Moje 450 L

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Moje 450 L

Post autor: andrety »

Witam
Nie dałem rady Baniak musi być :)
Po remoncie konto prawie zero ale zrobiłem maślane oczka do mamy i jest pożyczka dłuuuuuugoterminowa, ale do rzeczy.
Akwarium będzie 450 standard ( 150x50x60) zamawiam na dniach, szukam w miarę dobrej firmy.
Szafka,-rama z kątownika spawana i obłożona płyta meblową.
Oświetlenie standard ale dołożę świetlówki (zostały stateczniki z pokrywy 200L )
Co będzie w baniaku? Nie wiem.Bardzo podoba mi się amazonka, oglądam, czytam i nie wiem czy ogarnę biotop, wcześniej miałem taki misz-masz i chce to troszkę zmienić, na pewno nie chcę zrezygnować z roślin.
Filtracja? I tu jestem w lesie,czytałem po różnych forach jedni mówią że przy takim litrazu trzeba dwa filtry bo jak padnie jeden to drugi w zapasie inni że jeden spokojnie wystarczy.
W grę wchodzi Unimax 500 bądz 700 albo 2X Jbl 1501.
Proszę doradzcie coś w sprawie filtra i czy rośliny z amazonki są wymagające.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Moje 450 L

Post autor: Big daddy »

Dwa razy sprawdziłem czy mnie oczy nie mylą, potem czy mózg nie szwankuje i myślę o tym Andrety :-D
Na taką wanienkę przydały by się dwa filtry, masz rację że zawsze to jakieś zabezpieczenie jest w razie awarii. Poza tym można przypisac im różne role. Choć jak byś kupił uni 700 pewnie da sobie radę. Amazonka również mnie chodzi po głowie, ale najpierw trzeba stanąć mocno na nogach :-D
Co do roślinności dasz radę, kurczę wyprzedałeś wszystko za grosze, szkoda tego 1501 przydałby się.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze:kurczę wyprzedałeś wszystko za grosze, szkoda tego 1501 przydałby się.
No szkoda :( , sprzedałem bo nie sądziłem że szybko postawie nowy baniak (kasa) planowałem dopiero wiosna-lato.Amazonka zawsze mi się podobała tylko nie było jakoś okazji, chęci do zmiany biotopu więc może teraz coś mądrego wypali, zobaczymy.Może jakoś to ogarnę.Iwona (żona) męczy mnie o malawi, tez mi się podoba bardzo ale ja chcę roślinki a tam troszkę z tym krucho, może kiedyś :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Chciałoby się rzec ..... A nic nie powiem :) Fajnie, że wracasz do nałogu :/n z!
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Red pisze:Chciałoby się rzec ..... A nic nie powiem :) Fajnie, że wracasz do nałogu :/n z!
Powiedz, powiedz co Ci tam na sercu leży :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

A nie mówiłem, że przyda się szybciej niż myślisz :) ale cholera to było szybciej niż ja myślałem :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

:-D O i awatar się zmienił, rozumiem że to "winowajca" całego zamieszania. Śliczny dzieciak, moje to już takie konie porosły że hej. Sorki za offa :oops::
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze::-D O i awatar się zmienił, rozumiem że to "winowajca" całego zamieszania. Śliczny dzieciak, moje to już takie konie porosły że hej. Sorki za offa :oops::
Dzięki, tak to ten rozbójnik Ale za to ze swoimi jak to nazwałeś " konmi :) " nie masz duszy na ramieniu jak do baniaka podchodzą
Red pisze:A nie mówiłem, że przyda się szybciej niż myślisz :) ale cholera to było szybciej niż ja myślałem :)
Ja tez nie myślałem że szybko postawie nowa bańkę, na jakiś czas pożegnałem się z akwarium.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Jak juz tak sobie gaworzymy to mam pytanko, chce zamówić baniak z AquariumFish kilka osób go poleca, i wiem ze na forum może nie dosłownie również ta firma miała swój udział.Będzie ok ? , bo już mam mętlik w głowie.Za dużo tych firm jest.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Też nie mogłem uwierzyć :-)
Ale cieszę się, że jednak tak szybko Ci się udało.

Szkoda jednak, że sprzedałeś sprzęt - jak pisałeś, że nie prędko wrócisz to myślałem, że rok-dwa-trzy może, a tutaj piszesz, że najwcześniej wiosna lato planowałeś - kurcze - przecież to zaledwie tuż tuż - zbyt pochopna decyzja ze sprzedażą (choćby sam filtr by się przydał a tak to tracisz dwa razy) - no ale nic - myślę, że jak już postanowiłeś to dopniesz swego.

Wydaje mi się, że najważniejsze będzie wyciągnięcie nauczki z poprzedniej sytuacji i wzięcie pod uwagę bezpieczeństwa w pierszej kolejności - szkło musi być dobre i pewne.

