[200L] Zenon i Fiona jabłuszka :D

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Re: [100L] Zenon i Fiona jabluszka :D

Post autor: KAMYK »

Pozwolę wtrąć swoje trzy grosze :!:
Ja uważam,że jak ktoś ma ryby barwione czy nie to jego osobista sprawa i nic nikomu do tego :!:
Sam miałem 2 papuzie i bardzo cieszyły moje oko.
Natomiast krzyżowanie różnych gatunków to już jest całkiem inna rzecz i nie będę tego komentował bo szkoda czasu.X( ,ale trzymanie ryb które dorastaj do 25cm. w takim baniaczku to już WIELKA NIEODPOWIEDZIALNOŚĆ,ze strony właściciela.Także wypisywanie przez innych forumowiczów o tym ile to ryb i innych stworzeń można umieścić w kostce 25l uważam za głupotę ponieważ jest to prosta droga,aby naprowadzać początkujących akwarystów na podobne pomysły jak ten z Zenkiem i Fioną.
Takie sprawy nadają się do Greenpeace ;)także proszę uważać :lol:
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

KAMYK pisze:...Także wypisywanie przez innych forumowiczów o tym ile to ryb i innych stworzeń można umieścić w kostce 25l uważam za głupotę ponieważ jest to prosta droga,aby naprowadzać początkujących akwarystów na podobne pomysły jak ten z Zenkiem i Fioną.
Red pisze:Poznałem już różne podejścia

od mocno "ortodoksyjnych" np. nie zasadzę roślin bo w biotopie na głębokości 15 metrów w naturalnym siedlisku ryb nie występują ( ciekawe jak osiągnąć ciśnienie wody w akwa wysokości np. 60 cm adekwatne do głębokości 15 metrów w naturze ?)

do mocno "wyluzowanych" np. "trzymam w akwarium 25 litrów 8 kirysów, 10 neonów, 8 mieczyków i 20 gupików. Jest ok bo ryby się rozmnażają
Poczułem się wywołany, wobec powyższego proszę o czytanie ze zrozumieniem tekstu :lol: :lol: :lol:

Chyba, że to ja piszę niezrozumiale :-?
Ale ja przecież na truskawki kładę bitą śmietanę ....
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Red pisze: do mocno "wyluzowanych" np. "trzymam w akwarium 25 litrów 8 kirysów, 10 neonów, 8 mieczyków i 20 gupików. Jest ok bo ryby się rozmnażają
Red pisze: Poczułem się wywołany, wobec powyższego proszę o czytanie ze zrozumieniem tekstu :lol: :lol: :lol:

Chyba, że to ja piszę niezrozumiale :-?
Ale ja przecież na truskawki kładę bitą śmietanę ....
Wszystko zrozumiałe jest ;) chodziło mi ogólnie o pisanie o takiej obsadzie w takiej kostce bo jak to bywa z początkującymi!przeczytają i postanowią spróbować.
Jeżeli uraziłem to przepraszam :ymblushing:
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Ja się łatwo nie "urażam" ale faktycznie ktoś inny przeczyta to co napisałem i może opacznie zrozumieć, że faktycznie w 25 litrach można i pawiookie trzymać albo i nawet karpia na Wigilię :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Red pisze:Ja się łatwo nie "urażam" ale faktycznie ktoś inny przeczyta to co napisałem i może opacznie zrozumieć, że faktycznie w 25 litrach można i pawiookie trzymać albo i nawet karpia na Wigilię :)
Ale już oprawionego i pokrojonego w dzwoneczki :lol:
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Post autor: jabluszko520 »

Zenek jest odmianą "short body" czyli krótki korpus, krótkie ciałko ;) Ma 11 cm i dłuższy nie będzie, co najwyżej grubszy, bo uwielbia jeść :P ciałko ma w kształcie serduszka, jest bardzo oswojony.
A odmian flowerów jest sporo, można się pogubić, prawda. I każda rośnie i charakteryzuje się na swój sposób.
Fionka natomiast też już nie rośnie, no może trochę, jest młodsza od partnera i charakter ma jak Złota Rybka (która również jest wynalazkiem człowieczka). Urocza jest , i tyle :)
Warunki zbiornika nie są tragiczne ale mogłyby być lepsze, oczywiste to jest. I z czasem pewnie będą.

Widzę jednak, że tu podyskutujemy :),
Co do krzyżowania, no cóż. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz - podobno ;)
Teraz to co wydaje się być niedorzeczne za parę lat może się okazać pożądane. -nie dla pieniędzy, bo żadne z tego pieniądze ale dla zaspokojenia ciekawości-, i nie chorej, bo nie ma mowy tu o jakimś procederze nieetycznym bądź nie zgodnym z prawem (nieetyką nazwijcie proceder azjatów, piszcie petycje, niech zrezygnują z zarobku na rzecz nieokaleczania zwierząt -ja się podpiszę) ale dla uzyskania ryby doskonalszej , TAK, bo młode są proste, niepokraczne (mówię tu o kręgosłupie i pyszczku), piękne, mądre i niestety albo stety :trudne w odchowaniu (nie każdy je sobie "wyczaruje")

