Proszę o pomoc w wyborze filtra

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Re: Proszę o pomoc w wyborze filtra

Post autor: KAMYK »

Podłącze się pod temat ;) mam od 4 lat tetre i jbl brak jakichkolwiek problemów z którymkolwiek przez ten okres.Natomiast polecam coś dobrego z niższej półki :!: mam od 2 lat i zaskoczenie jest miłe,a kasy jakiejś kolosalnej nie wydałem ;)) http://www.akwarystyczny24.pl/filtry-aq ... 9bb615f61f" onclick="window.open(this.href);return false;
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Nie obraź się KAMYK ale właśnie NCF-a zamontowaliśmy w forumowym lokalu. Wydajność super jednak co do reszty raczej nie jestem przekonany. Do JBLa i Aquaela się nie umywa ;) Problemy z odpowietrzeniem, cienkie węże, słaba jakość materiału :(
To moje prywatne spostrzeżenia :ymblushing:

Jednak polecam tego ze strony partnera ;)

:arrow: http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-crist ... -2071.html" onclick="window.open(this.href);return false;
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Post autor: andrety »

KODI pisze:Masz rację ;)
Ja polecam JBL e1501 z najnowszej lini :idea:
Po prostu rewelacja :D
Właśnie ten chcę kupić, mam obecnie e900 i jest naprawdę ok, stoi w szafce i jest nie słyszalny tylko troszkę za słaby dla mnie.
Dylemat mam między nim a Unimaxem ale chyba będzie Jbl,Czas do namysłu mam do poniedziałku:)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

andrety pisze:Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.
Unimax i Jbl maja tą samą moc, tylko ze Jbl ciśnie wodę jednym wężem i Uni dwoma przez co siła rozdziela się na dwa.Czyli na jeden wąż przypada powiedzmy ok 750L/h.Na mój rozum siła zasysania będzie większa w Jbl.
Mam rację czy zle kombinuję?
A co to jest siła zasysania? Rozumiem że chodziło Ci o prędkość przepływu wody przez węże?
Rozwiązanie z podwójnymi wlotami i wylotami jest pod każdym względem rewelacyjne, myślę że chodziło Ci o obszar w jakim filtr będzie zbierał brudy? Ze niby ten w większą siłą zasysania będzie działał na większym obszarze? Nie! lepszy będzie ten z podwójnym wlotem, masz większe możliwości na tym polu, poza tym cyrkulacjja wody tak ważna w akwarium i możliwośc większego wpływu na to gdzie i jak będzie nam w akwarium krążyc woda.
W filtrze liczy się ilość wody jaką jest zdolny przez siebie przepompować i tylko na tą wartość powinneś patrzeć, od aquaela masz jeszcze bonus.
Teraz kilka lużnych pytań:
-Czy pompa o tej samej mocy przepompuje więcej wody przez jeden czy dwa wloty?
Wg mnie teoretycznie tyle samo ale co jeśli to właśnie srednica węży ogranicza jej możliwości?
Przez dwa przepompuje więcej.
-Ta sama sytuacja ale po pół roku zarośnięte glonem węże, odpowiedz nasuwa się sama.
-Czy więcej wody przepłynie jednym czy dwoma weżami?
-czy jeśli byś zaślepił jeden wlot i wylot prędkość przepływu wzrosłaby a wydajność pozostała taka sama?
Wg mnie trzebaby zrobić lub odnaleźc testy ilości przepływu wody z obydwu filtrów, wtedy znalazłbyś odpowiedź czy i ewentualnie która głowica jest wydajniejsza.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

KODI pisze:Nie obraź się KAMYK ale właśnie NCF-a zamontowaliśmy w forumowym lokalu. Wydajność super jednak co do reszty raczej nie jestem przekonany. Do JBLa i Aquaela się nie umywa ;) Problemy z odpowietrzeniem, cienkie węże, słaba jakość materiału :(
To moje prywatne spostrzeżenia :ymblushing:
Spoko o co się tu obrażać ;)) wszystko zależy na jaką sztukę trafimy i tyle.Opisałem spostrzeżenia ze sztuk które posiadam,ale nie raz czytałem o różnych negatywnych opiniach na temat każdego z opisywanych filtrów.Co do jakości to jeżeli ktoś stale patrzy na filtr to jest to ważne,ale jeżeli stoi gdzieś w szafce to osobiście wolę wydać mniej kasy i mieć tej jakości trochę mniej.Wiadomo,że jbl czy tetra są z wyższej półki niż aqua nova i powinny być lepsze!bynajmniej pod względem jakościowym.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

No to po wykładzie Przemka nie wiem co brać :) Unimax czy Jbl, jakis nie zdecydowany jestem.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: Proszę o pomoc w wyborze filtra

Post autor: Big daddy »

Już pisałem oba filtry są dobre, nie chciałbym Ci głowie mieszać. Sklaniasz się do jbla więc kup i będziesz zadowolony. Bardziej namawiałbym na uni gdybyś miał długie akwarium,wtedy te podwójne wloty bardziej by się przydały.
Musisz sam zdecydować, na pocieszenie powiem Ci ze błędu nie popełnisz. Ja wziąłbym uni:lol:

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

No to jeszcze moje 3 gr :p Uni jest fajny, dwa wloty i wyloty , jednak jeżeli chodzi o pobór energii, JBL nie ma sobie równych . Jest najbardziej energoszczędnym filtrem na rynku :idea:
Jak pisał Big, który nie kupisz wybór będzie dobry, a i jeszcze jedno JBL jest dużo tańszy :p
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Ok wybór padł na Jbl e1501Greenline.
Dziękuje za rady. :)
Temat można zamknąć
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Jsk będziesz zamawiał w Akwarystyczny24 to zamów ten z ostatniej linii (bez uszczelki) :!:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

KODI pisze:Jsk będziesz zamawiał w Akwarystyczny24 to zamów ten z ostatniej linii (bez uszczelki) :!:
Bez uszczelki jest lepszy?
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Ma poprawiony plastik na głowicy . Ja posiadam obie wersje z uszczelką i bez ;) Bez uszczelki lepszy :idea:
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

KODI pisze:Ma poprawiony plastik na głowicy . Ja posiadam obie wersje z uszczelką i bez ;) Bez uszczelki lepszy :idea:
Oki, dzięki za rady za chwilkę będę zamawiał jeśli nie będzie tego nowego bez uszczelki to lepiej odpuścić czy z uszczelka tez jest dobry?
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Praktycznie niczym się nie różnią ;) Jak nie ma uszczelki masz jeden element mniej, który trzeba wymieniać :p
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Filtr zamówiony (bez uszczelki) Zobaczymy jak będzie hulał.
Pozdrawiam
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”