[160 l] Ameryka Centralna
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: [160 l] Ameryka Centralna
Wstawię na pewno ale jak w nim posprzątam trochę. Zarosło przez wakacje glonami a mieczyki nie nadążają je jeść.
160 l (Pseudotropheus saulosi x16)
Cieszy jak ryby mają odpowiednie warunki i automatycznie chęć do rozmnażania.
A może Dasz jakiś wiekszy opis ich zachowań podczas tarła?
A może Dasz jakiś wiekszy opis ich zachowań podczas tarła?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Najstarsza para się dobrała i już maja ikrę. Pozostała czwórka jest młodsza o ok. 2 miesiące, więc podejrzewam, że z końcem roku będą już dojrzałe płciowo.
A na zachętę pokazuje wczorajsze zdjęcia samca w barwach godowych.
Na razie samiec wykazuje umiarkowana agresję do innych ryb ale w chwili wypłynięcie młodych to się pewni zmieni.
Samiczka siedzi w grocie i na razie nie chce pozować ale jest cała żółta w czarne pasy, wygląda jak wyrośnięta osa

A na zachętę pokazuje wczorajsze zdjęcia samca w barwach godowych.
Na razie samiec wykazuje umiarkowana agresję do innych ryb ale w chwili wypłynięcie młodych to się pewni zmieni.
Samiczka siedzi w grocie i na razie nie chce pozować ale jest cała żółta w czarne pasy, wygląda jak wyrośnięta osa

- Big daddy
- Administrator
Super rybska!
No mnie też się podobają. Chyba znalazłem dla swojego akwa optymalny gatunek. Trochę go wam bliżej opiszę i może kogoś zainteresuje tym gatunkiem.
Jak już wcześniej gdzieś pisałem to gatunek blisko spokrewniony z pielęgnicą zebrą i sajicą ale ...o niebo łagodniejszy i jak dla mnie o niebo ładniejszy.
Akwarium: z tego co widzę dla pary wystarczy akwa 112 l , dno 80x40
Woda: zwykła woda kranowa jaka u nas występuję , ja mam chyba Two ok15-20, ph mam 7,5
Temperatura: 20-30, optymalna 23-25
Żywienie: bezproblemowo je wszystko, mrożonki, żywy jak i suszony (ja karmię karma dla pielęgnic Naturefood i podaje mrożone - artemia, wodzień) ważne żeby dodawać trochę pokarmu roślinnego
Dymorfizm płciowy: samce większe, samiczki mają na płetwie grzbietowej charakterystyczne pawie oczko
Rozmnażanie: Ryby dobierają się w pary po około roku dy dojrzeją już płciowo, po tarle jak to pielęgnice staja się agresywniejsze dla innych mieszkańców akwa, ale jak się ma duże akwa to samiec tylko je będzie odganiał od młodych. U mnie w 160 l na razie pozostałe ryby są odganiane od groty, bez jakiś drastycznych ataków.
Z obserwacji widzę, że bardziej odganiają inne cryptoherosy niż np. pielęgnice ellioti, które z nimi trzymam (6 szt. wielkości 4 cm). W przyszłości che zostawić parę cryptoherosów i parę elliotek. Zobaczymy czy ten pomysł wypali.
Aha i raczej szukają na tarło jakieś groty niż odkrytego kamienia.
Podobno składają ikrę w ilości do 200. Ja ikry nie widzę więc na razie nie moge tego potwierdzić.
Wychów młodych: no tego jeszcze nie wiem
bo jeszcze jest ikra, ale kolega je odchował bez problemów.
No na razie tyle spostrzeżeń. ;-)
PS. Samczyk mój ma ok 10 cm a samiczka ok 7 cm , literatura podaje ze rosną chyba do 10-12 cm
Jak już wcześniej gdzieś pisałem to gatunek blisko spokrewniony z pielęgnicą zebrą i sajicą ale ...o niebo łagodniejszy i jak dla mnie o niebo ładniejszy.
Akwarium: z tego co widzę dla pary wystarczy akwa 112 l , dno 80x40
Woda: zwykła woda kranowa jaka u nas występuję , ja mam chyba Two ok15-20, ph mam 7,5
Temperatura: 20-30, optymalna 23-25
Żywienie: bezproblemowo je wszystko, mrożonki, żywy jak i suszony (ja karmię karma dla pielęgnic Naturefood i podaje mrożone - artemia, wodzień) ważne żeby dodawać trochę pokarmu roślinnego
Dymorfizm płciowy: samce większe, samiczki mają na płetwie grzbietowej charakterystyczne pawie oczko
Rozmnażanie: Ryby dobierają się w pary po około roku dy dojrzeją już płciowo, po tarle jak to pielęgnice staja się agresywniejsze dla innych mieszkańców akwa, ale jak się ma duże akwa to samiec tylko je będzie odganiał od młodych. U mnie w 160 l na razie pozostałe ryby są odganiane od groty, bez jakiś drastycznych ataków.
Z obserwacji widzę, że bardziej odganiają inne cryptoherosy niż np. pielęgnice ellioti, które z nimi trzymam (6 szt. wielkości 4 cm). W przyszłości che zostawić parę cryptoherosów i parę elliotek. Zobaczymy czy ten pomysł wypali.
Aha i raczej szukają na tarło jakieś groty niż odkrytego kamienia.
Podobno składają ikrę w ilości do 200. Ja ikry nie widzę więc na razie nie moge tego potwierdzić.
Wychów młodych: no tego jeszcze nie wiem

No na razie tyle spostrzeżeń. ;-)
PS. Samczyk mój ma ok 10 cm a samiczka ok 7 cm , literatura podaje ze rosną chyba do 10-12 cm
- MarSz
- Użytkownik
Powodzenia w odchowie młodych i liczę na dalszą fotorelację.
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Jaca załóż temat o tych rybciach w odpowiednim dziale i daj foty
Będzie dla potomnych 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
No powiem, że super sie samiec prezentuje, szkoda że samica się schowała, ale jak wyjdzie z młodymi to spróbuj ją pstryknąć. Ja swego czasu myślałem o krobii czerwono okiej, ale podobno nie do dostania u nas.
Chętnie poczytam dalszą relację.
Chętnie poczytam dalszą relację.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- bynio67
- Założyciel
Pielęgnice to moja pasja, dlatego Twoja galeria interesuje mnie bardzo. Czy coś ciekawego wydarzyło się od ostatnich informacji?
Niestety, ani z pierwszego ani z drugiego tarła nic nie wyszło. Podejrzewam, że to albo wina przerybienia albo co bardziej prawdopodobne - stara woda. Dawno nie robiłem podmianki. No chyba w weekend wyczyszczę filtry i podmienię ze 30 % wody. W międzyczasie też wyeksmitowałem 5 rybek i zrobiło się już trochę luźniej.
No i trzecie tarło wreszcie udane, 1 listopada samiczka wyprowadziła ok 15 maluchów ;-)
No to super, jak będziesz mógł i uda się to wstaw zdjęcia samicy z młodymi.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Mam zdjęcie samca z młodymialkorta pisze:No to super, jak będziesz mógł i uda się to wstaw zdjęcia samicy z młodymi.

Dzięki, kurcze super ubarwienie ma samiec, młode nieźle śmigają przy nim. 
No piękniutki ten samczyk.

No piękniutki ten samczyk.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Big daddy
- Administrator
To może byś jeszcze zdradził tajemnice dlaczego akurat twoje ryby są zawsze tak piękne?
Co byś tam nie hodował zawsze szczęka opada
Co byś tam nie hodował zawsze szczęka opada