I tak dla jasności, ja niczego i nikomu nic nie narzucam, prosze o to samo.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

jabluszko520 pisze: Fionka natomiast też już nie rośnie, no może trochę, jest młodsza od partnera
Zadaj Sobie pytanie czemu :?: brak idealnych parametrów wody bo ryba tróje się produktami przemiany materii w takim zbiorniczku,stres związany z ilością mieszkańców i.t.p.-końcowy efekt to "karłowacenie ryb".Co do wielkości Zenka na foto to nie wygląda na 11 cm,a co najmniej 20, Fiona przy nim to "liliput foto nr.3.
Ps:Wyrażanie własnych OPINII to nie jest narzucanie czegokolwiek komuś :!: jednak powinnaś wyciągać jakieś wnioski ze opisanych postów,ale nie zawsze musisz się z nimi zgadzać.
JEST
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

-w żadnym moim akwarium żadna istota nie truje się produktami przem. mat., te ryby żyją u mnie dobrych kilka lat (specjalnie nie dopisze tu nic więcej, bo chcę zobaczyć czy odp to o czym myślę)
-to, że ci się wydaje, że ma 20 cm, na szczęście jest twoim wyobrażeniem, ryba z takimi gabarytami nie miałaby gdzie się obrócić w takim akwarium

masakra, :-o
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

poza tym zniechęcasz zainteresowanych tym tematem ,
....................................................................................
pokażę wam jak wyglądały maluchy, zdjęcie ostatnie jakie mam, nowszych już nie posiadam
Obrazek

temu większemu już w tej chwili rośnie guzek na głowie, więc podana tutaj teoria spiskowa legła w gruzach, guzek to jego tłuszczyk
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Na zdjęciu fajne maluchy, a tak po za tym to każdy z nas, a przynajmniej ja, zaczynał jakoś z akwarystyką. Gdybym opisał jak ja zaczynałem to wielu młodszych ode mnie akwarystów, nie pozostawiła by na mnie suchej nitki.:))
Jeżeli mamy odpowiednie parametry wody w akwarium to powinno być ok, a wielkość zbiornika nie zawsze decyduje o rozmiarach ryb.
Mój znajomy z forum o paletach w chyba o ile pamiętam 120 lub 140 litrowym akwarium miał i nadal ma, palety które osiągnęły 18 cm. I jak to wytłumaczyć, 4 palety w takim litrażu?:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Wielokrotnie się spotkałem, że ryby w za małych akwariach lub przerybionych dorastały do normalnych rozmiarów .Wszystko jest zależne od tego jakie warunki biologiczne wytworzą się w danym ekosystemie .Oczywiście nie polecam dużych ryb do za małych zbiorników, jednak ich wzrost często nie jest uwarunkowany od wielkości bańki.
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
skorpionka123
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: skorpionka123 »

A ja kiedyś zrobiłam mały test - w zbiorniku 300 l zostawiłam 20 szt glonojadów a do zbiornika 100l wrzuciłam 4 szt glonojadów z tego samego miotu - te 4 sztuki w tym samym czasie były dwa razy większe od tych w zbiorniku 300 l (w zbiornikach nie było innych ryb tylko krewetki)- jaki z tego wniosek? Nasuwa się sam!!!
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

jabluszko520 pisze:-w żadnym moim akwarium żadna istota nie truje się produktami przem. mat., te ryby żyją u mnie dobrych kilka lat (specjalnie nie dopisze tu nic więcej, bo chcę zobaczyć czy odp to o czym myślę)
-to, że ci się wydaje, że ma 20 cm, na szczęście jest twoim wyobrażeniem, ryba z takimi gabarytami nie miałaby gdzie się obrócić w takim akwarium

masakra, :-o
Halo :!: ale nie ma się czym stresować,ani tym bardziej denerwować ;) co do wielkości to spójrz na zdjęcie!napisałem,że wygląda na foto tak,a nie że na 100% taki jest.
Jeżeli papuzia żyje u Cb kilka lat to jeszcze bardziej przekonujesz mnie do karłowacenia tej rybki.Sam takie miałem i trochę o nich wiem.
JEST
Awatar użytkownika
kamyccek
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: kamyccek »

zbiorniczek bardzo fajny... podoba mi się bardzo :) czekam na nowsze zdjęcia z podopiecznymi.. :)
80l - zlikwidowane bez pomysłu na przyszłość
112l - 112 wg kamyccka
25l - kamienny kotnik - zlikwidowane
30l - krewetkowy kurhan

najpiękniejsze jest zero w równaniu nieskończoności
...bo w życiu trzeba być trochę niemożliwym...

gg: 5666541
tel: na PW

Kamila dla przyjaciół zwana Kamyczkiem
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Moje grubaski :-D

potwór z głębin :P
Obrazek

a któż to tam się ukrywa?
Obrazek

Dla jasności - zdjęcie robione z max przybliżeniem, ryba może wydawać się większa niż jest w rzeczywistości ;))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”