[30l] Pierwsze (naprawdę) akwarium w życiu
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: [30l] Pierwsze (naprawdę) akwarium w życiu
Przykra sprawa, jedynym ratunkiem przed takimi "niespodziankami" jest filtr RO. Nigdy nie wiadomo co nam tam puszcza wodociągi....
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
- jabluszko520
- Użytkownik
Re: [30l] Pierwsze (naprawdę) akwarium w życiu
abaddon79 pisze: Podmiana była jak zawsze 1/3 wody, nalanej do wiadra kilka godzin wcześniej z dodatkiem Macro, potasu i EasyCarbo (nie jestem tylko pewny ze czegoś nie wlałem za dużo, choć wydaje mi się że dałem tyle co zwykle).
Czy woda nie powinna być "odstana"? Ja do mojego akwa nie doleję, jeśli nie stała dłużej niż 24h.
Poza tym, jeśli dolewasz dodatki typu potas, Macro itd to nie powinieneś tego robić "na oko", załatw sobie strzykawkę bądź jakąś inną miarkę i dodawaj odpowiednie dawki. Będziesz zawsze pewny, że nie dałeś niczego za dużo (z twojego opisu wnioskuję, że nie odmierzasz nawozów?).
Moim zdaniem zrobiłeś zbyt gwałtowną podmianę (za dużo od razu i za szybko nalana), zaburzyłeś równowagę w zbiorniku. Masz bakterie? Może one pomogą.
- abaddon79
- Użytkownik
W sumie zawsze tak samo robiłem podmiany.
Woda do wiadra odstawiona różnie -raz na noc, raz na kilka godzin tylko..
Nawet ta z wczoraj stała od wieczora w kotłowni żeby się zagrzała- bo leję zawsze tylko zimną.
Nawozy leję oczywiście strzykawką, ale że dodaje nawozów tylko do podmian to leję więcej niż by to wynikało z dziennego dawkowania. Np Makro- daję 5 ml , potasu ok 2ml, easyCarbo też z 5 ml.
Może za dużo?!?
Zaczynam sie przychylać jednak do tego co piszę BigDaddy- miałem już tak że po podmianie mleko było tak z 3 dni a ryby były dziwne i wtedy ktoś tez pisał że zdechły mu palety (w ten sam dzień co ja podmieniał wodę).
Woda do wiadra odstawiona różnie -raz na noc, raz na kilka godzin tylko..
Nawet ta z wczoraj stała od wieczora w kotłowni żeby się zagrzała- bo leję zawsze tylko zimną.
Nawozy leję oczywiście strzykawką, ale że dodaje nawozów tylko do podmian to leję więcej niż by to wynikało z dziennego dawkowania. Np Makro- daję 5 ml , potasu ok 2ml, easyCarbo też z 5 ml.
Może za dużo?!?
Zaczynam sie przychylać jednak do tego co piszę BigDaddy- miałem już tak że po podmianie mleko było tak z 3 dni a ryby były dziwne i wtedy ktoś tez pisał że zdechły mu palety (w ten sam dzień co ja podmieniał wodę).
[250L] Thorichthys maculipinnis+ Xiphophorus hellerii "Palenque"
[100/200L] Macropodus opercularis+Trigonostigma espei
[60L] Tateurndina ocellicauda (w planie)+Pseudomugil gertrudae
[60L] Apistogramma borelli (w planie)+Hyphessobrycon amandae
[30L] Fundulopanchax gardneri
- Big daddy
- Administrator
Wiaderko było otwarte?
Pytam bo ta kotłownia mnie zainteresowała, może coś z tamtąd dostało się do wody?
Pytam bo ta kotłownia mnie zainteresowała, może coś z tamtąd dostało się do wody?
- abaddon79
- Użytkownik
Wiaderko z pokrywą, kotłownia zamykana na klucz..
No rzesz ...rwa mać- kirysek też martwy na razie jeden...
Od rana siedzę i analizuje co zrobiłem i jak, ile wlałem, co wyjąłem z akwarium co i jak potem odłożyłem... i nic
Nie mam pomysłu co zrobiłem źle..
Tomek
No rzesz ...rwa mać- kirysek też martwy na razie jeden...
Od rana siedzę i analizuje co zrobiłem i jak, ile wlałem, co wyjąłem z akwarium co i jak potem odłożyłem... i nic
Nie mam pomysłu co zrobiłem źle..
Tomek
- Big daddy
- Administrator
Bo jak pisałem, pewnie nic złego nie zrobiłeś wina wody...
- abaddon79
- Użytkownik
Właśnie przyniosłem wodę z akwarium sąsiada.
Wleję ją, zobaczymy- gorzej chyba już nie będzie...
Wleję ją, zobaczymy- gorzej chyba już nie będzie...
