu okien a przez co i wpływu promieni słonecznych, to - jak sam zauważyłeś - to ma sens ale rozumiem, że Twój sąsiad twierdzi, że akwarium niczym kompas rozróżni kierunki i w zależności od kaprysu bedzie ok lub nie).
Zakrawa mi to trochę albo na jakieś Feng-Shui (co do którego nie mam zdania i jakoś podchodzę obojętnie) albo o brednie...
Ale ja się aż tak nie znam i dla mnie to wyższa szkoła jazdy.
Jednak jak tak sobie teraz pomyślę, to w obecnym domu miałem już akwaria w kierunkach (patrząc na od poprzeczną zbiornika) - pd, pn, wsch, zach, pn-wsch, pn-zach.
Nie zauważyłem wpływu. No ale może to była inna szerokość geograficzna niż u Ciebie i trzeba by wziąć na to poprawkę.
Natomiast zgodzę się co do światła - w wielu przypadkach 12h to może być za dużo.
Teraz jeszcze raz przeczytałem tą wypowiedź i zwróciłem uwagę na fragment:
"na jakiej stronie mam akwarium czy na północy , południu , na wschodzie czy na zachodzie zrobiłem i powiedział że to ma wielki wpływ gdzie się akwarium ustawi i jeszcze lepiej powiedział żebym ustawił na wschodzie znowu zrobiłem i powiedziałem mu że mam ustawione na północy to powiedział że mam źle akwarium ustawione"
Twój sąsiad niczym starty góral (albo indianin czy szaman jak kto woli) zapytał na jaką masz stronę po czym odpowiedział, że masz źle. Nie powiedział jak byłoby dobrze i dlaczego. Po prostu masz źle.
Nie pozostaje mi się z tym nie zgodzić. Nie masz szans na rośłiny bo nasz akwarium ustawione na północy.