Co do aranżacji - sam podejmiesz decyzję - natomiast częściowo może ona wpływać na wybór akwarium i sprzętu.
Jeśli to mają być czarne wody to niekoniecznie ale przy wodach przejrzystych (a jeśli myślisz o większej ilości roślin to raczej coś takiego wchodzi w grę) radziłbym zastanowić się przynajmniej nad przednią szybą OW.

Co do Aquarium Fish - za wiele powiedzieć nie mogę ale pewnie i tak więcej niż nic.
Poznałem osobiście przelotnie Karola z Aquarium Fish na Zoobotanice i uważam, że bardzo w porządku facet i myślę, że z wieloma rzeczami się możesz dogadać (jak choćby transport i jego koszty bo przy takim zbiorniku to nabiera znaczenia). Do tej pory pamiętam jak ładowaliśmy ten prawie 1000l zbiornik do samochodu a na niego pozostałe niewiele mniejsze. Karol ma w tym wprawę :-)

Poza tym nie chcę mówić na wyrost (to sobie ustalicie) ale odnoszę wrażenie, że słyszałem opinie, że możliwy jest transport "przy okazji" jakiejś trasy osobisty do domu (jeśli miejsce i czas się dogra) i koszty są bardzo korzystne.

Co do samych zbiorników - widziałem te kolosy na Zoobotanice i nie mam im nic do zarzucenia. Ale specjalistą nie jestem.

Mam natomiast jeden zbiornik w domu - ten testowy 25l - cały OW i stoi obok kostki Aquaela - ponownie powiem - warto pomyśleć o OW choć przód bo jest różnica jak się patrzy na rośliny i ryby (mam kontrast bo stoją obok siebie).

Co do cen to ja Ci nic nie powiem bo ja mam ten zbiornik "wypożyczony" - tutaj rozmawiaj z Karolem albo może Kodi Ci pomoże (bo ma z nim częsty kontakt).

Pomyśl o porządnej szafce (nie jestem pewien, ale chyba też można się dogadać - ale tutaj mogę coś mieszać - a za to na pewno możesz liczyć na zrobienie tła na zamówienie - to w przypadku gdybyś jednak myślał o Malawi ale i pewnie do BW też fajne tło zrobi lub zorganizuje - zresztą zobacz relację z Zoobotaniki - tam są jego zbiorniki i tła lub przynajmniej tło w tym największym zbiorniku).

Powodzenia w powrocie i będę kibicował.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

O widzę, że temat już założyłeś :-D
Tak czytam i widzę, że będzie BW albo coś w tym stylu - extra
Jak nie masz filtracji to może pomyśl o sumpie, szafkę robisz więc możesz szykować pod sump, do tego pompa od CO i masz ciszę i spokój na lata - moim zdaniem.
Ja mam jeden filtr JBL1501 i to jak dla palet jest za mało :-( kupiłem już nawet drugie akwarium (z AquariumFish) na sump ale nie mam go gdzie wstawić, bo szafka z płyt nie daje takiej możliwości.
Powodzenia
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Co mogę powiedzieć to akwaria klejone czyli jeśli koniecznie musisz mieć szlify na wszystkich krawędziach to nie licz na to, poza tym jak Marcin pisze Karol to spoko gość i ma wprawę i doświadczenie w tym co robi.
Zadzwoń do Kodiego tel ma w podpisie, (przez forum będziesz miał lepszą cenę) i tu masz największą zaletę czyli koncert życzeń, gr szka, rodzaj, przód można dać z opti, przednią szybę grubszą, zbrojoną itp.
Kwestia dogadania, zamówić możesz również szafką, pokrywę, tło, transport jak widzisz full service.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Dzięki za zainteresowanie tematem.Akwarium wybiorę z AquaFish, maja częste trasy Katowice -Częstochowa więc myślę że kawałeczek odbiją na Myszków, będę dzwonił wszystkiego się dowiem.Do Kodiego dziś będę dzwonił pogadamy.Front chce opti ale nie wiem czy kasa mi pozwoli :) Co do szafki będę robił w swoim zakresie, chcę zrobić tak żeby swobodnie weszły dwa filtry i trochę miejsca na inne graty.Adam wspominał o sumpie, fajna sprawa tylko ja nie mam o nim dosłownie żadnego pojęcia jak to zrobić, musiał by mi to ktoś ogarnąć.Co do tła to będzie czarne, widziałem baniak pomalowany farba do tablic (czarny mat).Na forum chyba tez ktoś tak ma.Biotop będzie amazonka wstępnie.Malawi jest super ale jak już wspomniałem chce więcej roślin.Musze jeszcze poczytać o roślinach czy potrzebują dużo światła, czy jest sens dokładać świetlówki, stateczniki elektroniczne mam ze starej pokrywy więc to nie problem.Chce by to wszystko miało ręce i nogi.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

Myślę że sump wyniesie cię taniej niż 2 kubły, a wydajność na pewno większa i czyszczenie lepsze :-D
Automatyczna podmiana wody, automatyczna dolewka i spust do kanalizacji, do tego masz komorę na grzałki i inne sprzęty :-)
tu masz linka do poczytania:
http://starykot.za.pl/Sump.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”