Który filtr?
Moderator: Opiekun_Forum
- dominikbugi
- Użytkownik
Który filtr?
Witam Mam do wyboru Unimaxa 150 oraz Versamaxa FZN-3. Chciałbym któryś z tych filtrów lub o podobnym przepływie ponieważ chce by filtr był z przyszłością. Jednak róznica jest taka, że FZN-3 miałbym za... jakiś 1 miesiąc a unimaxa... może za jakies 3-4 miesiące
- Big daddy
- Administrator
Re: Który filtr?
Kubełek lepszy tylko wziąłbym większy 250 tkę jeśli ma się do czegoś kiedyś przydać.
Zależy jak Ci się spieszy...
A do jakiej wielkości akwarium potrzebujesz filtr? Będzie łatwiej coś doradzić.
Zależy jak Ci się spieszy...
A do jakiej wielkości akwarium potrzebujesz filtr? Będzie łatwiej coś doradzić.
- dominikbugi
- Użytkownik
Mam 54l Wiem że to za dużo jak na taki litraż ale nie chce kupować nowego filtra przy zmianie akwarium... Spieszyć się nie spieszy 

- MarSz
- Użytkownik
Pośpiech nigdy nie jest wskazany w akwarystyce.
Więc poczekaj - ten czas wykorzystaj na doczytanie paru rzeczy - to już będzie twój pierwszy zysk.
A drugi to będzie ten, gdy zmienisz akwa na większe - już będziesz miał filtr.
Unimax250 wbrew opisowi wcale taki bardzo mocny nie jest więc w tych 54l jak się postarasz to pralki nie zrobi (zawsze możesz na wąż prefiltr załozyć - to go mocno ograniczy a przy okazji bardzo ułatwi Ci czyszczenie) a potem do nieco większego będzie jak znalazł.
Więc poczekaj - ten czas wykorzystaj na doczytanie paru rzeczy - to już będzie twój pierwszy zysk.
A drugi to będzie ten, gdy zmienisz akwa na większe - już będziesz miał filtr.
Unimax250 wbrew opisowi wcale taki bardzo mocny nie jest więc w tych 54l jak się postarasz to pralki nie zrobi (zawsze możesz na wąż prefiltr załozyć - to go mocno ograniczy a przy okazji bardzo ułatwi Ci czyszczenie) a potem do nieco większego będzie jak znalazł.
- dominikbugi
- Użytkownik
Też tak myślałem by poczekać i kupić sobie jakiś lepszy kubełek 

- Big daddy
- Administrator
Do 54l wystarczy kaskada i to nawet mniejsza od "trójki" aquaela, ale co później?
Co prawda taka kaskada nie zginie i pewnie się tam przyda tylko jeśli zmienisz na 112l to będzie już bardzo licho z filtracją...Powiem tak ja mam 250tkę w 112l i to jest idealny filtr do takiego akwarium, mniejszy by nie podołał, choć zapewnienia producenta są inne. Niestety rzeczywistość pokazuje co innego.
Radzić i podpowiadać to jedno, ale wiadomo, że na nasze wybory często mają wpływ i inne czynniki...
A i uni czy jbl maja regulację przepływu, nie trzeba masakrować pokrywy, więcej miejsca na złoża i gąbki itp itd...
Co prawda taka kaskada nie zginie i pewnie się tam przyda tylko jeśli zmienisz na 112l to będzie już bardzo licho z filtracją...Powiem tak ja mam 250tkę w 112l i to jest idealny filtr do takiego akwarium, mniejszy by nie podołał, choć zapewnienia producenta są inne. Niestety rzeczywistość pokazuje co innego.
Radzić i podpowiadać to jedno, ale wiadomo, że na nasze wybory często mają wpływ i inne czynniki...
A i uni czy jbl maja regulację przepływu, nie trzeba masakrować pokrywy, więcej miejsca na złoża i gąbki itp itd...