pojemnik na wode

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

pojemnik na wode

Post autor: zborixon »

Witam. Mam pytanie czy moge pogorszyc parametry wody przelewajac ja do takiej czarnej kastry budowlanej. Chce zrobic restart zbiornika i chcialbym ze 100l wody z akwa 240l zostawic tej co jest teraz a nie mam zabardzo do czego takiej ilosci przelac. Dodam ze to nowa kastra ale smierdzi takim plastikiem i mam wrazenie ze woda w tym jak postoi to sie juz do niczego nie bedzie nadawala. Robil ktos moze tak? A moze poprostu wlac nowa wode a nie czyscic narazie filtra kubelkowego tylko po jakims czasie od zalania. Choc nie powiem bo wolalbym zrobic wszystko za jednym razem.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Re: pojemnik na wode

Post autor: krzysiekh »

Zobacz z jakiego materiału jest wykonana, jak PET albo HDPE to możesz nalać, nic nie powinno się dziać, jak z innego to raczej nie. Możesz też wanny w domu użyć ;)
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

wanny? przeciez ona jest chemia czyszczona
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

Podczas wkładania tła, zmuszony byłem to zlania całej wody z akwarium 240l - Malawi. Dokładnie wykorzystałem ten patent o którym myślisz. Kupiłem 2 szt. kastrów budowlanych (jeśli dobrze pamiętam to po ok. 50-60l), zlałem na kilka dni wodę. Nie zauważyłem zmian w zachowaniu ryb, testów wody nie robiłem. Wg mnie nie będzie najmniejszego problemu.

Ja zakupiłem 2 szt. w Praktikerze, po całej operacji oddałem :)
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

tez planuje kupic i oddac. mysle ze jak w malawi nic sie z woda nie stalo to tutaj tez chyba nie powinno bo tam wieksze wymagania sa odnosnie parametrow
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Zawsze można kupić folię z rolki sprzedawana na metry w sklepie i wymościć nią wanne czy inne pojemniki. ja tak zawsze robiłem jak nie byłem pewny beczki czy nie chciałem słuchać komentarzy żony , że wanna będzie śmierdzieć bb/ ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Daro pisze: czy nie chciałem słuchać komentarzy żony , że wanna będzie śmierdzieć bb/ ...
Znajomo to brzmi :)
Ja się przeprosiłem z 20 i 10 litrowymi baniakami z pracy (po podchlorynie sodu), wypłukałem to dziadostwo porządnie paręnaście razy, potem przez kilka godzin stało zalane wodą z przedawkowanym uzdatniaczem. Żadnej rybie czy krewetce nic się nie stało.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

To chyba wyprobuje opcje z folia. Bo pojemnikow raz nie posiadam a 2 jakbym mial je plukac parenascie razy i wlac butelke uzdatniacza to koszty tego bylyby drozsze. Wanna w sumie mi sie do plukania zwiru itp przyda to nie bede jej zajmowal i wysciele kastry.
Dzieki za pomysly
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

A takie pytanie mam bo ogolnie przy restarcie powinno sie pare dni poczekac ale jakos nie wyobrazam sobie trzymac zwierzat w tych kastrach wyscielanych folia. Czy jak przeleje jak najwieksza ilosc starej wody i nie bede ruszal narazie filtra to moge wpuscic obsade tego samego dnia jeszcze?
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

zborixon pisze:A takie pytanie mam bo ogolnie przy restarcie powinno sie pare dni poczekac ale jakos nie wyobrazam sobie trzymac zwierzat w tych kastrach wyscielanych folia. Czy jak przeleje jak najwieksza ilosc starej wody i nie bede ruszal narazie filtra to moge wpuscic obsade tego samego dnia jeszcze?
Parę dni się czeka żeby się ustabilizował cykl azotowy na świeżym akwarium. Skoro użyjesz "dojrzałej" wody, w której i tak wcześniej pływały ryby to można je wpuścić od razu
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

nie powiem bo na taka odpowiedz mialem nadzieje:)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Stara woda i stary filtr, bakterie na start i można już próbować choć ryzyko zawsze jest jakieś (w końcu najwięcej bakterii poza filtrem jest w podłożu).