- krzysiekh
- Wolontariusz Aqua Jura
- Kontakt:
Tak przyszłościowo, carbo nie lej tyle na jeden raz, dawaj mniej ale codziennie, bo może poparzyć skrzela u ryb. Resztę możesz dawać w tygodniowych dawkach.
Co do wody to ciężko cokolwiek powiedzieć, spróbuj mocno napowietrzać i jak masz węgiel aktywny do daj sporo do filtra.
Co do wody to ciężko cokolwiek powiedzieć, spróbuj mocno napowietrzać i jak masz węgiel aktywny do daj sporo do filtra.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek

- Daro
- Użytkownik
Zastanawia mnie właśnie ta dawka 5 ml EC ... miało być chyba 0,5 ml max 1 ml na dzień. Dolanie jednorazowo 5 ml do kostki 30 litrów brutto to przekroczenie ponad 10 krotne zalecanej typowej dawki przez producenta , a to może oznaczać problem dla ryb i krewetek i całej biologii zbiornika.
Z tym że wtedy dlaczego by mętniała woda w dużym zbiorniku ... bo chyba tam nie lejesz EC kubkami ... a zmętniało też ...
Czyli czyżby pomyłka w opisie podanej liczby wlanego EC ? No to wtedy mamy problem z podmienianą wodą ...
U mnie ostatnio w przeciągu tygodnia kilka razy zamykali na jakiś czas wodę lub było bardzo małe ciśnienie i już to dla mnie oznacza że muszę się pilnować przy podmianach i tłoczyć RO ...
A tak z ciekawości masz własne ujęcie czy z wodociągów , bo nie pamiętam czy podawałeś ....
Z tym że wtedy dlaczego by mętniała woda w dużym zbiorniku ... bo chyba tam nie lejesz EC kubkami ... a zmętniało też ...
Czyli czyżby pomyłka w opisie podanej liczby wlanego EC ? No to wtedy mamy problem z podmienianą wodą ...
U mnie ostatnio w przeciągu tygodnia kilka razy zamykali na jakiś czas wodę lub było bardzo małe ciśnienie i już to dla mnie oznacza że muszę się pilnować przy podmianach i tłoczyć RO ...
A tak z ciekawości masz własne ujęcie czy z wodociągów , bo nie pamiętam czy podawałeś ....
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- abaddon79
- Użytkownik
EC wlałem za dużo -to wiem, ale zawsze tak leję. Teraz już nie będę lał...
Strzykawka 5ml i rozlewam na dwa pojemniki z woda do podmian, jeden 9 litrów- do akwa 30L , drugi 4 litry do akwa 12L.
Woda z wodociągów- Gnaszyn to podobno "mieszanka" z rożnych ujęć.
Mnie zastanawia też reakcja roślin- nie ma już Rogatka (rozpadł sie całkiem) a wszystko inne jest lekko "żółtawe" i takie bardziej wiotkie?. Nurzaniec miał takie piękne kwiaty, opadły i z nowych pączków już sie następne nie rozwinęły. Najas też normalnie sie zapadł, kryptokoryny mają żółte liście.
Ryby żyją - przynajmniej te od wczoraj
Wodę od sąsiada nie wlałem -jak myślicie lać? On ma stałą podmianę, ale zbiornik chyba z 800l, wiec biologia chyba sie nie zaburzyła?
Zacznę też płukać gąbkę z filtra dopiero na drugi dzień po podnianie wody. Tak sobię myślę że przy podmianie zaburzam "biologię" i jeszcze dokładnie wypłukuje gąbkę więc jeszcze bardziej wszystko sie "sypie"
Dziękuje Wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc
Tomek
Strzykawka 5ml i rozlewam na dwa pojemniki z woda do podmian, jeden 9 litrów- do akwa 30L , drugi 4 litry do akwa 12L.
Woda z wodociągów- Gnaszyn to podobno "mieszanka" z rożnych ujęć.
Mnie zastanawia też reakcja roślin- nie ma już Rogatka (rozpadł sie całkiem) a wszystko inne jest lekko "żółtawe" i takie bardziej wiotkie?. Nurzaniec miał takie piękne kwiaty, opadły i z nowych pączków już sie następne nie rozwinęły. Najas też normalnie sie zapadł, kryptokoryny mają żółte liście.
Ryby żyją - przynajmniej te od wczoraj
Wodę od sąsiada nie wlałem -jak myślicie lać? On ma stałą podmianę, ale zbiornik chyba z 800l, wiec biologia chyba sie nie zaburzyła?
