KAMYK pisze:A ja tu widzę dziury w liściach czyli braki potasu i fosforu czyli mało makro.W powiększeniu foto widać zielone kropki na liściach czy mi się zdaje?
Braki są i to od razu widać ...
Na pewno za mało jest fosforu , bo podana wielkość to prawie jak nic ... generalnie fosforu do azotu w akwarium powinno być 1 : 8-12 czyli średnio 1 : 10 , czyli jeśli masz wysoki poziom azotu powiedzmy 20 ppm to fosforu powinnaś mieć 1,5-2,5 ppm , a na pewno nie mniej niż 0,5-0,7 ppm , jednocześnie powinnaś pilnować poziom potasu ( a jego tez masz braki )i podawać go przynajmniej tyle ile masz azotu w akwarium lub 30-50 % więcej .
Czyli generalnie średni poziom N-P-K w akwarium powinien wynosić 10-1-13 ...
U Ciebie w akwarium skumulował się azot , bo makro z AA tak ma i niestety to częsty przypadek , bo w wodzie kranowej którą robisz podmiany na pewno masz dodatkowy azot a nie masz fosforu i potasu ...
Ja bym ograniczył ilość podawanego makro z AA , a dodatkowo wprowadził za pomocą "soli " potas i fosfor . Można też ewentualnie zwiększyć podmiany wody .
EC nie masz się co obawiać , bo jeśli podasz dodatkowy potas i fosfor na pewno rośliny na tym skorzystają . Jeśli nie dodasz potasu i fosforu a tylko zwiększysz EC to będziesz miała więcej dziur w roślinach ...