Mam do was pytanie

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Mam do was pytanie

Post autor: Big daddy »

Tak sobie to przeczytałem i sądze że rady Twojego sąsiada dotyczą raczej roślin doniczkowych nie będą rosnąc od północy, nawożone nawozem do kwiatków itp.
Wytłumacz gościowi że ty masz akwarium i co to mniej więcej jest.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Z tym problemem to bym jeszcze rozważył wpływ żyły wodnej lub ołowianych rur ;)

Pamiętam też kiedyś rozmowę z kolegą który to narzekał, że nie może spać i wstaje zmęczony.
Zapytałem go czy opuszcza klapę od toalety - powiedział, że nie. (Kiedyś z racji nadmiaru czasu i nudy dowiedziałem się, że otwarty sedes w mieszkaniu według Feng Shui wyciąga z domu energię) :lol:

Reasumując nie wiem czy pomogło to, że zamknął "klapę" czy to, że dużo % przeniknęło do naszych organizmów ale twierdził, że spał jak niemowlę :D

Czasem taka "wiedza" od kolegi czy sąsiada jest bezcenna - ale jakby mi sąsiad powiedział, że widział UFO to nie poleciałbym szukać kręgów w zbożu....

Alex - tak jak mówią moi przedmówcy starający się doradzać - powiem : stosuj to co sprawdzone.
Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas bo we wszesnym stadium i z małą wiedzą raczej więcej złego się zrobi niż dobrego. Życzę powodzenia.
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
skorpionka123
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: skorpionka123 »

Żeby roślinki dobrze sobie żyły w akwarium to należy najpierw kupić specjalną świetlówkę dla roślin i wtedy możesz świecić po 12 godzin , słońce też nie szkodzi- oczywiście bez przesady:)))
Najlepszym nawozem jest symfonia - ja stosowałam go codziennie (1ml/100l) i dodawałam chelat żelazowy -rośliny rosły jak na drożdżach zdrowe i piękne, rybkom i krewetkom nie szkodził.
Alex89

Post autor: Alex89 »

skorpionka123 co do tego słońca to się z tobą nie zgodzę że nie szkodzi robiłem kiedyś eksperyment i dałem akwarium 25l tam gdzie wpada słońce i wiesz co się stało po tygodniu ?? zarosło glonem jak nie wiem co zamiast szyba być miała to była zielona cała zielona ryb nie było widać ani trochę no chyba że ściągnąłem pokrywę od akwarium :) . Co do tych świetlówek to zbytnio też się nie zgodzę mam akwarium i od Niedzieli robię też eksperyment baniakiem 25l jaki już mówię w tym akwarium jest standardowa żarówka o mocy 25W i jak przeliczyłem wychodziło 1 :( :( i od Niedzieli wkręciłem żarówkę 40W i wtedy wychodzi w nim 1,6W/l + do tego daje bimbrownie zrobioną z kwasku cytrynowego + sody i roślinki rosną jak szalone , no ale zaś w 112l rosną po woli . I widzisz zwykła żarówka jak dobrze pamiętam jak mi Daro mówił to te żarówki dają barwę czerwoną jak dobrze pamiętam , kiedyś się Daro zapytałem czy można zamienić tą żarówkę 25W na większą powiedział że można ale nie wiadomo czy pokrywa wytrzyma więc dał mi do myślenia dałem medal gruby żeby mi pokrywa się nie stopiła i od Niedzieli mam teraz 40W w tym 25l i roślinki ładnie rosną . :-? :-? :-? :-? :-?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Mi by było szkoda medalu :-)
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

:) Gdzieś tam kiedyś wyczytałem, że spektrum zwykłej żarówki jest najbardziej zbliżone do tego, co lubią roślinki, ale świecenie jest jakby to ująć "delikatnie nieekonomiczne"
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Alex89

MarSz tego metalu miałem dosyć :) kiedyś wysyłali takie listy z metalem i go sobie zbierałem :) i przykleiłem go silikonem akwarystycznym no ale szczerze nie wiem ile takie coś wytrzyma bo trochę się grzeje :) jak by nie było to jest 40W i jak rozmawiałem z Daro to może tego nie wytrzymać pokrywa , jeśli nie wytrzyma to zrobię inaczej :) .

