PROSZE O PORADE :)

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Franek
Użytkownik

PROSZE O PORADE :)

Post autor: Franek »

Witam. Czytałem dużo na forum na ten temat ale dalej nie jestem w stanie dojśc do jakiegokolwiek ładu w moim akwarium. Chodzi mi mianowicie o ilość i gatunki ryb, oświetlenie.
Akwarium : 100x40x40 (160L)
Światło : 1x30W Hagen SUN-GLO , 1x30W Hagen POWER-GLO
Filtr : JBL e901
Napowietrzanie :EHEIM Air Pump 200
Ogrzewanie : EHEIM JAGER 200W
Podłoże: Piasek
Wystrój: Wapienie filipińskie ok. 30kg , tło strukturalne (imitacja kamieni)
Obsada:
8x Pseudotropheus acei (różnej wielkośći)
8x maylandia estherae (w tym 1x samiec narazie/różnej wielkośći)
5x Labeotropheus trewavasae (1/4)
2x Melanochromis cyaneorhabdos (małe)
2x Pseudotropheus Elongatus Mphanga (małe)
2x Pseudotropheus Socolofi (małe)
2x Pseudotropheus saulosi (1/1)
2x Pyszczak złocisty (1/1)
2x Pundamilia nyererei ruti island
1x Plekostomus (ok. 20cm)

Wiem że jest za dużo rybek ale w akwarium nie ma jakiś sprzeczek no ale trzeba trochę wydać. Nie wiem dokładnie jakie zostawić (wszystkie mi się podobają), rozważałem już nad kupnem większego zbiornika jakieś 800-900 L ale na razie brak funduszy na taki skok. Jakby mógł ktoś poradzić byłbym wdzięczny :) A z oświetleniem mam problem gdyż nie wiem czy dobrze dobrałem oświetlenie bo po dłuższym okresie zrobiło się "żółto" i całe tło jak i za tłem zaczęły pojawiać się masywne ilości glonów.
Chciałem wymienić zestaw na POWER GLO + AQUA GLO lub AQUA GLO + MARINE GLO ale nsam nie wiem . Proszę o rade :) i przyjmę z pokorą wszystkie wytykane błędy .
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kapa131986
Użytkownik

Re: PROSZE O PORADE :)

Post autor: kapa131986 »

Witam,obsadę ilościowo posiadasz taka sama jak ja w 300l i ja raz w tygodniu w ostatnim bądź czasie wylawiam trupy:( jeżeli masz zamiar trzymac haremy to polecam zredukować do 2 max 3 jeżeli tego nie zrobisz natura sama wybierze,co do oświetlenia polecam Power i Aqua glo
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ja jestem odmiennego zdania ;) Nic nie wyławiaj, zbiornik wydaje się za mały ale widziałem mniejsze z pyszczakami :shock: Nie sugeruj się teoriami 1+2 lub 2+4 itp. Wszystko wyjdzie w praniu :idea: Wszystko zależy od indywidualnego temperamentu rybek i aranżu ;) Na tym forum przełamujemy lody i wspieramy miłośników ryb z innym poglądem na akwarystykę (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) ;)

Moja rada obserwuj , obserwuj i wyciągaj wnioski. Nie każdy pyszczak jest taki sam :!: Dla tego te ryby są takie wyjątkowe :)

W/g opisu masz dużo małych ryb , zaobserwuj co się będzie działo , eliminuj jednostki najbardziej agresywne.
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
kapa131986
Użytkownik

Post autor: kapa131986 »

Kodi ja tez obserwowalem obserwowalem i nic nie zapowiadalo tragedii no momentu jak ryby dorosły i podeszly do pierwszego tarła i każdy z 8 haremów potrzebował konta,nagle braklo miejsca i najsłabsze odpadaly.
Co innego jest jak w zbiorniku jest 8 różnych samców bez samic(nie maja przed kim szpanować i szukać kontów co znaczy ze nie ma agresji
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Wszystko zależy od Ciebie. Mam na myśli to jaką wizję miałeś zanim założyłeś zbiornik z tak dużą liczbą gatunków. Jeżeli chcesz hodować pojedyńcze sztuki to działaj dalej według tego klucza. Nie musisz się zgadzać z tym, że mnie taki pomysł by szybko znudził. Napisałeś także że Twoje wapienie filipińskie ważą ok. 30 kg. Uważam że to też ogranicza ilość miejsca do pływania. Dla mnie tego typu kamienie kupował Daro który nie jest specjalistą w tej dziedzinie. A mimo tego zakupione przez niego 5 kamieni wypełniły całą długość akwarium na wysokoś ponad 70% i ważą tylko 11 kg.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Teoretycznie jest zupa rybna i za dużo gatunków jak na tak mały zbiornik, jeżeli jednak planujesz większy zbiornik za jakiś czas to za nim ryby dorosną powinno być okej. Problemem w Twoim akwarium okażą się acei gdyż rosną duże i zdominują akwarium gdy podrosną, w moim przypadku samiec acei osiągnął 18,5cm i był bardzo agresywny.

Polecam przejrzenie mojego tematu, gdyż zostały tam poruszone ciekawe tematy oraz doświadczenia.

http://afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2499" onclick="window.open(this.href);return false;

Zgadzam się również że jest zbyt dużo kamieni, jeżeli posiadasz tło strukturalne, wyjmij z akwarium jak najwięcej kamieni to również spowoduje, że ryby będą mniej agresywne bo nie będą miały czego bronić. Także obserwuj i eksperymentuj.

Jak możesz wrzuć filmik zbiornika, zobaczymy jak zachowują się ryby ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”