Też nie mogłem uwierzyć

Ale cieszę się, że jednak tak szybko Ci się udało.
Szkoda jednak, że sprzedałeś sprzęt - jak pisałeś, że nie prędko wrócisz to myślałem, że rok-dwa-trzy może, a tutaj piszesz, że najwcześniej wiosna lato planowałeś - kurcze - przecież to zaledwie tuż tuż - zbyt pochopna decyzja ze sprzedażą (choćby sam filtr by się przydał a tak to tracisz dwa razy) - no ale nic - myślę, że jak już postanowiłeś to dopniesz swego.
Wydaje mi się, że najważniejsze będzie wyciągnięcie nauczki z poprzedniej sytuacji i wzięcie pod uwagę bezpieczeństwa w pierszej kolejności - szkło musi być dobre i pewne.
Co do aranżacji - sam podejmiesz decyzję - natomiast częściowo może ona wpływać na wybór akwarium i sprzętu.
Jeśli to mają być czarne wody to niekoniecznie ale przy wodach przejrzystych (a jeśli myślisz o większej ilości roślin to raczej coś takiego wchodzi w grę) radziłbym zastanowić się przynajmniej nad przednią szybą OW.
Co do Aquarium Fish - za wiele powiedzieć nie mogę ale pewnie i tak więcej niż nic.
Poznałem osobiście przelotnie Karola z Aquarium Fish na Zoobotanice i uważam, że bardzo w porządku facet i myślę, że z wieloma rzeczami się możesz dogadać (jak choćby transport i jego koszty bo przy takim zbiorniku to nabiera znaczenia). Do tej pory pamiętam jak ładowaliśmy ten prawie 1000l zbiornik do samochodu a na niego pozostałe niewiele mniejsze. Karol ma w tym wprawę
Poza tym nie chcę mówić na wyrost (to sobie ustalicie) ale odnoszę wrażenie, że słyszałem opinie, że możliwy jest transport "przy okazji" jakiejś trasy osobisty do domu (jeśli miejsce i czas się dogra) i koszty są bardzo korzystne.
Co do samych zbiorników - widziałem te kolosy na Zoobotanice i nie mam im nic do zarzucenia. Ale specjalistą nie jestem.
Mam natomiast jeden zbiornik w domu - ten testowy 25l - cały OW i stoi obok kostki Aquaela - ponownie powiem - warto pomyśleć o OW choć przód bo jest różnica jak się patrzy na rośliny i ryby (mam kontrast bo stoją obok siebie).
Co do cen to ja Ci nic nie powiem bo ja mam ten zbiornik "wypożyczony" - tutaj rozmawiaj z Karolem albo może Kodi Ci pomoże (bo ma z nim częsty kontakt).
Pomyśl o porządnej szafce (nie jestem pewien, ale chyba też można się dogadać - ale tutaj mogę coś mieszać - a za to na pewno możesz liczyć na zrobienie tła na zamówienie - to w przypadku gdybyś jednak myślał o Malawi ale i pewnie do BW też fajne tło zrobi lub zorganizuje - zresztą zobacz relację z Zoobotaniki - tam są jego zbiorniki i tła lub przynajmniej tło w tym największym zbiorniku).
Powodzenia w powrocie i będę kibicował.