Moje akwa

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Moje akwa

Post autor: tomek62 »

Witam, po spędzeniu wielu godzin na forum, zebrałem się w sobie i postanowiłem dokonać rewolucji w moim baniaku. Patrząc na swój baniak i na baniaki koleżanek i kolegów doszedłem do wniosku, że czas na krok na przód.
Obrazek
Obrazek
Tak było, ale zobaczyłem zupełnie coś innego i chcąc to mieć spróbowałem do tego podążyć.

Obecnie to podłoże:
Floran filtus start,
kulki gliniano torfowe firmy Zoidberg
żwir ze starego akwa.

Flora: rogatek, rotala rotudnifolia, hydrocotyle sp. japan, subwasertang, najas guadelupensis, microzorium widelov, pistia, duży henio, paprotnica w wersji pływającej i mech, który dostałem jako christmas, Zwartka (Cryptocoryne nevillili), Żabienica (Echinodirus grisebachii), Anubias Karłowaty (Anubias Barteri), Strzałka szerokolistna (Sagittaria platyphylla), Kabomba Zielona (Cabomba aquatica), Ludwiga Błotna (Ludwiga Palustris) Onowodek Kędzierzawy (Myriophyllum aquaticum).

Fauna: 2 pary molinezji, samiec plus 5 samic zmienniaka, para kirysów spiżowych, kilka danio oraz coś co ostatnio zdemolowało mi umysł tj. Ampularie.

A tak wygląda to dziś:
Obrazek

Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Moje akwa

Post autor: Big daddy »

Dwa inne światy, ten rugi bardzo przyjemny coś z tego będzie tylko jeśli mnie wzrok nie myli anubiasa masz posadzonego w podłożu, to bład musisz go przymocować do jakiegoś korzonka bądz kamienia. To typowy epifit.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Wizualnie, moim zdaniem lepiej. Substrat podźwirowy na pewno wspomoże kondycję roślin. Pytanie jednak o granulację źwiru, czy nie za gruby ?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Post autor: sibelius »

Bardzo dobrze na początek - kupa roślin, a potem albo selekcja, albo mega przycinki co tydzień.
Big daddy ma rację, anubiasa wyciągnij z podłoża, bo zgniją mu za jakiś czas korzenie.
Mam wątpliwości, czy ten duży kamień nie zatwardzi ci wody. Jak się kiedyś wybrałem na skład kostki i kamieni z butelką octu, to bardzo podobny do twojego pienił się po polaniu i to jak.
Czy akwarium nie stoi krzywo?
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Dziękuje za opinie. Anubiasa przesadzę w najbliższym czasie. Co do granulacji żwiru to jest w przedziale 3-6 mm. Mogą mylić pojedyncze kamienie o granulacji 1-2 cm, które są tylko na wierzchu. Kamień tzw lawa wulkaniczna pochodzi z zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego. Powiedziano mi, że w żaden sposób nie wpływa na odczyny wody. Jednocześnie przypomina mi się opowieść pewnego wyjadacza, który opowiadał, jak to skusił się na kamienie ze składu kamienia ozdobnego i mimo starannej preparacji ów kamieni, musiał robić restart 400 litrowego zbiornika. I ostania sprawa wypoziomowanie. rzeczywiście nie jest idealnie, ale chyba mój blok budowano po niezłej imprezie i ile mogłem tyle podniosłem szafkę z jednej strony. Poza tym podczas robienia zdjęć pokrywa zbiornika nie była idealnie założona.
Tomek
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Właśnie trawa restart. Wywołałem fałszywy alarm,na przedniej szybie zauważyłem coś co przypominało mikro pęknięcia na poziomie podłoża. Dmuchając na zimne, oraz na fakt, że często koło akwarium leży w wózku moja 5 miesięczna córeczka, która obserwuje rybki opróżniłem baniak. Po wizycie w zakładzie szklarskim i ocenie fachowca wymieniłem szybę frontową i właśnie tworzę. Mam swoją wizję, nie trzymam się jakiegoś stylu. Dobrze, że niedawno zdobyłem pojemniki na wodę, więc wodę będę miał dojrzałą. Za niedługo fotki.
Tomek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: Moje akwa

No to powodzenia i miłej pracy, czekamy na efekty :smile:

Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Lepiej na zimne dmuchać w takich sytuacjach.
Awatar użytkownika
Yetimen
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Yetimen »

