Mój reggau - czyli ponad 500l z robalami

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Mój reggau - czyli ponad 500l z robalami

Post autor: MarSz »

Oto kilka fotek zrobionych na szybko przy karmieniu.

Najpierw zdjęcie z akwarium, w którym przechowuję młode hybrydy taiwan bee.
Jak widać jest kilka sztuk:
DSC_0181.jpg
A na poniższych zdjęciach taiwany w róznych wariantach.
Na zdjęciu widać jedną hybrydę (sprawne oko wypatrzy) ale reszta to taiwany (w akwarium zaczynają przeważać taiwany - odchodzę powoli od hybryd bo samych taiwanów mam już sporo).
Dla wyjaśnienia - krewetka w środku to nie golden tylko red bolt - niestety mój aparat nie jest w stanie oddać czerwieni tej krewetki (już poprzedni robił to lepiej na zdjęciach wcześniej ale nie były też odpowiednio nasycone). W rzeczywistości krewetka wygląda zupełnie inaczej.
Może kiedyś opanuję sztukę fotografowania albo zdobędę odpowiedni sprzęt to będę mógł pokazać jak one wyglądają.
DSC_0192.jpg
DSC_0193.jpg
DSC_0196.jpg
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Ładne zbiegowisko :), co Ty im tam dajesz , że tak się rzucają na jedzenie?
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Tu akurat jedzą chyba AZOO Max Growth.
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Kurde krewetki BAJKA, w najbliższym czasie będę odpalał nowy projekt i będę potrzebował niewielkich szczepek mchów więc będę wiedział do kogo się zwrócić no a w późniejszym czasie oczywiście po krewecie. No i oczywiście mam nadzieję że będę mógł osobiście zobaczyć te cudeńka.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Zapraszam - daleko nie masz.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dawno tu nic nie wrzucałem ale czasu nie było.

Z powodu braku czasu oraz pewnych zmian regał jest powoli w odwrocie - planuję likwidację w przyszłym roku (planowana przeprowadzka i brak miejsca na regał w nowym miejscu a solniczka i vivarium w planach).

Mimo tego, że zbiorniki powoli pustoszeją, jednak ciągle można w nich jeszcze znaleźć coś ciekawego i ciągle coś nowego przychodzi na świat.

Niech słowa zostaną poparte zdjęciami - najpierw kilka fotek hybryd - zwłaszcza "ciężarówki" w zbiornikach z taiwanami.

Ta nosi pełno jajek, z czego conajmniej 10 naliczyłem czarnych - czyli będą to taiwany - trudno je pokazać na zdjęciach bo i samica nie chciała pozować - ale może jeszcze przed całkowitą likwidacją uda mi się pokazać fotkę czarnych jajek wśród zwykłych:
H001.JPG
Tu kolejna samiczka - pewnie niebawem "zajajczy":
H002.JPG
I inne:
H003.JPG
H004.JPG

A tutaj kilka pand.

Ktoś kiedyś mnie pytał jak odróżnić taiwany od crystali lub hybryd - myślę, że poniższe zdjęcia rozwieją wszelkie wątpliwości:
P001.JPG

A tutaj młody King-kong:
P002.JPG
I jeszcze jedna dorosła, która ładnie wystawiła się do fotki:
P003.JPG

A teraz czas na Wine Red - tutaj często pojawia się więcej problemów z rozróżnianiem (zwłaszcza młodych osobników) - ostatnio spodobało mi się gdzieś wyjaśnienie, żę jeśli crystal lub hybryda jest czerwona to czerwień Red Ruby lub Wine Red (jak sama nazwa mówi) przypomina kolor dobrego starego czerwonego wina lub rubinu.
Oto kilka przykładów:
R001.JPG
R002.JPG

Tutaj najlepsze porónanie - z lewej Taiwan z prawej hybryda. Warto zwrócić uwagę na czerwień - biel u moich samic hybryd akurat nie jest wzorowa - ale nawet tutaj widać, jaka jest biel u taiwana.
R003.JPG
R004.JPG
R005.JPG
Mam nadzieję, że się podobają :)
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Piękne masz te robale ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Wczoraj stało się to o czym myślałem już od dłuższego czasu - sprzedałem regałz całą zawartością.

Ale nie mam czego żałować bo nie dość, że poszedł w dobre ręce to jeszcze w pozostał w ramach forum - i to teraz jest w Częstochowie a nie w Lublińcu i to w miejscu, do którego każdy użytkownik będzie mógł zajrzeć i zobaczyć co się dzieje w środku.

Regał trafił do Mariusza (Mario) - i będzie kiedyś (jak zostanie ogarnięty) do obejrzenia na terenie Saxifraga na ul. Krakowskiej.

Trochę szkoda, że regał oddawałem w jego kiepskim stanie a nie w okresie świetności - ale liczę, że nowy właściciel będzie miał więcej czasu by się nim zajmować niż ja miałem (a raczej nie miałem) przez ostatnie kilka (naście) miesięcy.

Mam nadzieję, że uda się doprowadzić do odrodzenia i znów będą się krewetki i rośliny "przelewały" przez brzegi zbiorników :)

Tematu jednak nie zamykam - o ile nowy właściciel się zgodzi to od czsu do czasu jak go odwiedzę to może zrobię jakieś zdjęcia i wrzucę tutaj (no chyba, że załozy sobie osobny wątek).

Żeby nie było, że odpuszczam - po prostu sytuacja ogólna i plany na najbliższą przyszłość zmusiły mnie do zmian - ale może kiedyś do tego wrócę.

Teraz za to skupiam się na moim powstającym vivarium - ale kto czyta forum ten pewnie widział ten wątek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”