Prostsza sprawa jeśli startujesz na podłożu jałowym (neutralnym).
Jeśli podłoże aktywne to mimo cyklu azotowego musisz jeszcze wziąć pod uwagę spore ilości składników które mogą być uwalniane z podłoża do słupa wody na początku (ilości i rodzaj zależne od rodzaju podłoża).
To samo tyczy się chyba ziemi ogrodowej.

Ostatnio robiłem jednodniowy restart krewetkariów -tzn. szybkie spuszczenie wody, zmiana podłoża i uruchomienie (ale na świeżej wodzie co prawda) - jednak zrobiłem to na tyle szybko by nie restartować biologii w hamburgach (gąbki były suche może max 5 minut). Jedynym problemem u mnie było zastosowane podłoże - ADA New - które mimo iż mniej od poprzednich tego typu - jednak coś zawsze uwalnia.
Jednak restart przeprowadzałem w sposób kontrolowany i już po 2 tygodniach pierwsze krewetki powędrowały do zbiorników - a po trzech już były one kompletnie obsadzone - do tej pory bez żadnych strat.

Więc najważniejsza jest świadomość tego co robisz.

A co do pojemników - warto je mieć a nie oddawać. Zawsze mogą się przydać (choć nie wiem dokładnie o jakich mówisz).

Ja kiedyś kupiłem 4 pojemniki 30l. Były najtańsze jakie znalazłem (chyba coś między 12-15zł za sztukę - teraz nie pamiętam). Ich problem polegał na tym, że były po jakichś nalewkach ziołowych na spirytusie (było mocno czuć a na dnie jeszcze tego trochę było - z 4 baniaków bym ok 1 litra zebrał jak bym chciał).

Chciałem pojemniki na gromadzenie RO ale długo się obawiałem o pozostałości po tych nalewkach. Płukałem kilka razy wodą z płynem, potem wodą aż względnie pozbyłem się zapachu. Potem się wietrzyły.
Potem przez dłuższy czas służyły do zbierania wody z akwarium po podmiankach (do podlewania nią potem kwiatków - kwiatki na nalewkach świetnie rosły :-) )
Potem do akwarium ogólnego ich używałem do podmian (jak już były czyste) i do gromadzenia RO.

Nie mam ich zdjęć ale możesz je zobaczyć na początku fotorelacji z zakładania akwarium w SOSW w Lublińcu.
Takie 4 zbiorniki po 30l to jak dla mnie podstawa - teraz mam zawsze na zapasie wodę z RO lub inną w razie potrzeby.

Zastanów się więc czy jest sens oddawać.

A co do metody z folia i wanną - zależy od tego co było w wannie. Wg mnie folia bardziej zabezpieczy wannę przed wodą niż wodę przed wanną - jeśli wiesz co mam na myśli.

Jeśli ktoś myje wannę jakimś mocnym detergentem - nie dałbym sobie ręki uciąć, że woda pozostanie czysta i nie zaszkodzi organizmom.
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Ja chce wziac takie czarne pojemniki budowlane oczywiscie nowe. Maja chyba cos kolo 80l kazdy. Ale smierdza takim plastikiem dosyc mocno jednak nic tam w nich nigdy nie bylo (prawdopodobnie bo to ze nowka to wiadomo ktos tez mogl kupic i oddac np) koszt jednego to pewnie z 50 zl wiec planuje wziac 3 i wszystko ladnie rozdzielic. Nie bede mial aktywnego podloza tylko gruby zwir. POstaram sie to zrobic na szybko a do kastr wsadze moze pompy bo mam 2 zeby woda nie stala i byla natleniana ciagle bo pewnie mi chwile zejdzie zeby szafke wypoziomowac porzadnie. Planuje to zrobic w 1 dzien. Zobaczymy jak beda rybki padac to bede informowal dla przestrogi zeby tak nie robic aczkolwiek widze ze opinie sa podzielone.
Awatar użytkownika
Gregory85
Użytkownik

Post autor: Gregory85 »

Jeśli dobrze pamiętam to za taką kastrę 80L w Castoramie dałem ok 25 zł. Także za te 50 zł to dwie kupisz. Ja jej używałem do mieszania podłoża do akwarium i na razie nawet krewetkom po ponad tygodniu w akwarium nic nie jest :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”