Ciekawy jestem jak bedzie się prezentować w nowej odsłonie :)

a tak poza tym też mnie czeka restart, po rocznym wrzucaniu wszystkiego w nie ładzie zrobił się galimatjas :D
Prawie robi dużą różnice...
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Akwarium zrobione, związku z tym że nie płukałem podłoża, a woda w 95% jest z przed restartu postanowiłem wpuścić ryby po zniknięciu zmętnienia. Czyli po ok 24 godzinach. Jedynie co psuje mi efekt to brak rośliny dywanowej. Myślę, że była by to wisienka na torcie. Niestety w Zawierciu w żadnym zoologu nie mogłem nic dostać. Prawdopodobnie będę dzisiaj w Częstochowie, może coś znajdę. Zdjęcia niedługo. Czekam na zwrot aparatu
Tomek
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Witam ponownie, poniżej fotki teraźniejsze:

Obrazek

Obrazek

Akwarium ogólnie niewiele się zmieniło. Poza oświetleniem: 2*18W. Temperatura barwy to 4000K i 6500K. Podłoże to niepłukany żwir z całym dobrodziejstwem mieszkańców. Starałem się jedynie pozbyć wszystkiego co ma więcej niż 1 cm sześcienny. Flora niezbyt wyszukana. Jak zresztą widać. cieszy rozrastający się Anubias zamocowany (po uwagach Big daddy'ego) na kawałku korzenia. Fauna to Zmienniaki, Molinezje, stadko Neonków (na wyraźne życzenie mojej ślubnej) i nieśmiertelna parka kirysów. Trochę zmian w porównaniu z poprzednim aranżem, ale mi się podoba. Brakuje mi jak poprzednio napisałem jedynie trawnika.
Tomek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: WOŚP

Fajnie wyszło, aponogetifolia może troszkę opanować zbiornik bo jest wielka. Jeśli chcesz mogę się podzielić pteropusem, vindelowem, jakieś anubiasy, pelia też się znajdą.
Na trawnik mi się marnuje w toni matsilea byłaby jak znalazł, jak coś pisz.

Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Tomek - za jakiś tydzień, może dwa bede mial na zbyciu malego heńka w emersie (bede likwidowal moje wabi kusa ale jeszcze musze z tym poczekac bo część tego heńka może dołożę jeszcze do vivarium).
Tak samo pewnie bede mial troche eleocharis parvula bo przymierzam sie do likwidacji zielonego mikrusa (ale tutaj sytuacja jest identyczna - część roślin pójdzie do vivarium jak będzie gotowe mam nadzieję na dniach).

Jednak obie mają nienajmniejsze wymagania co do światła by rosły w pełnej okazałości - możesz jednak spróbować.
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Post autor: sibelius »

Trochę masz goło, a ryb sporo.
Też jestem zdania, że ta wielgachna krypta zasłoni ci pół akwarium.
Co to za kamienie? Wyglądają ciekawie, ale nie jest to przypadkiem wapień koralowy? Jeśli tak, możesz mieć problem z nadmierną twardością.

Choć nie trawikowymi, mogę się też podzielić roślinami, m.in. dużym heńkiem, z niego mam "pseudotrawnik" i kryptokorynami o mniejszych gabarytach, ze cztery sztuki się znajdą.
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Kryptokorynę wsadziłem bo w sumie nie miałem co z nią zrobić. A szkoda mi było wyrzucić roślinę o systemie korzennym wielkości pięści. Kamienie dostałem z zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego jako lawę. Mam je dobry rok. Nie sprawiają żadnych problemów. A ich nierównomierna faktura oraz dziurki ułatwiają obsadzenie ich. Big daddy dziękuję za ofertę roślin. Jak będę wiedział mniej więcej kiedy odwiedzę Święte Miasto zadzwonię odpowiednio wcześniej i może uda nam się spotkać. Marcin dla ciebie też wielkie podziękowania za odzew. planuję w najbliższym czasie wywalić jedną świetlówkę 18W o temp. barwy 4000K i zamontować moduły ledowe (odpowiednik 18W) o temp barwy światła 8000K 10000K. Wtedy myślę, że dodatkowo współczynnik mocy do litrów 36W do 45l da radę. Jak będziesz miał coś na zbyciu to odezwij się, zadzwonię i coś ustalimy. (w końcu wymierzyłem ile wody wleję w baniak, bo przez jego dziwny kształt nigdy nie chciało mi się tego liczyć).
Jeszcze trochę wyników pomiaru wody testami jakie obecnie posiadam- ph- 6,8 KH- 3 GH- 7.
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”