Zacznę też płukać gąbkę z filtra dopiero na drugi dzień po podnianie wody. Tak sobię myślę że przy podmianie zaburzam "biologię" i jeszcze dokładnie wypłukuje gąbkę więc jeszcze bardziej wszystko sie "sypie"
Dziękuje Wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc
Tomek
- Big daddy
- Administrator
Musisz jednak zmienić sposób nawożenia potas można podawać w jednej dawce, fosfor czy azot lepiej podzielić, żeby nie było wachnięć w ilości pierwiastków bo to pachnie kłopotami,(nie mówię o tym co teraz się dzieje).
Co do EC to nie ma sensu podawanie jednej dużej dawki, kiedyś wyczytałem w goglach, że okres połowicznego rozpadu EC wynosi ok 7-8h czyli tylko podawanie nawozu z rana przed włączeniem oświetlenia da oczekiwany efekt.
Co do EC to nie ma sensu podawanie jednej dużej dawki, kiedyś wyczytałem w goglach, że okres połowicznego rozpadu EC wynosi ok 7-8h czyli tylko podawanie nawozu z rana przed włączeniem oświetlenia da oczekiwany efekt.
- abaddon79
- Użytkownik
Niestety nie mam najlepszych wieści..
Za kilka dni to już nie będzie co nawozić.
Znów w obu akwariach to samo.
Ryby już OK, ale za to rośliny -tragedia..
Rozpadają się Kryptokoryny -liście robią się "przezroczyste" i wiotkie a później się rozpadają, Najas to samo z z Krypciami- liście przezroczyste i opadają z gałązek, z Rogatka i Moczarki zostały "patyki", Nurzaniec robi sie bardzo wiotki i lekko żółknie.
Co mogę zrobić?
Od podmiany nie lałem żadnych nawozów.
Za kilka dni to już nie będzie co nawozić.
Znów w obu akwariach to samo.
Ryby już OK, ale za to rośliny -tragedia..
Rozpadają się Kryptokoryny -liście robią się "przezroczyste" i wiotkie a później się rozpadają, Najas to samo z z Krypciami- liście przezroczyste i opadają z gałązek, z Rogatka i Moczarki zostały "patyki", Nurzaniec robi sie bardzo wiotki i lekko żółknie.
Co mogę zrobić?
Od podmiany nie lałem żadnych nawozów.
Zapewne nadal jakieś zaburzenia. Profilaktycznie można zastosować podmiany co 2 dni ( tylko na jaką wodę skoro podejrzenie padło na nią ) Podmiany powinny usunąć nadmiar skumulowanych elementów. Można też jakieś bakterie bo częstsze podmiany mogłyby zdestabilizować zbiornik.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- Big daddy
- Administrator
Mogę zaoferować wodę RO, z tego co podałeś mieszkasz w Gnaszynie a a Wyrazowe jeśli Cie to ratuje mogę utoczyc, tylko musiałbyś skołowac jakiś mineralizator.
Jak coś pisz.
Jak coś pisz.
- abaddon79
- Użytkownik
Dziękuje
Spróbuję podmian po 10% lub 20% co drugi dzień na wodę z filtra który posiadam. Po podmiance z tej wody było już lepiej-nic dalej z ryb nie padło a woda się wyklarowała.
Mam taki zestaw:
http://www.woda.com.pl/index.php?p1236, ... ter-fp3-k1" onclick="window.open(this.href);return false;
Pytanie czy lać EasyCarbo, Makro i Potas?
Może to pomoże roślinom a nie zaszkodzi rybom?
Będę raczej potrzebował jakiś szybko rosnących roślin- Rogatek, Moczarka- ma ktoś trochę, bo muszę odnowić "biomasę", kupię, przyjmę...
A tak na przyszłość to zastanawiam sie nad tym:
http://www.woda.com.pl/index.php?p1241, ... arystyczna" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wychodzi tak kosmicznie drogo... tylko jak z tą mineralizacją to muszę dopiero poczytać
Dobra -spadam do pracy, odezwę sie ok. południa
Jeszcze raz dziękuje
Tomek
Spróbuję podmian po 10% lub 20% co drugi dzień na wodę z filtra który posiadam. Po podmiance z tej wody było już lepiej-nic dalej z ryb nie padło a woda się wyklarowała.
Mam taki zestaw:
http://www.woda.com.pl/index.php?p1236, ... ter-fp3-k1" onclick="window.open(this.href);return false;
Pytanie czy lać EasyCarbo, Makro i Potas?
Może to pomoże roślinom a nie zaszkodzi rybom?
Będę raczej potrzebował jakiś szybko rosnących roślin- Rogatek, Moczarka- ma ktoś trochę, bo muszę odnowić "biomasę", kupię, przyjmę...
A tak na przyszłość to zastanawiam sie nad tym:
http://www.woda.com.pl/index.php?p1241, ... arystyczna" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wychodzi tak kosmicznie drogo... tylko jak z tą mineralizacją to muszę dopiero poczytać
Dobra -spadam do pracy, odezwę sie ok. południa
Jeszcze raz dziękuje
Tomek