Wysoka temperatura

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Wysoka temperatura

Post autor: Carew »

Witam,

nie wiem czy był poruszany temat bo nie znalazłem na forum. Mianowicie, czy obecna temperatura (u mnie w akwa to jest 30-32 stopnie) wpływa negatywnie na ryby ?

Posiadam biotop Malawi, myślę że okresowy skok nie zaszkodzi. Czy robicie coś w kierunku obniżenia temperatury ?
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
kapa131986
Użytkownik

Re: Wysoka temperatura

Post autor: kapa131986 »

Wpadnij do mnie do knajpy po lód ja tak chlodze
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Generalnie wyższa temperatura przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie niektóre gatunki żyją krócej niż trzymane przy niższej temperaturze. Chłodzić można np. lodem jak napisane wyżej, albo butelki 0,5 litra napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika, po zamrożeniu hop do akwarium i tak co jakiś czas. W ten sposób można zbić temperaturę, nie jest to sposób dający trwały spadek, ale moi znajomi stosują w akwariach z paletami i daje radę.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

Hm.. jednak zostanę przy podmianie na zimną wodę :) Efekt podobny, a upały trwać wiecznie nie będą.
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Carew pisze:Witam,

nie wiem czy był poruszany temat bo nie znalazłem na forum.
Tutaj masz podobny temat:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=8&t=1 ... nie#p10417" onclick="window.open(this.href);return false;

Może coś się przyda - ewentualnie w linkach tam coś znajdziesz.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

Carew pisze:Hm.. jednak zostanę przy podmianie na zimną wodę :) Efekt podobny, a upały trwać wiecznie nie będą.
Jest to jakieś wyjście,ale nie zbyt dobre.Gwałtowne skoki temp,nie wpływają na ryby dobrze,a po za tym jak często można podmieniać wodę w zbiorniku.Ale jakoś trzeba sobie radzić przez te kilka dni.Można także zastosować np.jakieś wentylatory,klimatyzator.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Przy stosowaniu 0,5 l butelek nie zanotowaliśmy z kolegami zbyt gwałtownych skoków temperatury, oczywiście wszystko zależy również od wielkości zbiornika.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Alex89

Post autor: Alex89 »

Ja robię tak jak alkorta czyli mam 5butelek 0,5l w zamrażalniku i jak podskoczy temperatura to od razu daje jedną butelkę 0,5l .

Też można zastosować wiatraki od komputera ja tak będę robił bo mam trochę ich od starego komputera .
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

alkorta pisze:Przy stosowaniu 0,5 l butelek nie zanotowaliśmy z kolegami zbyt gwałtownych skoków temperatury, oczywiście wszystko zależy również od wielkości zbiornika.:)
Przy stosowaniu butelek temp.będzie spadać wolno,ale przy podmianie nastąpi gwałtowny spadek.Chyba,że będziemy wlewać wodę stopniowo po ileś tam litrów to skok będzie mniejszy.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Tak masz rację, przy wlewaniu wody skok będzie większy, ja właśnie miałem na myśli te butelki, widocznie czegoś nie doczytałem.:)

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”