Krzysiek wiem że to jest delikatnie nieekonomiczne :) no ale nie mam innej możliwości zrobienia światła , jeszcze będę musiał zrobić wiatrak od komputera do tego gdyż rośnie temperatura bardzo w akwarium zawsze miałem w nim 27stopni a teraz nie raz dochodzi do 29 a jeszcze nie raz do chodzi do 30stopni . Więc będę musiał dodać wiatraczek od kompa akurat mam starego kompa to wezmę sobie i jakoś go tam przymocuje :) .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

i to jest drugi (po ekononicznym) argument przeciw zwykłym żarówkom.
Temperatura.

Trzeci argument - jeszcze tutaj nie poruszony - to wrażenie estetyczne i barwa.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Marcin, ale wiesz jak to jest, jeden woli Coca-Colę a drugi cole original ;) A tak na poważnie, bo bym takiej zwykłej bańki nie dał. Za dużo jednak to prądu żre do ilości światła.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Alex89

MarSz Pokrywę mam standard i tam wchodzi tylko żarówka zwykła na mały gwint :( i jak miałem żarówkę 25W to roślinki nie rosły teraz dałem 40W i wychodzi mi w nim 1,6W/l i zobaczę wtedy co będzie się działo czy będzie lepiej czy gorzej , jeśli będzie gorzej to będę musiał dać jakąś inną żarówkę energooszczędną , bo innej pokrywy mi się nie opłaca robić do tego akwarium . Co do estetyki to powiem ci że nie widać tego jak to jest zrobione a co do barwy też nie przeszkadza mi .
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Ja pierdziolę , chłopie jak dałeś metal to od żarówki się nagrzewa, sam to stwierdziłeś, jak za bardzo się nagrzeje to i tak pokrywa w tym miejscu może ulec zniszczeniu.
Co do żarówki to więcej ciepła ona wydziela niż światła, więc raczej nieopłacalne.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Alex89

alkorta metal dałem grubszy gdyż pokrywa by już się stopiła , po drugie w takiej pokrywie już jest metal od nowości co do tego ciepła to wydziela dużo co do światła to daje efekt gdyż jak miałem tą 25w to roślinki marniały a teraz nie widzę żeby jakaś roślinka marniała rogatek rośnie jak nie wiem co .
Ale nie martw się będzie oświetlenie zmienione w nim na energooszczędne światło :) .
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Powiem Ci tak, sam miałem energooszczędne żarówki u siebie i te lepsze są od zwykłych żarówek, ale rośliny muszą niestety "przyzwyczaić się" do nowego rodzaju oświetlenia. Ja miałem wcześniej świetlówki T8, następnie miałem te energooszczędne. Początkowo rośliny nie ruszały mimo nawozów, co2, ale po kolejnych 2-3 tygodniach pojawiły się pierwsze liście.
Proponuję poczytać ciekawe książki akwarystyczne na temat roślin, szczególnie te poświęcone tylko roślinom. Można wiele wiedzy zdobyć z nich, ale pewnie najlepsza wiedza to ta zdobyta na własnych doświadczeniach.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Alex89

alkorta wiesz co do zdobywania wiedzy na własnych doświadczeniach to za bardzo u mnie nie ma czasu , chętnie bym się pobawił z tym i z pewnością bym się dużo rzeczy nauczył bo lepiej się uczyć na błędach gdyż to wtedy bardziej wpaja do głowy i bardziej się pamięta , np: z tą żarówką co teraz zrobiłem po pełnie błąd to będę wiedział aha taka żarówka nie może być bo robią się glony , temperatura rośnie , pokrywa się stapia lub z tymi Ramirezkami jak popełniłem błąd tak samo zostawiłem ikrę bo dałem im szansę i teraz będę wiedział że jak będzie ikra Ramirez to muszę albo dać do innego akwarium albo zakryć tak ikrę żeby ramirezy nie doprowadziły znowu do tego że ikra zniknie .
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Ja też daję szansę na dorośniecie małym gupikom w towarzystwie ramirez. Póki co od trzech miesięcy nie wykorzystują swojej szansy ;(
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”